Recenzia – Robert Harris: Druhý spánok

Literárne žánre sú dobrý vynález. Fungujú ako užitočný kompas, ktorý nám v kníhkupectve ušetrí kopec času. Veď komu by sa chcelo blúdiť medzi regálmi a čítať všetky tie anotácie? Detektívky, fantasy, horory… Všetky sú pekne roztriedené, stačí zamieriť do svojho obľúbeného oddelenia.

A keď sa objaví niečo, čo sa nikam nehodí? Vymyslíme novú podkategóriu, hlavne aby bol poriadok. Občas sa však objavia knihy, ktoré tancujú na hranici viacerých žánrov a viac či menej úspešne vynikajú oproti konkurentom. Takouto knihou je aj Druhý spánok od Roberta Harrisa, ktorý sa tvári ako historický triler, no robí si nárok na čestné miesto medzi scifi románmi.

Darí sa mu uspokojiť fanúšikov oboch žánrov? Alebo je výsledkom hybrid, ktorý nebude vyhovovať nikomu?


Anno Domini

Juhozápadné Anglicko, pätnáste storočie. Krajina je ponorená v temnom stredoveku, prostý ľud sa životom pretĺka zo dňa na deň a nad všetkým vládne tvrdou rukou cirkev. Kto sa opováži vzoprieť inkvizícii, bez zbytočných rečí odvisne na šibenici.

Christopher Fairfax sa rozhodne za rebela nepovažuje. Ako mladý kňaz plný ideálov sa po prvý raz vydáva do terénu, aby odslúžil pohreb staršieho kolegu v odľahlom zapadákove. Jednoduchá úloha, ktorou chce otec Fairfax urobiť dojem na biskupa, sa však ukáže ako oveľa tvrdší oriešok. Tajomné okolnosti okolo života a smrti staršieho kňaza začnú odhaľovať šokujúcu pravdu o cirkvi, svete a jeho vlastnej úlohe. Prečo má starý kňaz vo svojej pracovni zbierku kacírskych kníh o zakázaných technológiách? A majú tajomné archeologické objavy niečo spoločné s jeho smrťou?


Radšej bez očakávaní

Román má skvelú pochmúrnu atmosféru a niekoľko skutočne prekvapivých odhalení, o ktoré by sa čitateľ v žiadnom prípade nemal pripraviť. Prvá polovica knihy rýchlo naberie slušné tempo. Žiaľ, v tej druhej to ide z kopca a tomuto dojmu veľmi nepomáha ani schizofrenický hlavný hrdina. S pribúdajúcimi stránkami sa zdá, akoby autora tlačil čas a nedokázal všetky dejové linky uspokojivo uzavrieť, o čom svedčí aj trochu čudný a uponáhľaný záver. To všetko by sa dalo odpustiť, ak by sa časom objavil aj druhý diel. V opačnom prípade po dočítaní zostane iba trpká pachuť.

Aj keď sa tak naoko tvári, Druhý spánok v skutočnosti nie je historická detektívka. Ide o science fiction. Nečakajte však žiadne medzihviezdne lety, cestovanie časom ani futuristické technológie. Scifi prvkom autor nevenuje toľko priestoru, koľko by si zaslúžili, čo zrejme mnohých čitateľov sklame. Na druhej strane, ide o knihu, ktorá stojí za prečítanie. Ideálne je pustiť sa do čítania bez nejakých konkrétnych očakávaní, ktoré zrejme u všetkých nedokáže naplniť.

Knihu Druhý spánok si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Druhý spánok si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Druhý spánok (orig.: The Second Sleep)
Žáner: sci-fi
Autor: Robert Harris
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Prekladateľ: Otto Havrila
Počet strán: 232
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788055643595


Súvisiaci link

Predstavujeme – Robert Harris: Druhý spánok


18. augusta 2020
Michal Hosťovecký
Zdroj informácií