Recenzia: Petr Heteša - Skrytá rizika kvantové démonologie

big_skryta-rizika-kvantove-demonologie-nfX-418608

Petr Heteša je stálica českej fantastickej scény. A aj keď sú jeho začiatky spájané s koncom socializmu, činný je hlavne v poslednom desaťročí. Vychádza mu kniha až dve ročne a mimo pár odbočiek sa drží kombinácie cyberpunku a detektívky drsnej školy. Medzi jeho trademarky patrí Baltimore, camelky, Jack Daniels a ryšavky.

Skrytá rizika… nevybočujú z trendu, ale chybajú tu tie camelky a hrdina schytáva ešte o čosi viac, než sa akceptuje v drsnej škole. Yaran, astrálna entita, ktorá získa ľudské telo so všetkými výhodami aj nevýhodami, tu totiž nie je hýbateľom deja – pôsobí skôr ako (väčšinou nechcený) katalyzátor.

Zápletka je tradične hetešovská. Spor ľudí a umelých inteligencií však tentoraz spestruje astrál – nehmotná sféra efemérnych bytostí. A taký démon sa síce ani nelíši od UI, ale rozhranie, ktorým komunikuje s ľuďmi, je predsa len o čosi iné. A tak tu máme klávesnice aj rituály s kohútími pazúrmi a protipólom mobilov je sexuálna mágia.

Astrál, ľudstvo a UI existujú v krehkej rovnováhe. Tá síce smeruje k zániku jednej časti trojice, ale jednotlivcov to ani veľmi nezaujíma. Android, človek či archanjel, každý kope sám za seba. Akurát niektorí kopú viac. A Yaran, zástupca všetkých troch strán, je väčšinou v bránke. Síce ho poverili vyriešiť zločin/záhadu (nehodiace sa škrtnite) okolo prieniku troch svetov, ale astrál v ľudskom tele dokáže väčšinou len veci komentovať a ak kope, tak Jacka Danielsa na raňajky.

Príbeh neškrípe, atmosféra je výborná a postavy sú zaujímavé. Hlášky a požmurkávania na čitateľa sú fajn. Len ten dej je na rozsah knihy (526 strán) akomak riedky. Situácie sa často opakujú a mení sa len to, či to Yaran schytá zľava alebo sprava. Obľúbite si ho, Hetešove postavy sú živé a držíte im palce, ale občas by ste ho aj s autorom kopli do astrálneho zadku a popohnali ho aj s dejom dopredu.

Kniha je zábavná a stojí za prečítanie, len je v rámci Hetešovho portfólia slabšia. Nevyrovná sa starším kúskom ako Démoni sú veční (2009) alebo Sex, drogy & cyb'n'roll (2012). Ale ak ste si s chuťou prečítali Infico (2016), Morphin Red (2015) či Tekuté krystaly (2015), tak je pre vás jasný tip aj toto.

„Démoni sú veční!“
„Až na veky vekov!“

Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse. Brožovanú alebo e-book. V ponuke je ešte veľa starších Hetešovych kníh, každá z nich je samostatná a je vhodná ako darček pre milovníka akčnej sci-fi, cyberpunku a drsných detektívov so slabosťou pre rusovlásky.

Petr Heteša: Skrytá rizika kvantové démonologie

  • Vydavateľ: Brokilon, 2019
  • Počet strán: 526
  • Jazyk: český
  • Väzba: mäkká / brožovaná
  • ISBN: 978–80–7456–458–1

Metahodnotenie 11/2019

  • Fandom.sk: 65 %
  • Databazeknih.cz: 82 % (18 hodnotení)
  • Legie.info: 70 % (4 hodnotenia)

Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


10. decembra 2019
Rastislav Weber