Recenzia – Prachmistři: Podzimní republika

Krvavý prach a broky

podzimni_republika
krvave_tazeni
prislib_krve

Súčasní autori fantasy to majú ťažké. Zdá sa, že všetko tu už bolo a prísť s niečím prevratným je náročné, priam hraničiace s nemožným. Nakoniec väčšina spisovateľov skončí pri dvoch mantineloch – jeden využije reálny svet a snaží sa v ňom prekvapiť bežnou mágiou (urban fantasy), druhý skúsi vytvoriť od klasiky čo najodlišnejšiu mágiu a pri tvorbe sveta neprekročí tieň Gondoru. Takže pravidelne dostávame čarovných detektívov či automechaničky a na druhej strane napríklad „prachmajstrov“, kde sa do klasickej „high“ fantasy primiešal pušný prach.


Sériu Prachmistři vydal Talpress chvályhodne v priebehu jedného roka, pričom záverečný diel dorazil akurát pod stromček. Máme tu teda Podzimní republiku, pokračovanie Příslibu krve a Krvavého tažení. Osudy poľného maršála Tamása, ostrostrelca Taniela, inšpektora Adamata či mága Borbadora sa uzatvárajú…

Jednu pochvalu – okrem vydavateľstva za rýchlosť – si zaslúži aj prekladateľka. Za nápaditosť. V origináli sú zvláštni mágovia, ktorí dokážu využívať pušný prach, jednoducho powder mages. Českí prachmistři vyznievajú omnoho výstižnejšie – Taniel a jeho spolubojovníci pomocou prachu nečarujú, využívajú ho skôr ako magický stimulant, zvyšujú si ním fyzické aj mentálne schopnosti. Oproti mágom pušného prachu potom stoja „obyčajní“ čarodejníci, označení ako privilegovaní, ktorí využívajú mágiu klasicky – siahajú do čarovnej aury a využívajú jej energiu pomocou gestikulácie. Navyše tu nájdeme mágiu bohov a kadejaké iné čarovné systémy – svet amerického spisovateľa Briana McClellana v mnohom pripomína prepracovaný Malaz.

Pušný prach mení okrem mágie aj tradičné fantasy kulisy. Namiesto bežného stredoveku je dej vsadený do čias revolúcie. Séria začína zvrhnutím a popravou kráľa a pokračuje snahami o demokratické voľby a nastolenie republiky. Namiesto mečov sa brúsia bodáky a miesto rohanských jazdcov si zabrali odborári.

Zvyšné fantasy ingrediencie sú už v normále. Dočkali sme sa boja o peniaze, moc, život aj svetový mier. Spočiatku otravné kvantum dejových línií sa postupne preriedi – autor sa našťastie nerozpakuje ubrať aj z kľúčových postáv. A aj keď dlho nemáte komu držať palce, s napredujúcim krvavým ťažením a nastávajúcou republikou zistíte, že zatínate zuby pri každej rane, ktorú hrdinovia schytajú a že sa v duchu škľabíte, keď sa Tanielovi či záhadnej Kapo-el podarí mimoriadne vydarený kúsok.

Vydavateľstvo Talpress skrátka znova vytiahlo eso – a vy máte pred sebou ideálny tip na darček pre milovníka klasickej fantasy.

Pravda, ak mu nevadí trocha prachu.

Pušného a krvavého.

Podzimní republiku si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podzimní republika
Prachmistři 3
Žáner: fantasy
Autor: Brian McClellan
Vydavateľstvo: Talpress
Počet strán: 568
Rok vydania: 2016
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788071976202


Prachmistři:

3. Podzimní republika
2. Krvavé tažení
1. Příslib krve


13. decembra 2016
Rastislav Weber