Recenzia: OKOMIX - pestrá ochutnávka slovenského komiksu

OKOMIX

Situačné momentky z každodenného života, drobné impresie aj ambiciózne fragmenty epických celkov. Rôzni autori, rôznorodé výtvarné štýly, podobné aj úplne odlišné témy. To všetko je súčasťou zaujímavého komiksového degustátu vychádzajúceho pod názvom OKOMIX.


OKOMIX je vlastne výber prác mladých slovenských autorov venujúcich sa naratívnej kresbe. Jeho ambíciou je podať svedectvo o súčasnej domácej komiksovej scéne. Je to – podľa slov zostavovateľov výberu – degustát, budeme teda ochutnávať po dúškoch a vždy len po troške.

Ako to naznačuje názov projektu, autori sa nám pokúsili pripraviť oku lahodiaci mix rozličných polôh komiksovej kresby. S vlastnými silami i za podpory niekoľkých inštitúcií dali dokopy relatívne reprezentatívny výber umelcov. Na stránkach sa preto kde – tu objavujú drahé kamene (hoci niektoré ešte nevybrúsené) a kde – tu aj kamienky štrku (ale ani nad nimi netreba celkom lámať palicu). Spoločné majú, že ich práce sa buď snažia jednoducho pobaviť, alebo hľadajú riešenie záhadného vzorca bytia. Objavujú sa tu preto ako závažné spoločenské témy, tak nevinné humoresky alebo vypointované mikropríbehy so superhrdinami.

Než sa dostaneme k hodnotiacim slovám, bez okolkov priznám, že túto recenziu som odkladal, ako to len bolo možné. Ako sa správne a spravodlivo vyjadriť k dvoj-trojstranovým ukážkam vytrhnutým z kontextu? Zobrať to po jednom? Alebo sa venovať len kratučkým príbehom, ktoré majú začiatok aj koniec?

Vezmem to teda podľa intenzity čitateľského zážitku. O prvé miesto sa pobili Andy Wsól a Martin Shooty Šútovec. Shooty je dvakrát zastúpený stripom Grogy a ako kresba, tak spôsob rozprávania svedčí o vyzretom autorovi, ktorý už vie o žánri svoje a dokáže s tým profesionálne pracovať. A jeho facka konceptualizmu je jednoducho fenomenálna.

Wsól sa vytasil s kratučkou zábavkou Hrdina. Je to bravúrne nakreslený noir v štýle Sin City, ktorý vyrozpráva príbeh o tom, ako sa z Batmana stal Deadman. Jednoduché, úderné a vtipné. Ešte aj teraz si pospevujem Dada-dada-dada-dada-DEADMAN!

Scifistov poteší Aurora Tomáša Rollera, epická space opera z alternatívnej budúcnosti, či komické Memento Demento Rada Repického. K mojim osobným favoritom sa zaradil aj Andrej Kolenčík a jeho pestrofarebná morbídna absurdita Family.

Lukáš Čeman vytvoril „piktografický font“ Hello, značne filozofujúci jednostranový obraz. Jeho ústrednou témou je človek a písmo. A vzťahy medzi nimi. Zaujímavá myšlienka, príjemná kresba.

Zostavovatelia zaradili tiež tri stripy zo série Stvoritelia z palety Martina Luciaka. Čo poteší zvlášť, je celostranová a plnofarebná ilustrácia majestátneho pána Jeleňa v póze Rodinovho mysliteľa. Vo farbe, na papieri a v tomto formáte to je skutočná radosť sa pozerať.

K projektu musím dodať ešte jednu vec – zastúpených je vyše 30 autorov, no predsa tu chýbajú poniektoré dôležité mená slovenského komiksu. Napríklad Daniel Mihálik, jeden z najsľubnejších talentov, ktorého osobitý rukopis vnáša do amerikanizovane komerčnej polohy komiksu nové prvky, ovplyvnené staršími menami domácej scény. Nájdeme ho síce na webstránke projektu, ale to je v tomto prípade málo – vo výberovej tlačenej publikácii rozhodne nesmel chýbať.

Nech už je ako chce, koho zaujíma domáci komiks, nech po OKOMIXe pokojne siahne. Získa prehľad a poteší oko. Jedno aj druhé.


Okomix – mladý slovenský komiks
Vydavateľstvo: Premedia
Rozmer: 16×22,5 cm
Počet strán: 72
Väzba: brožovaná
ISBN 978–80–89594–43–6
Rok vydania: 2012
Odporúčaná cena: 4.90 eur

Viac na webovej stránke OKOMIX


25. januára 2013
Mark E. Pocha