Recenzia - R. W. Chambers: Kráľ v žltom

kral v zltom

Kniha Kráľ v žltom od Roberta W. Chambersa je zbierka fantazijných strašidelných poviedok, ktoré spája rovnomenná fiktívna divadelná hra. Tým, ktorí si ju napriek varovaniu prečítajú, veľmi pravdepodobne kvalitne zašibe. Nasledovne si to niekto vo veľkom štýle vyžerie, často vrátane zvedavého čitateľa.

V ostatnom čase sa o knihe hovorí hlavne v spojitosti so seriálom Temný prípad z produkcie HBO. Popularita série s Matthewom McConauhgeym a Woodym Harrelsonom pritiahla pozornosť na tohto kultového predstaviteľa kozmického hororu a predchodcu Lovecrafta. Kniha sa považuje za dielo majstra a je tiež dôležitým medzníkom v žánri zvláštnej literatúry. Autor sa na rozdiel od ostatných príbuzných diel využívajúcich tradičné monštrá, ako sú napríklad vlkodlaci, upíri a najnovšie vzdychajúce tínedžerky, rozhodol pre vlastné mýtické zlo zo záhadných a neprebádaných sfér kozmu a iných dimenzií.

Zbierku tvorí desať poviedok, ktoré na seba priamo nenadväzujú. Spája ich len niekoľko spoločných postáv či rodinné a priateľské vzťahy medzi nimi. Samozrejme, dôležitým spojivkom je záhadná zakázaná kniha Žltý kráľ, ktorej notorická povesť len umocňuje ľudskú zvedavosť. Niečo ako Päťdeiat odtieňov sivej – neodoláte a potom musíte niesť následky. Prístup postáv k samotnej knihe sa v jednotlivých poviedkach líši. Kým jedna sa jej zhubným obsahom priam opája, iná sa jej lákaniu bráni, no záhadnými vplyvmi si knihu takmer proti svojej vôli prečíta. (opäť to sedí aj na sivú trilógiu). Azda najviac sa tajmomstvo prekliatej knihy a jej sveta prejavuje v poviedkach Záchranca reputácií, Na dvore Draka a v Žltom znamení. Úvodný príbeh prostredníctvom rozprávača a hlavnej postavy v jednej osobe načrtáva neblahú históriu Kráľa v žltom. Postupne sa však dozvedáme, že všetko je inak, než sa zdá. Na dvore Draka sa nám ponúkne krátky pohľad na mýtickú Carcosu, miesto, ktoré sa často spomína v spojitosti s Kráľom. Maliara a jeho modelku v Žltom znamení v snoch prenasleduje temná postava, ktorá sa postupne objavuje aj v skutočnom živote.

Potenciálni čitatelia, ktorí sa obávajú nespavosti či paranoje spôsobenej neopísateľnými hrôzami v knihe, môžu ostať pokojní. V súčasnosti je už myseľ aj priemerného diváka či čitateľa odolná voči oveľa strašidelnejším príbehom, takže Kráľa v žlotm strávi bez komplikácií. Ťaživé nadprirodzené tajomno však navodzuje mierne zimomriavky a tiež nostalgický rešpekt voči priekopníkom v hororovej literatúre. Je potrebné si uvedomiť, že zbierka poviedok vznikla už v roku 1895. V tom istom roku, ako svet prvýkrát uvidel pohyblivé obrázky, a takmer 20 rokov pred zlatou érou hororového filmu, keď divákov z plátna strašili už spomínaní upíri, vlkodlaci, či gigantické verzie pavúkov, hadov alebo rozzúrených labilných báb.

Príbehy sú často situované v Paríži, kde Chambers študoval. Jeho nadšenie pre umenie sa prejavilo aj v hlavných postávách, ktorými sú často sochári či študenti umenia. Pár poviedok priamo s mýtom o Kráľovi nesúvisí, no vyskytujú sa v nich fantazijné prvky. V nich sa však autor priam pohráva s čitateľovou pozornosťou spomenutím postáv a mien známych v súvislosti s prekliatou knihou. Niektorým z poviedok úplne chýba mýtické a fantazijné prvky, no cítiť v nich Chambersov charakteristic­ký štýl.

Zbierka má už 120 rokov a stále sa teší popularite. Titul sa určite zapáči fanúšikom klasického hororu. Má potenciál osloviť aj tých, ktorých žáner láka, no netrúfnu si na ťažšie kalibre. Určite poteší a poskytne iný uhol pohľadu aj priaznivcom série Temný prípad.

Kráľa v Žltom dostanete na Martinuse so zľavou 5 %, pre viac informácií kliknite na tento link


Kráľ v žltom
Autor: R. W. Chambers
Vydavateľstvo: Europa
Preklad: Peter Godovič
Rok vydania: 2014
Počet strán: 240


3. apríla 2015
Mária Antoničová