Recenzia – Peter F. Hamilton: Okno do času

Okno do casu - obalka

Britský spisovateľ Peter F. Hamilton je u nás známy predovšetkým košatou space operou Úsvit noci, ktorú u nás vydával Triton v rokoch 2003 až 2005 – tri diely vyšli v siedmich knihách, každá vyše 500 strán. V roku 2007 vyšla podobne tučná zbierka poviedok (400 strán), a tak môžeme byť teraz právom prekvapení – Okno do času je útla novelka, jeden neobyčajný príbeh neobyčajného chlapca, na ploche niečo vyše 100 strán.

Trinásťročný Jules má eidetickú pamäť. Pravdepodobne aj Aspergerov syndróm, ale ten sa, na rozdiel od dokonalej pamäte, v knihe nespomína. Autizmus však čitateľ rýchlo vycíti. Absolútna pamäť so sebou nesie predovšetkým nevýhody. Po tragickej smrti je chlapcova matka živá aj mŕtva, Jules si pamätá všetko predtým, ale pred očami má neustále aj kaluž krvi a nehybné telo.

Kniha nás prevedie zmenami v chlapcovom živote, odchodom z rodného domu k čudáckemu strýkovi a neskôr k otcovi, ktorý už žije s inou ženou. Civilné rozprávanie zaujme skôr štýlom ako obsahom, onedlho sa však prepne do fantastickejšej roviny – v dokonalej Julesovej pamäti sa objavia spomienky, ktoré nie sú jeho.

Cudzie spomienky nie sú náhodné. Julesa čoskoro strhne pátranie po nositeľovi spomienok, po spúšťačoch týchto zábleskov pamäti, po ich význame a časom aj po hrozivých súvislostiach.

Kniha sa veľmi dobre číta, je napísaná kultivovaným jazykom veľmi dobrého pozorovateľa. Chlapcov svet je v podaní Petra Hamiltona veľmi plastický a uveriteľný. Až natoľko, že sa občas modlíte, aby sa niečo podobné nestalo aj vám – a že je super, že viete na veľa veci zabudnúť.

Problémom je len záver, kde sa odohrá dobre vypointovaný koniec, ale za ním ešte aj filozofická koncovka a po nej nasilu prekvapivý koniec koncov. Trochu to pripomína Gaimana, ktorému sa tiež koncovky veľmi nedaria.

Okno do času je ideálny spoločník k zimnému večeru. Zhltnete ho raz dva, oživíte si spomienky na ságu Úsvit noci a budete dúfať, že Epocha (nový vydavateľ Hamiltona) bude pokračovať ďalšími dielami z autorovej bohatej tvorby.

E-book Okno do času si môžete stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Okno do času
Žáner: sci-fi
Autor: Peter F. Hamilton
Vydavateľstvo: Epocha
Edícia: Fantastická Epocha
Rok vydania: 2017
Počet strán: 128
Preklad: Michael Talián
Autor obálky: Kristýna Hasíková
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–7557–090–1


6. februára 2018
Rastislav Weber