Recenzia: Roger Zelazny - Kroniky Amberu

9788022209618_1
amber-9788022209618_0

Amber je kľúčové dielo kultového amerického autora Rogera Zelaznyho. Je to zároveň jeden z mojich prvých kontaktov so skutočnou fantasy – prvý diel ságy, Deväť princov Amberu, vyšiel pod názvom Vládci stínů ešte v roku 1992. Útla knižočka ma uchvátila od prvej strany. Čítal som ju hádam tucetkrát a dodnes je jednou z hlavných postáv mojej knižnice. Celá séria, desať kníh, ma fascinovala natoľko, že som prehryzol aj neskutočne škaredé obálky prvého vydania a rozháraný preklad, ktorý mal k dokonalosti ďalej ako bežný politik k poctivosti.

Osudy princov a princezien Amberu, jediného pravého sveta, odvtedy vyšli viackrát. Chvíľu ich česky vydával Michael Bronec v Strakách na vrbě, s krásnymi obálkami v podobe kariet a s výborným prekladom legendárneho Jana Kantůrka (Zeměplocha, Conan). Väčšinou však vychádzali halabala, vo forme nedôstojnej obsahu. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď sa ku mne dostalo omnibusové slovenské vydanie kompletných Kroník Amberu, v nádhernej úprave s pevným obalom a dvoma luxusne vyzerajúcimi knihami v tvrdej väzbe. Päť kníh princa Corwina a päť Merlinových príbehov pokope! Po slovensky! A v úžasnej podobe!

Takéto veci sa na slovenskej scéne nedejú často. Sme malý trh a aj keď ide o legendy ako Amber, predsa len sú to staré diela (1970+), ktoré nemusia sadnúť mladším čitateľom zvyknutým na riedke príbehy v subžánri young adult. A starí knihomoli sú už predsa len vybavení českými vydaniami, ktoré vyšli v tisícových nákladoch.

Ale chyba lávky. Ak hľadáte darček pre známeho, ktorý je milovníkom fantasy, Amber je vhodný pre kmeťov aj juniorov. Luxusné slovenské vydanie očarí už pred čítaním a rukopis Rogera Zelazného za tie desaťročia nechytil žiadnu patinu. Celý Amber je napísaný sviežim a rýchlym jazykom, príbehy sú podané z pohľadu prvej osoby. Aj keď sa tam na dnešné pomery viac fajčí (Corwin), akcia je akčná, nepriatelia sú skutočnými protivníkmi a láska je pravá, silná a čarovná. Ako sám Amber, jantár, legendárne mesto, od ktorého sa odráža celý vesmír.

Slovenské vydanie navyše podporil veľmi dobrý preklad. Z českého vydania viem citovať celé pasáže, ale pri novom slovenskom som zaváhal len raz – spočiatku ma prekvapili tvrdo znejúce nepreložené mená dvoch z princov Erica a Benedicta. Český Erik s Benediktom mi prišli a prídu vhodnejší. Ale ak vám české vydanie nehovorí nič, pri slovenskom neuviaznete na ničom. Skutočne kvalitný a konzistentný preklad má na svedomí tím prekladateliek z vydavateľstva Tatran a je obdivuhodné, ako si poradili so stovkami strán, ktoré dal autor na papier v priebehu viac ako dvadsiatich rokov (posledný Princ Amberu vyšiel v originále v roku 1991).

Príbeh ságy je príliš spletitý na to, aby sa dal zachytiť recenziou na súborné vydanie. Našťastie je celkom jednoduché zistiť, či sa vám bude páčiť alebo nie. Okrem nádhernej tlačenej verzie celej ságy sú totiž k dispozícii aj e-booky a prvá kniha, Deväť princov Amberu, je k dispozícii na stiahnutie zadarmo. A keďže už prvá kniha je esenciou celého košatého príbehu, hneď zistíte, či vám chutí alebo nie. Spolu s Corwinom precitnete po autohavárii na Zemi, aby ste sa pod tlakom okolností aj s deravou pamäťou vydali skrz Tieň do Amberu. A tam si vybojovali svoje právo byť jedným zo synov Oberona, legendárneho kráľa, ktorý záhadne zmizol (alebo bol zmiznutý).

Kroniky Amberu v luxusnej úprave slovenského vydania si môžete kúpiť napríklad na Martinuse. Ak by vám nesedela slovenčina, nájdete tam aj české vydanie, resp. väčšinu z diela Rogera Zelaznyho.


Roger Zelazny: Kroniky Amberu

  • Vydavateľstvo: Tatran
  • ISBN: 978–80–222–0961–8
  • Počet strán: Kroniky Amber 1–5 – 632, Kroniky Amber 6–10 – 768
  • Väzba: pevn, balené v krabici
  • Jazyk: slovenský
  • Formát: 148×233 mm
  • Dátum vydania: 2018

Metahodnotenie 11/2019

  • Fandom.sk: 100 %
  • Martinus.sk: 4.7/5
  • Legie.info: 90 % (171 hodnotení)
  • GoodReads: 4.3/5 (23 431 hodnotení)
  • Databázeknih (Devět princů Amberu): 85 % (310 hodnotení)

Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


3. decembra 2019
Rastislav Weber