Recenzia – Roman Bureš: Inferium

Roman Bureš - Inferium - obálka

Aj vás strašili, že ak nebudete poslúchať, pôjdete do pekla? Mám zlú správu. Peklo naozaj existuje, takže ak ste neposlúchali a máte smrť na jazyku, idete priamym spojom rovno ta… Ale ak vám ešte zostáva nejaký čas, snažte sa sekať dobrotu a nezabúdajte sem-tam spáchať aj nejaký ten dobrý skutok.


Kde leží skutočné peklo?

Na povrchu zúri druhá svetová. Pod povrchom už vojna skončila a nastal blahobyt. Rodí sa čoraz viac dobytka, ktorý démoni vyhrabávajú spod zeme. Sú to ideálne zvieratá. Nejedia, nepijú, od rána do večera pracujú, a ak si z nich kúsok odrežete na večeru, chýbajúce stehienko či prsíčko rýchlo dorastie. Skrátka, sen každého farmára! No nič netrvá večne.

Nemci opúšťajú Rusko, Varšava sa búri a jedným z tých, ktorých vyhrabú z červenej pekelnej pôdy, je aj Gerhard Biedermann. Zavrú ho do dobytčieho chlieva a on má konečne čas zistiť, v akej nočnej more sa ocitol, hoci len poslúchal rozkazy. Peklo sa na to evidentne pozerá inak.

Rónan žije na zemi už… už dlho. Zažil staroveký Rím či križiacke výpravy. Teraz si užíva ticho lesa, svorku psov a sem-tam dajaký ten zdravý pohyb na krásnom ženskom tele. No viete… môže to byť iba ticho pred búrkou.

Všetko sa posralo v momente, keď démon menom Samael da Raum poslúchol umierajúceho deda a vybral sa do hôr. Či mu myseľ zatemnila túžba po bohatstve alebo myslel tým druhým mozgom (jeho priateľka Lilith je fakt kus), ťažko povedať. Dedom vyrieknuté proroctvo nikto nebral do úvahy. Veď kto by veril takej blbosti, že ľudia – rozumej „dobytok“ – spáchajú nejaké zlo a nebeská blana nad Inferiom sa pretrhne? Samael nečakal a o roztrhnutie sa úspešne pokúsil radšej sám. Netušil, že cez dieru vylezie do náručia tomu najväčšiemu zlu, aké kedy po svete hore aj dole chodilo.

Rónan zachráni malé židovské dievčatko Amálku. Pritom ho vnútorný hlas skutočne dôrazne varoval, že začnú problémy pandemických rozmerov. Rónan sa ani nenazdal a ocitol sa s Amálkou v osvienčimskej sprche. Kto vie, ako by skončili, keby sa zrazu neprepadla zem a do spŕch nevyliezlo čosi trojmetrové, červené a rohaté.


Do útokúúúúú!

Na rozkaz samotného Heinricha Himmlera sa cez dieru do podzemia vydajú po zuby vyzbrojení členovia Waffen SS vedení kapitánom Saksom. Tí začínajú dobýjať jedno inferiálne mestečko za druhým. Oslobodzujú ľudský dobytok a rozhliadajú sa. Nie sú blbí. Je im jasné, že inde, než v pekle za svoje skutky skončiť nemôžu. A ak už sa v tom pekle musia ocitnúť, jedine ak bude pod vládou Veľkého Nemecka!

Rónan s Amálkou majú v Inferiu svoje poslanie. So Samaelom a Lilith sa stretnú dokonca so Satanom. Dozvedia sa o sebe aj pár dôležitých drobností, bez ktorých by si žili fakt oveľa lepšie.

Démoni musia zmeniť pohľad na ľudí a ľudia na démonov. Podceniť nepriateľa sa totiž nevypláca. Kým jedni dobývajú, druhí sa mobilizujú k obrane. Všetko speje k nezvratnej zrážke sveta ľudí a démonov, hoci nikto netuší, či to bude rovnocenný boj. Technológia proti veľkej presile. Ľudská vynaliezavosť proti sile svalov. Koniec nevyzerá ružovo a následky budú zrejme nedozierne…


Každému, čo si zaslúži

Aj keď podobná téma sa už v českej fantastike vyskytla (Kulhánkova Vyhlídka na věčnost), je predstava pekla od Romana Bureša, povedala by som, božsky dobrá! Peklo by so mnou súhlasilo, no neviem, čo by na tento výrok povedala druhá strana… S témou ľudského dobytka sa Bureš pohrával už v zbierke Ve stínu říše. Teraz sa jej chopil s novým elánom a rozpracoval motív démonov, Inferia a pekla, ktoré si tu na Zemi sami spôsobujeme, podrobnejšie.

O tom, že Roman Bureš píše pútavo, sa čitatelia fantasy mali možnosť presvedčiť už pri trilógii Propast času (predošlé autorove knihy boli historické). Dáva nám presne to, čo máme radi. Postupne stupňuje napätie, strháva čitateľa nečakanými zvratmi, dopraje postavám dostatok priestoru, aby sa mohli prejaviť ich dobré aj zlé stránky, vďaka ktorým si ich môžeme obľúbiť. V tomto prípade si obľúbite možno aj samotného vládcu Inferia, Satana I. Veľkého, pretože je to múdra, príjemná a rozvážna bytosť.

Inferium je svojím spôsobom zábavné čítanie. V celej knihe budete s radosťou zakopávať o istý druh čierneho humoru a zveličenia. Veď démoni sa k ľudskému dobytku správajú presne tak, ako sa my správame k našim zvieratám… Pohoršujúce? Vôbec nie. Niektoré z postáv a udalostí sú skutočné. Autor je milovník dejín a zakomponovanie historických faktov a osobností do deja mu navyše dodáva svojský punc.

Takže, milí a poslušní, zamyslite sa nad svojimi skutkami a začnite sa modliť. Za čo? Za čo chcete. Spásu, pevnosť pekelných nebies, či spravodlivú odplatu. Každý predsa vie, že Božie mlyny melú síce pomaly, ale isto. A aby ste vedeli, čo vás čaká a neminie, polepšujte sa pri čítaní Inferia.

P.S. Viete, že slová „satan“ a „diabol“ majú svoj význam?

Satan znamená protivník, nepriateľ, žalobca a diabol = ohovárač.

Knihu Inferium si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Inferium si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 50 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Inferium
Žáner: fantasy
Autor: Roman Bureš
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 408
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075571748

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


23. mája 2019
Ena