Recenzia: PIGS - Smrť Amerike...

PIGS
Pigs 4
Pigs 7

Rok 1961 bol rokom, keď do vesmíru poletel prvý človek, začalo sa s výstavbou Berlínskeho múru a americká vláda zahájila slávnu Inváziu v Zátoke svíň. Slávnu a totálne neúspešnú. Keby sa odovzdávalo ocenenie Debakel roku, tak by ho určite získalo CIA. Ich plánom bolo dostať na Kubu vojakov kubánskeho pôvodu, ktorých vycvičila americká armáda. Viac ako 1400 vojakov sa vylodilo na Bahía de Cochinos (Zátoka ostňovcov, často nesprávne prekladané ako Zátoka svíň) a mali za úlohu zvrhnúť Castra.

Ale CIA sa prepočítala. Časť kubánskej armády, ani miestni obyvatelia sa k nim nepridali. Ako sa u nás vraví, mali ich v paži. Po prvých útokoch vyhlásil Castro mobilizáciu a kubánska armáda inváziu behom troch dní potlačila. Táto neúspešná invázia vyostrila vzťahy medzi USA a ZSSR a sovietsky vodca Nikita Chruščov podal Kube pomocnú ruku. Američania sa od invázie najprv dištancovali (ako obvykle), ale nakoniec vyšli s pravdou von (ako obvykle). Mnohé štáty ich obvinili z neprijateľného zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny a ohrozenie mieru.

Aby som parafrázoval majora Halušku, prezývaného Terazky, „Čo bolo, to bolo! Terazky je rok 2011!“ A v danom roku prišla dvojica scenáristov Ben McCool (Choker, Memoir) a Nate Cosby (Jim Henson´s Story­teller) a ich agenti komunistickej spiacej bunky. O tej sa dozvedáme vo Washingtone D.C. prostredníctvom vypočúvania neznámej ženy dvojicou agentov, ktorí s ňou hrajú klasickú hru na zlého (belošského) a dobrého (černošského) policajta. Od ženy chcú vedieť o spiacej bunke na Kube, ktorá bola vycvičená v roku 1962. Žena agentom povie, že aj keby niekedy jestvovala nejaká spiaca bunka protiamerických agentov, tak jej členovia sú už buď starí alebo mŕtvi. Alebo oboje, ako pán Vidlen, šťastný to dôchodca žijúci na Kube. O vymazanie šťastného úsmevu z jeho tváre sa postaral infarkt. Zanechal po sebe smútiacu vdovu a päť detí.

Ale nie všetko je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Vidlen a jeho vdova vychovali päticu dnes už dospelých ľudí ako svojich synov a dcéry. Tá pätica je zároveň druhou generáciou spiacej protiamerickej bunky. Prvá generácia agentov sa dostala na Kubu v roku 1962, presne ako si myslia agenti vo Washingtone. Prišli tam v prestrojení za poľnohospodársku delegáciu a po ukončení Kubánskej krízy tam zostali, pokračovali vo výcviku a čakali na rozkazy.

Teraz, keď Vidlen zahynul, je čas na zobudenie spiacej bunky. Stačí veta „Je načase skapať za svoju krajinu“ z úst tajomného muža s cigarou a naša pätica antihrdinských „súrodencov“ sa vydáva do krajiny, ktorú ich od malička učili nenávidieť. Krajiny menom Amerika.

To čo, vám do očí udrie ako prvé, je fakt, že tento komiks je hlavne o dialógoch. Každá trápna macho otázka alebo konštatovanie je kontrovaná logickou, chladnou odpoveďou. To čo vám do očí udrie ako druhé, je fakt, že hlavné postavy nezodpovedajú klasickej šablóne „ha ha, my sme ultrašpióni a nenávidíme Ameriku, lebo sme fanatici, bojte sa nás“. Za prvé, sú to ľudia a ako iste viete, ľudia nie sú dokonalý. Výnimkou nie sú ani tajný agenti. Neznášanlivosť medzi členmi „rodiny“ je normálna, aj to, že niektorí agenti majú inú motiváciu alebo iný názor na vec.

Aj keď je Pigs sčasti fikciou, scenáristi Cosby a McCool museli vyhľadať informácie dôležité pre ich príbeh. Pustili sa do hľadania webstránok, klipov na YouTube, dokumentov a rozhovorov s vojnovými veteránmi, ktorí slúžili v 60. rokoch. Pomohlo aj to, že Cosby je fanúšikom obdobia studenej vojny a politických thrillerov ako „Tri dni Kondora“ a „Manchurianský kandidát“. Chcel zachytiť konšpiračnú atmosféru tých filmov a ukázať ako veľmi môžu byť ľudia zmenení a zničení niečím, s čím nikdy nerátali. Samými sebou. V čase, keď bola písaná táto recenzia, sa predpokladalo, že Pigs bude mať 35 dielov. Čiže viac ako séria „Losers“ (u nás vydávané ako Parchanti) od dua Andy Diggle/Jock, ktorá je geopoliticky podobná Pigs.

Podla McCoola si pozornejší čitatelia údajne všimnú vplyv sérií „100 Bullets“ (u nás vydávané ako 100 nábojů) a „Ex Machina.“ Kreslí nováčik Breno Tamura a obálky majú zatiaľ na starosti Jock (The Losers), Francesco Francavilla (Detective Comics) a Amanda Conner (The Pro, Power Girl). Na ďalších obálkach priebežne podieľajú Ben Templesmith (Fell), Humberto Ramos (Crimson) a Becky Cloonan (American Virgin). Takže o atraktívnu propagandu nebude vôbec núdza.

Ak si chcete prečítať komiks, ktorý vyzerá ako storyboard filmu Michaela Baya s explóziami a prestrelkami, tak ste na zlej adrese. Toto je moderný špionážny thriller o ľuďoch. Dialógy sú výborne napísané, s členmi bunky sa ešte len zoznamujeme a záver prvého dielu je výborným a hlavne nečakaným cliffhangerom (bez Stalloneho). Tento komiks vás proste chytí za gule a nepustí. Desať palcov nahor. Must read a tak podobne. Go for it (bez Spencera a Hilla).


Pigs
Píše: Ben McCool
Kreslí: Breno Tamura
Rok vydania: 2011
Vydáva: Image Comics


21. februára 2013
Marek „Keram“ Barányi