Recenzia: Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové - audiokniha

Sirotcinec - audiobook
Viktor Dvorak

Toho roku vyšiel u nás posledný diel trilógie Ransoma Riggsa o slečne Peregrinovej a jej domove pre zvláštne deti. V slovenčine knihy s obálkami s motívom starých fotografií môžete dostať pod názvom Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej (Kalligram, 2013), Bezduché mesto (Plus, 2016) a Knižnica duší (Plus, 2016). V češtine s identickými obálkami vyšli ako Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Jota, 2012), Sirotčinec slečny Peregrinové 2: Podivné město (Jota, 2014) a Sirotčinec slečny Peregrinové 3: Knihovna duší (Jota, 2016). Jota vydala toho roku znova Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti s obálkou s motívom plagátu k filmu Tima Burtona, ktorý bol do slovenských kín uvedený pod názvom Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej a do českých ako Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, avšak dej filmu presiahol prvý diel a čerpá aj z ďalších kníh. To všetko výborne prispieva k chaosu a zároveň aj k víru popularity okolo príbehu, ktorý si v tej či onej forme zasluhuje pozornosť.

Vydavateľstvo OneHotBook priložilo tiež svoje polienko na oheň spracovaním prvého dielu do audioknihy, ktorej teraz budeme venovať pozornosť.

Ukážka z audioknihy Sirotčinec slečny Peregrinové

Hlavným hrdinom „sirotinca“ je Jacob, obyčajný, trochu vnímavejší puberťák, ktorý od malička hlce dobrodružné rozprávania svojho starého otca o druhej svetovej vojne, o domove, kde sa mohli ukryť všetky deti, ktoré boli trochu iné, a o netvoroch, s ktorými musel bojovať o život. Starký svoje dobrodružstvá podkladá starými fotografiami a vnuk je, samozrejme, ochotný všetkému uveriť – na rozdiel od jeho skeptických rodičov. Časom aj sám Jacob už pochybuje o pravdivosti dedkových slov, kým sa jedného dňa nestane svedkom tragédie. Udalosť hlboko otrasie jeho duševnou rovnováhou a jeho pochybnosti dostanú nový rozmer. Chlapec nie je žiadny hlupák a preto šikovne prepojí svoje pátranie po pravde s rekonvalescenciou po psychickom otrase. So svojím otcom, nádejným spisovateľom, vycestujú na malý ostrov, kde sa mal starkého „domov“ nachádzať. A tak, kým otec hľadá inšpiráciu k svojej knihe v poháriku, Jacob podniká výpravy po ostrove a hľadá niečo, čo by potvrdilo alebo vyvrátilo dedkove tvrdenia. Nájde tam však oveľa viac.

Magické dobrodružstvo, ktoré kniha ponúka, má viacero úrovní. Jednou z nich je napínavý príbeh, príťažlivý nielen pre Jacobových rovesníkov. V ďalšej autor nepokryte vystupuje proti fašizmu a opovrhuje tými, ktorí sú ľahostajní či dokonca nepriateľskí voči iným. Hranice inakosti tu nie sú definované – môže ísť o inú farbu vlasov, o neschopnosť zapadnúť do trendovej skupiny, či o vrodené predpoklady k levitácii. Nie náhodou má starký Abraham židovský pôvod – genocída Židov spred vyše 70 rokov je pre neho paralelou ku genocíde detí i dospelých s výnimočnými schopnosťami a autor nerobí prílišný rozdiel medzi príšerami, ktoré stvorili rituály, a netvormi, ktoré stvorila vojna – veď tie i oné prospievali z krvavých ľudských obetí. Jacobova bohatá, skeptická matka predstavuje súčasného človeka obkoleseného hmotným dostatkom, avšak duševnou a citovou prázdnotou. Zhýčkaný a v praxi nepoužiteľný otec je slaboch, ktorému bolo odmalička dopriate všetko okrem možnosti vyrásť v muža. Preto Jacob nachádza istotu v slečne Peregrinovej, zásadovej a odvážnej žene, ktorá svoje vlastné krehké telo postaví medzi zlo v podobe bomby či netvorov a deti, ktoré patria do jej kŕdľa.

