Recenzia – Robert Jackson Bennett: Město mečů

Bennet - Mesto mecu - obalka

Prekladom románu Město schodů (Host, 2015) sa čitatelia mohli zoznámiť s americkým autorom Robertom Jacksonom Benettom a jeho pomerne nezvyčajným chápaním fantastiky. Pre nedostatok žánrových pojmov môžeme povedať, že jeho diela majú blízko k new weird, čiastočne steampunku. V jeho svete sa totiž prelína fantasy s klasickými strojmi, ako sú automobily a strelné zbrane, zvláštna mytológia s pokročilou racionalitou a divočina periférie civilizácie s byrokraticky organizovanými centrami veľkomiest. Trilógia s anglickým názvom The Divine Cities pokračuje druhým dielom s názvom Město mečů. Podobne ako v prvej knihe, aj v tejto nájdeme rôzne myšlienkové presahy, nad ktorými sa dá uvažovať. Zároveň sa tu kombinujú vojenské akcie, vyšetrovanie krutých vrážd a novátorská fantastika.

Město mečů je síce súčasťou trilógie, ale na predchádzajúci román nadväzuje len veľmi voľne a nie je nutná znalosť predchádzajúceho deja. Dá sa teda čítať samostatne. Benett sa v Meste rozhodol dať priestor úplne novým postavám. Tie, ktoré sa objavujú z minulosti, delí od udalostí v Bulikove dostatočný čas a čitatelia rýchlo pochopia kontext a úlohy, ktoré kedysi zohrali. Hlavná postava – generálka Turyin Mulagheshová je na začiatku knihy povolaná do služby, pretože jej ešte chýba odpracovať určitý čas do dôchodku. Posielajú ju do mesta Voortyaštan známeho ako miesto vlády bohyne vojny a smrti. Pred historickou udalosťou známou ako „Mžik“ umreli všetci bohovia. Napriek tomu sa dejú zvláštne veci a Mulagheshová prichádza vyšetriť zmiznutie príslušníčky tajnej služby, ktorá vo Voortyaštane objavila značne znepokojujúce súvislosti. Do hry vstupuje aj priemyselný výskum vedený Signou, dcérou zabijaka Sigruda, známej postavy z Města schodů.

Benett si potrpí na mytológiu, prenikanie nadprirodzených javov do sveta, v ktorom sa s nimi už neráta, a na pozoruhodné dejové zvraty dokazujúce jeho spisovateľskú obratnosť. Na zamyslenie ponúka celé spektrum javov o kultúre vyznávajúcej boj a smrť ako zmysel existencie, o miznutí určitých predstáv o usporiadaní sveta a o následnom dopade na spoločnosť, o ohromnom konflikte založenom na nekompatibilných svetonázoroch. Postavy nemajú vždy jednoznačný morálny profil, ľutujú svoje kruté skutky z minulosti a nie sú úplne pevne presvedčené o správnosti vlastného konania. Pohybujú sa predovšetkým v armádnom prostredí, akčné scény preto tvoria prirodzenú súčasť vyšetrovania a veľké bojové scény sú v knihe úplne fenomenálne.

Trilógiu božských miest Benett uzatvoril tento rok, v máji totiž vyšiel v angličtine posledný román s názvom City of Miracles. Už teraz je jasné, že jeho fantastika prináša inovácie a kvalitu, ktorú oceňujú nielen čitatelia, ale aj kritika. Ak sa niekto rozhoduje vydať na cestu do atypických imaginárnych krajín, tak knihy Město schodů a Město mečů ponúkajú značne originálne putovanie.

Knihu Město mečů si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Město mečů (orig.: City of Blades)
Žáner: fantasy
Autor: Robert Jackson Bennett
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2017
Preklad: Milan Pohl
Jazyk: český
Väzba: tvrdá
Počet strán: 551
ISBN: 9788074918216


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


27. júna 2017
Ján Blažovský