Recenzia – Oskar Fuchs: Hitokiri

Hitokiri - obálka

Ak si myslíte, že Slovensko je nudná krajina bez magických bytostí, Oskar Fuchs vás v románe Hitokiri vyvedie z omylu už po pár stránkach. Zažijete čistokrvnú zábavu, vyváženú kombináciu akcie, humoru a excentrické postavy so schopnosťami a zbraňami, aké im môžu závidieť viacerí superhrdinovia.


Dejový rozjazd naberie slušné otáčky hneď od prvých riadkov. Zneuctenie a vykradnutie hrobu Matúša Čáka má na svedomí divokú naháňačku po nekvalitných slovenských cestách v okolí Trenčína a Považskej Bystrice, ktorú môžu zachrániť len magické inštrumenty a jedna líščia metamorfóza. O Čákovu hlavu a artefakty majú záujem aj iné obskúrne bytosti. Preto akcia na seba nenechá dlho čakať, len musíme zvládnuť krátke intermezzo, v ktorom sa zoznámime s členmi družiny.

Hlavnou postavou je Michael Lindner, zlodej so schopnosťou premeny na líšku, čo aj často využíva. Problémy mu nespôsobujú len rôzne nadprirodzené bytosti snažiace získať ukradnuté artefakty naspäť a popritom ho skántriť, ale aj antimagická sekcia, akási polícia ktorá kontroluje magické aktivity v regióne. Práve tá mu dá ponuku, aká sa neodmieta, poverí ho dokonca funkciou kata. V záujme napraviť všetok nadprirodzený neporiadok spôsobený oživeným Matúšom Čákom a zástupom zombií, sa Michael so svojím tímom púšťa do mimoriadne akčnej misie. Najvernejším sprievodcom mu pri tom bude meč Hitokiri s túžbou po krvi.

V románe nájdeme množstvo celkom svojských, ale dobre skombinovaných prvkov: astrálny svet, zvieracie a iné božstvá, vojnového mága, strigy, rusalky, vodníka, upírov aj bizarného samuraja. Práve vedľajšie postavy považujem za silnú stránku románu, na mnohých miestach je vidieť, že si na nich autor dal záležať. Nebolo by na škodu, ak by niekedy dominovali vo svojich vlastných príbehoch, hoci aj v poviedkovej podobe. O určitom zámere Oskara Fuchsa svedčí aj to, že Hitokiri je druhým dielom série Organizace. Prvú knihu s názvom Frost vydal Fuchs v roku 2017. Ide ale o samostatné príbehy a Hitokiri si užijete aj bez znalostí predchádzajúceho románu. Je potrebné oceniť aj prácu s historickými reáliami a využitie viacerých jazykov (okrem češtiny aj slovenčiny a maďarčiny). Na druhej strane by však mohol byť Hitokiri kratší, pretože takmer štyristo strán je vyplnených jednoduchým sekvenčným dobrodružstvom a schematická zápletka by sa dala vypovedať aj na kratšom priestore.

Záverečné kapitoly pôsobia už ako samostatné poviedky. Majú vlastnú dejovú líniu, ktorá priamo nesúvisí s hlavnou fabulou knihy a môžeme ich vnímať aj ako akýsi bonusový materiál. Tiež v nich vidno potenciál pre ďalšie príbehy s hrdinami antimagickej sekcie. Predovšetkým je z nich ale zreteľné, že autor dokáže zhutniť príhody hlavnej postavy aj na niekoľko desiatok strán, nemusia ich byť stovky. Ak hľadáte knihu, pri ktorej sa predovšetkým zabavíte, Hitokiri je to pravé a prinesie vám asi viac prijemných prekvapení.

Knihu Hitokiri si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hitokiri si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 49 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hitokiri
Žáner: splatterpunk
Autor: Oskar Fuchs
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2018
Počet strán: 384
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075571427


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.

Pod týmto linkom nájdete články Jána Blažovského na Fandom.sk.


8. mája 2019
Ján Blažovský