Pestrosť a výborné vykreslenie postáv robí knihu pútavou a uveriteľnou. Charaktery sú priam hmatateľné – od ostrovných dedinčanov, cez netvorov až po neviditeľného chlapca. Atraktivita neobyčajných detí nespočíva ani tak v ich neuveriteľných schopnostiach, ako v tom, ako ich dokážu vo svojom mikrosvete používať a robiť ho funkčným. Dobro a zlo tu majú posunutý význam, veď nie je jednoduché zostať dieťaťom celé desaťročia a prežívať tie isté veci stále dookola. Realita tento mikrosvet môže ľahko zničiť, a deti (i učiteľky) pritom stále hľadajú schodné možnosti, ako zostať s realitou v kontakte. Jedným zo vzácnych spojovacích prvkov je práve Jacob, a udalosti z toho plynúce mu poskytnú možnosť vyrásť z rozmaznanej lemry v odvážneho a vynaliezavého ochrancu.

Keďže audiokniha o sirotinci prišla na trh v rovnakom roku, ako bol uvedený do kín film, nie je možné tieto dve dramatizácie textu neporovnávať. Pokiaľ sú mnohí zástancami tvrdenia, že kniha je vždy lepšia ako film, v tomto prípade platí, že aj audiokniha je lepšia ako film. Hoci zvuková nahrávka pracuje s inými výrazovými prostriedkami, akými disponuje audiovizuálne dielo, oproti filmu priam obmedzenými, viac podnecuje fantáziu poslucháča. Pre audioknihu je to veľké plus. Tí, ktorí čítali knihy a videli film, vedia, že v scenári sa museli stretnúť kľúčové udalosti na omnoho menšej ploche, než v knihách, a zároveň boli pozmenené niektoré fakty. Zvuková nahrávka nemá také úzke časové ohraničenie a obsahovo je verná pôvodnému dielu. Spracovanie audioknihy je dramatické, interpret pristupuje k textu s nenúteným nadšením – Viktor Dvořák bol pre túto knihu rozhodne dobrý výber. Konečný výsledok je tým pádom oveľa napínavejší, strašidelnejší a vzrušujúcejší ako filmová adaptácia knihy, takže neradno počúvať nahrávku popri nejakej dôležitej práci. Vhodnejšie je vyhradiť si pre ňu čas napríklad popri cestovaní alebo pri nej proste dobrodružne relaxovať.

Čo sa týka technického spracovania knihy, je takmer bez výhrad. Sťahovanie prebehlo rýchlo a bez problémov. Odskúšala som počúvanie knihy cez mobil, cez počítač aj cez televízor – stránkovanie kapitol je jednoduché a prehľadné, zvuk je čistý. Jedinou chybičkou krásy sú zvukové predely medzi jednotlivými kapitolami – mechanické cvakanie aj elektronický zvuk pôsobili rušivo, niekedy priam bolestivo nepríjemne. Našťastie týchto predelov v porovnaní s dĺžkou celej audioknihy nie je veľa.

Audiokniha v réžii Michala Bureša vyšla ako mp3 na stiahnutie prostredníctvom digitálnych distribúcií aj ako CD mp3. Iba na portáli Audiolibrix si môžu členovia predplatiteľského klubu kúpiť audioknihu Sirotčinec slečny Peregrinové so zľavou.

Audioknihu Sirotčinec slečny Peregrinové si môžete kúpiť aj v Martinuse momentálne so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti – audioknižný trailer


Podrobnosti o audioknihe

Názov: Sirotčinec slečny Peregrinové (orig.: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)
Autor: Ransom Riggs
Číta: Viktor Dvořák
Vydavateľ: OneHotBook
Jazyk: český
Celkový čas: 7 hodín 16 minút
EAN: 8594169481050


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM.


Súvisiace linky:

Vychádza audiokniha Sirotčinec slečny Peregrinové

Recenzia: Ransom Riggs a domov plný neobyčajných detí


15. decembra 2016
Alexandra Pavelková