Recenzia – Roman Bureš: Propast času 3 – Impérium

Propast času 3 - obálka

Hoci je Propast času 3 už Burešovou piatou knihou, on zostáva pre čitateľov stále trošku neznámou veličinou. Teraz ho však môžeme lepšie spoznať aspoň prostredníctvom jeho románov alebo povedané inak: „Ako sa študentka histórie imperátorkou stala.“

V prvej a druhej knihe sledujeme udalosti, ktoré zmenili celý svet. Ten sa roztrieštil a pripomína kúsky skladačky, ktoré do seba nezapadajú. Každý bol z inej doby – od praveku až po 27. storočie. Časové zlomy rozbili univerzum, no spojili ľudí, ktorí by sa inak nemohli stretnúť.

Študentka Toňa v tomto chaose hľadá svojich rodičov a známych. Prechádza krajinou, čelí obvineniu z čarodejníctva, zbližuje sa s rímskym veliteľom, bojuje proti nacistickým vojakom. Pátra po príčine javu, ktorý tento časový zlom spôsobil, no hlavne sa snaží prežiť. Prispôsobiť sa je zložité, no musia to spraviť všetci, ktorí sa zišli v jednej úplne novej historickej epoche. Nečakane sa vedľa seba ocitli samopaly a meče, tanky a vozy ťahané koňmi, antibiotiká so stredovekou liečbou. Nehovoriac o bojovom robotovi z ďalekej budúcnosti… Toňa ako veliteľka na čele rímskeho vojska vtiahne do ruín starovekého Ríma. Zrazu ako panovníčka musí čeliť iným výzvam. Budovať mesto a ríšu. Treba skĺbiť predstavy o živote ľudí z rôznych dôb. Má pritom jednu veľkú nevýhodu – je žena v mužskom svete. Zažije prevraty aj boje o moc. Nájde pokoj v náručí priateľky Sereny a oporu v ľuďoch, od ktorých ju nečakala.

Tretia časť, nazvaná Im périum, nadväzuje na predošlé dve knihy. Na začiatku nám autor šikovne pripomenie predchádzajúci dej, a to z pohľadu britského bádateľa Jonathana.

Rímska ríša sa utešene rozrastá. Antónia utíšila nepokoje, vybudovala nemocnice a infraštruktúru, nadväzuje spoluprácu s okolitými mestami aj vzdialenými územiami. No všetko sa zrazu pokazí. Do hry vstupuje viktoriánska Británia s agresívnymi plánmi. Proti sebe sa takto ocitajú dve svetové mocnosti, síce každá z inej éry, no obe majú snahu ovládnuť čo najväčšie územie.

Medzi nimi stojí len pyramída Ile Defrance pozostatok Francúzska z budúcnosti. Na čelo sa dostáva šejk Ali Aaronson, zaujímavá postava, ktorého priazeň môže pre získanie nadvlády veľa znamenať. Diplomatické bitky, obviňovanie, zastrašovanie, podrazy, nevypočítateľný monštruózny Viktor a zranená Serena so stratou pamäte. Aby toho nebolo málo, s čím si musí Toňa poradiť, odrazu sa privalí z východu horda nájazdníkov pod vedením niektorého z rodu Kimovcov, ktorý sa necháva oslovovať Boh. Psychopatia vodcu a jeho pohľad na život vyryjú hrdinom pár hlbokých vrások.

Aj tentokrát sledujeme viacero línií. Okrem starých známych postáv, vďaka ktorým sa v príbehu okamžite udomácnite, spoznáte aj nemenej atraktívne nové tváre. Zaujímavá je línia rozpínavého Spojeného kráľovstva. Bol to veľmi dobrý ťah, nechať Britov zamiešať karty tým strohým gentlemanským spôsobom. Ali Aaronson je samozvaný kráľ Francúzska. Predvídavo vycítil šancu, chopil sa jej a zvíťazil. On je ten, kto môže pomôcť rozhodnúť boj medzi dvoma veľmocami. Ku komu sa pridá? Avšak vlákien, pomedzi ktoré sa prepletajú osudy stálic tejto trilógie, je viac. Laudon, Serena, Viktor či Neffi… ktorého čaká nečakané prekvapenie. Každý z nich nechal v príbehu svoju stopu a bude zaujímavé sledovať, ako naplnia svoje osudy.

Pomiešať rôzne historické obdobia a nechať hrdinov, aby sa spoločne naučili žiť, bol od autora skvelý ťah. Roman Bureš je vynikajúci rozprávač a tento príbeh spracoval spôsobom, vďaka ktorému sa s postavami dokážete stotožniť. Budú pre vás skutoční a prejdeme spolu dlhú cestu k pochopeniu, zmiereniu sa so stratami a s úplne novým životom. Sú zmätení, hľadajú odpovede na otázky a dúfajú v zázrak, o ktorom podvedome pochybujú. Stratili rodiny, zázemie a istotu toho, čo poznali. Učia sa existovať vedno, bojovať o slobodu aj právo na život. Autor fascinujúco do deja vplietol veľké svetové impériá, historické osobnosti či známe udalosti. Vo výsledku sa mu podaril vynikajúci román. Nie je pravidlom, že všetky diely nejakej tej …lógie majú rovnakú kvalitu. V tomto prípade sa to stalo. Autor vtiahne čitateľa do deja už na prvej strane prvej časti a nepustí až do samého záveru tej poslednej. Jediné, čo oľutujete, bude to, že už bola naozaj posledná.

Knihu Propast času 3 – Impérium si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Propast času 3 – Impérium
Autor: Roman Bureš
Vydavateľstvo: Knižní klub
Rok vydania: 2018
Počet strán: 568
Jazyk: český
Väzba: pevná
ISBN: 9788024259451


Súvisiaci link

Recenzia: Roman Bureš: Propast času II – Císařovna


1. mája 2018
Ena