Recenzia – Robert Holdstock: Les mytág – audiokniha

Les mytág - audiokniha

Sú knihy, ktoré sa nezmazateľne zapíšu do spomienok čitateľov pre dej, iné pre premyslené postavy. Sú aj také, ktoré zanechajú veľmi silný pocit údivu alebo očarenia, hoci nie je jednoduché tieto pocity presne vysvetliť inému človeku – a vtedy sa dá tú len knihu odporúčať na prečítanie. Presne takou knihou je Les mytág, ktorá je už k dispozícii aj ako audiokniha. Roly interpreta sa sugestívne zhostil Jakub Gottwald, sprostredkoval nám jedno z najvýznamnejších diel svetovej fantastiky.

V čom spočíva táto výnimočnosť? Už po vypočutí prvých kapitol je zrejmé, že ide o dielo, ktoré je potrebné počúvať sústredene. Zaoberá sa hlbšími úrovňami vedomia, ktoré sa dokážu premietnuť do reality a ovplyvňovať ju, nájdeme tu odkazy na teóriu archetypov Carla Gustava Junga a podobné témy nie sú vo fantastike úplne bežné.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Les mytág

Britský spisovateľ Robert Holdstock (1948 – 2009) sa preslávil cyklom o veľmi zvláštnom Ryhopskom lese, pričom všetko začalo poviedkou Les mytág z roku 1981. Jej rozpracovanie do rovnomennej románovej podoby prinieslo autorovi ocenenie World Fantasy Award za rok 1985 a skalných fanúšikov pozorne sledujúcich každý ďalší diel série, prostredníctvom ktorej Holdstock vytvoril originálne dielo. Audioknihu, ktorú máme k dispozícii, číta Jakub Gottwald a úlohy sa zhostil veľmi zodpovedne: jeho hlas je hypnotický v pasážach venovaných Ryhopskému lesu, zanietený a emocionálne angažovaný vo vzťahu k ženskému mytágu Guiwenneth, no vie byť aj veľmi nepríjemný a konfliktný v prehovoroch niektorých postáv.

Dej nás privádza na anglický vidiek po druhej svetovej vojne, kde sa domov vracia bývalý vojak Steven Huxley. Hoci sa vracia do rodného domu, nečakajú ho tam príjemné spomienky na mŕtveho otca, s ktorým mal komplikovaný vzťah. Aj jeho brat Christian sa počas Stevenovej neprítomnosti zmenil. Dôvodom je blízkosť hustého Ryhopského lesa, v ktorom platia iné časopriestorové zákony, zjavujú sa v ňom a prebývajú tzv. mytága. Mýtické imága sú ľudské predstavy veľkých hrdinov, ktoré sa v priebehu stáročí sformovali do podôb mytológie alebo legiend a ľudia ich dokážu vyvolať z kolektívnej pamäte práve v lese, no existuje aj možnosť vytvoriť aj úplne nové. Steven sa v priebehu svojho pobytu doma o les zaujíma čoraz viac. Nadviaže vzťah so ženským mytágom Guiwenneth a nakoniec sa do lesa aj vyberie, keď Christian Guiwenneth unesie.

Čím je Les mytág taký pôsobivý? Hoci dej plynie príjemným tempom a štýl rozprávania je zrozumiteľný, predsa len kladie na poslucháča určité nároky. Občas je potrebné sa naň viac sústrediť aj vzhľadom na tému, ktorou sú kolektívne predstavy určitých kultúr. No pri pozornom počúvaní vyniknú aj nuansy vzťahov Stevena voči otcovi, Christianovi aj Guiwenneth. Práve tieto vzťahové okolnosti vynikajúco dotvára hlas interpreta.

Zásadnú úlohu hrá Ryhopský les, akoby samostatná entita symbolizujúca kolektívne nevedomie, z ktorého sa prebúdzajú archetypy hrdinov alebo až netvorov, o čom svedčí aj tajomná bytosť Urscumug. Holdstock úplne prirodzene, no zároveň rafinovane, prepojil svoju fantastickú prózu s hlbinnou psychológiou C. G. Junga. Práve Jung sa zaoberal archetypmi prítomnými v kolektívnom nevedomí a snáď nič sa nepribližuje predstave kolektívneho nevedomia viac ako metafora lesa, v ktorom neplatí štandardná fyzika. Čím hlbšie doň postavy prenikajú, tým väčší a len z časti pochopiteľný priestor v ňom nachádzajú. V Lese mytág sa dajú vystopovať ešte ďalšie myšlienkovo podnetné vplyvy a aj to je jeden z významných dôvodov, prečo knihu čítať. Veľmi príjemným a zrozumiteľným spôsobom interpretuje zmysel románu vo svojom dodatku (v audioknihe umiestnený na záver ako 55 kapitola) s názvom Svět je plný zářicích očí Neil Gaiman. Les Mytág stimuluje nielen predstavivosť, no aj uvažovanie. Určite nebude zveličené tvrdenie, že ide o jedno zo zásadných fantasy diel 20. storočia.

Audiokniha Les mytág je okamžite dostupná na stiahnutie na stránke vydavateľstva Tympanum

Audioknihu Les mytág si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Les mytág – audiokniha
Žáner: fantasy
Autor: Robert Holdstock
Vydavateľstvo: Tympanum
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Interpret: Jakub Gottwald
Dĺžka: 10 hodín, 47 minút
Formát: mp3 na stiahnutie (595 MB)

Literárny publicista Ján Blažovský píše recenzie pre domovskú stránku Medziknihami.sk, o fantastike pre Fandom.sk a príležitostne publikuje v SME, v prílohách Kultúrny život a Magazín o knihách. Pod týmto linkom nájdete všetky články Jána Blažovského na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Recenzia – Robert Holdstock: Les mytág

Ryhopský les osirel

Povídání s Robertem Holdstockem


27. januára 2020
Ján Blažovský