Recenzia – Neil Gaiman: Spáčka a vřeteno

Spacka a vreteno

Rozprávky nás sprevádzajú po celý život. Najskôr ich nám čítajú rodičia, potom ich čítame my, sami sebe, neskôr deťom či vnúčatám. Preto rozprávková kniha ako darček poteší v každom veku. Zvlášť, keď už na prvý pohľad vyzerá čarovne.

Pôvodne väčšinou neboli písané priamo pre deti, ale hlavne pre dospelých. Možno aj preto takmer každý takýto príbeh v sebe skrýva tajomné až hororové prvky. Odráža sa v nich odveký boj dobra so zlom. Spravodlivá snaha potrestať zloduchov, ktorá však zostáva v reálnom živote často len túžbou.

O tom vie svoje aj Neil Gaiman, ktorý rozprávky a rozprávkové motívy vo svojich dielach rád používa – spomeňme napríklad známu Koralínu či Hviezdny prach, ktoré sa dočkali aj filmovej podoby. Námety z rozprávok dokáže spracovať osobitým štýlom a posunúť ich na ďalšiu úroveň. A to samozrejme podľa svojich predstáv.

Nie je tomu inak ani v knihe Spáčka a vreteno. Autor tu skombinoval viacero fantastických postáv. Zlá Sudička vyriekne hrozný ortieľ, Snehulienka s trpaslíkmi sa vydá na cestu a Šípková Ruženka zrejme spí sladkým spánkom… Zvláštna partia. A spisovateľ nasledujúci dej vedie smerom, ktorý by mnohí nečakali. Aj keď Gaimanov štýl nesedí každému, jednoduchý a zrozumiteľný jazyk rozprávky umožňuje rýchle napredovanie. Čitateľ sa môže ľahko stotožniť s postavami a ponoriť sa do rozprávkového deja, čomu napomáha aj poetický preklad Viktora Janiša. (Rozprávka Spáčka a vreteno vyšla aj v Gaimanovej knihe sci-fi a fantasy poviedok Předběžné varování. Rozdiel je len v preklade.)

To, čo čitateľa upúta ako prvé, sú nádherné ilustrácie Chrisa Riddella. Tie nás sprevádzajú celou knihou a dodávajú písanému textu tú pravú tajomnú, miestami až hororovú atmosféru. Pomáhajú lepšie si predstaviť postavy a opisovaný dej. A aj vďaka nim, je táto kniha jedinečná a ako stvorená stať sa darčekom.

Spáčka a vřeteno si zaslúži vysoké hodnotenie. Nie len pre jedinečný a netradičný dej či pre nápad prepojenia viacerých rozprávok a postáv, ale aj pre umelecky prepracované kresby, ktoré zdvihli hodnotu knihy na úplne inú úroveň. Spojenie týchto prvkov stvorilo výnimočné dielo, ktoré môže byť potešením pre čitateľa a ozdobou každej knižnice.


Spáčka a vřeteno (orig.: The Sleeper and the Spindle)
Autor: Neil Gaiman
Žáner: fantasy
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2015
Preklad: Viktor Janiš
Počet strán: 62
ISBN 978–80–00–04099–8


3. marca 2016
Ena