Recenzia – Oskar Fuchs: Frost

Frost - obalka

Tento rok je bohatý na chladné počasie, zrážky, ale aj na knižné debuty. Jedným z nich je prvotina Oskara Fuchsa s jednoduchým názvom Frost. Pod ním sa ukrývajú príbehy bojového mága s trošku nekonvenčným prístupom k riešeniu problémov a ironickými komentármi k všetkým a všetkému – Zigmunda Frosta.

Hneď v úvode by bolo treba spomenúť žáner, do ktorého román o Sigim zapadá. Je ním splatterpunk. V našich končinách tento štýl reprezentuje napríklad tvobra Jiřího Kulhánka, preto je medzi nami dievčatami známy aj ako „kulhánkovčina“. Jeho typickými znakmi sú zveličovanie, preháňanie akcie, násilia, často aj sexuálnych aktivít a nesmú chýbať postpubertálne hlášky hrdinov. Je to svojím spôsobom paródia akčných trilerov. Vo filmovom svete je jedným z predstaviteľov splatterpunku napríklad tvorba Quentina Tarantina. Tento žáner neberie sám seba príliš vážne. A vážne neberie seba a svoje postavy ani debutujúci autor. S pokojným svedomím paroduje akčné scény a preháňa všade, kde môže. Avšak to, čo vo svojej prvotine ponúka, je veľmi dobrý a zábavný predstaviteľ žánru. Čo to teda môžete očakávať?

Aj vy máte pocit, že Zem je oveľa tajomnejšie miesto, ako sa na prvý, druhý a prípadne aj tretí pohľad zdá? Ak áno, tak táto kniha je pre vás to pravé. So Zigmundom a jeho prácou sa zoznámime na misii v Moravskom zemskom múzeu v Brne, konkrétne v Pavilóne Anthropos. Dochádza tam ku koncentrácii magickej sily, ktorá vo svoj prospech chladnokrvne zneužíva obyčajných ľudí. Sigi je vyslaný tento problém vyriešiť a spolu s ním, a proti jeho vôli, ide aj jeho ryšavá spoločníčka Naty. V múzeu spoznávajú Wolfiho, trošku netradičný výstavný exponát, ktorému Frost za jeho pomoc a dôležité informácie daruje skutočný život. A od tej chvíle sa z nich stávajú nerozluční priatelia. Niečo ako Čierny Rogan a jeho Goryvlad.

„Na nás si nepřijdete,“ upozorní s vítězoslavným úsměvem druhej strážce zákona. „Všichni víme, že vlci neumí štěkat. Řekněte mu, ať zaštěká!“

Wolfiho není třeba pobízet. Vyjádří se nahlas a zřetelně.

„Po-po-po-pokračujte,“ zalapá po dechu policajt.

Necháme stát zkoprnělý fízly a odcházíme.

„Na vlka neštěkám špatně, že?“ chce vědet Wolfi. Otírá se mi o nohu, čeká pochvalu.

Povzdechnu si. „Víš, většina psů, když štěká, použije prostě haf haf. Ovčáci fakt nedělaj sieg heil, sieg heil. A to dokonce ani ty německý.“

Pátranie po dôvode nezvyčajných javov pokračuje v známom jaskynnom komplexe Býčí skála pri Adamove. Tam sa bojový mág s Naty a Wolfim stretávajú s posilami a ich ťaženie proti nepriateľským magickým silám pokračuje stretnutím so zábavnou partiou starovekých mágov, z neznámeho dôvodu a nevedno kým prebudených k životu.

V poslednej časti príbehu sa po dlhých rokoch Frostovi podarí vrátiť do Krotenfulu, jeho strateného domova. No nie je to preto, aby v pokoji a pohode usadol k rodinnému krbu a oddychoval. Neďaleko Krotenfulu sa skrýva niekto, či skôr niečo, čo mu výdatne pomôže rozťať problémy, v ktorých sa ocitol on aj Organizácia, pre ktorú pracuje. Využívať pri tom bude svoje zvláštne schopnosti, ktorým vždy veľmi úspešne asistujú jeho milované zbrane. Pomáhajú mu prastaré bytosti, vojaci či časové posuny. Spozná niekoho, o existencii koho netušil, a to všetko preto, aby na konci tejto jazdy plnej boja, mágie, krásnych žien a nebezpečenstva, dostal zaslúženú odmenu. Vypátra nakoniec kto stál za všetkými nepríjemnosťami? Aký bol dôvod útoku magickej moci na bezbranných ľudí?

Autor svoj román píše v prvej osobe, čím rozprávanie získava nádych autentickosti. Používaním slangových, lokálnych aj expresívnych výrazov sa jeho Zigmund stáva tým bežným chlapom, ktorého máte chuť si obľúbiť. Autorovi sudičky nadelili dostatok zmyslu pre humor. Preto je aj dej popretkávaný množstvom tvrdých, niekedy ironických hlášok, či milých a trefných poznámok postáv, takže sa budete smiať alebo sa aspoň pousmejete.

Oskar Fuchs sa nevyhýba ani sexuálnym scénam, pretože to predsa neodmysliteľne patrí k životu. Myslím, že hlavne mužskí čitatelia budú spokojní, pretože Frostovi, sa splnia všetky jeho erotické fantázie a sny. A čo čitateľky? Precitlivelé budú pohoršené. Radikálne knihu roztrhajú v zuboch, podupú, zahodia a pre istotu ešte aj spália na hranici. A tie ostatné? Možno si vezmú z Fuchsových hrdiniek príklad… Ženy v príbehoch Oskara Fuchsa sú krásne. A tie, ktoré krásne nie sú, majú svoje čaro. Autor sa nebráni postavám s rôznymi proporciami, veľkosťou, váhou či farbou vlasov. A hlavne, sú odvážne, inteligentné a nezávislé. Sú hlavnými šéfkami, pomocnicami, ženami túžiacimi po láske aj nebezpečnými zabijačkami. Nosia obtiahnuté kostýmčeky a lodičky od Laboutina, ale aj vojenské bagandže a kolty majú prekliato nízko…

Čo treba oceniť, je spisovateľov poctivý historický, archeologický aj módny výskum. Je milovníkom histórie. Preto sa snaží čo najvernejšie reprodukovať fakty a reálie, do ktorých zasadzuje svoj príbeh. Tak isto dôsledne má naštudovanú módu . O zbraniach, ktoré používajú jeho postavy… je zbytočné hovoriť, pretože aj tie si detailne prelustroval. Napriek tomu, že román patrí do kategórie fantasy, je všetko v ňom historicky overené a verne opísané. To je pre autora veľké plus.

Ak sa teda chystáte navštíviť svet Oskara Fuchsa, neváhajte! Je to svet súčasný, no zároveň minulý aj budúci. Je to svet fantázie, mágie aj erotiky, paródie aj irónie. Každý si v ňom nájde svoj kúsok, svoj „plac“ a s radosťou sa na to miestečko bude vracať späť.

Knihu Frost si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Frost
Žáner: fantasy
Autor: Oskar Fuchs
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Počet strán: 165
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7557–053–6


18. mája 2017
Ena