Recenzia – Neal Shusterman: Smrtka (audiokniha)

Audiokniha-Smrtka-Neal-Shusterman

Život je nádherný! Život je nekonečný… Už sú to roky, čo sa umieranie stalo minulosťou. Zostarnuté telá sa dajú omladiť a tí, ktorí nebodaj nechtiac zomreli, sú na špeciálnych klinikách znovu oživení. No hrozba preľudnenia, hladomoru či iných problémov, prinútila spoločnosť zriadiť funkciu Smrtiek. Vznešených, súcitných, ctihodných, objektívnych a nedotknuteľných. Koho si vyberú a pokosia, už nemá nárok na oživenie.


Dvaja učeníci

Svet nepozná prirodzenú smrť. Navyše ho riadi umelá inteligencia nazvaná Nimbus. UI je všade, všetko vidí, počuje a chce pre ľudstvo len to najlepšie. Len cechu Smrtiek sa vyhýba. Tie dodržiavajú vlastné zákony a normu stanovujúcu koľko ľudí musia každý rok pokosiť.

Ctihodná Smrtka Faraday má, navzdory tradícii, dvoch učeníkov, Citru a Rowana. Sú to šestnásťroční mladí ľudia, ktorí doteraz žili pomerne nudné životy. Citra obklopená rozvetvenou milujúcou rodinou a Rowan obklopený nezáujmom. Pre Faradaya, človeka vyznávajúceho isté morálne hodnoty, bol hlavným dôvodom vybrať si tých dvoch fakt, že Smrtkou byť nechceli.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Smrtka

Smrtky sú vážené, ctené a kosenie by pre ne nemala byť zábava. No na jarnom konkláve Citra s Rowanom zistia, že aj medzi Smrtkami je radikálna skupina, ktorá si zabíjanie vyslovene užíva. Uvedomia si, že medzi nositeľmi smrti panuje nevraživosť, nezhody, boj o moc. Práve to sa Citre a Rowanovi stane osudným. Ctihodná Smrtka Godard, vodca radikálneho krídla, sa totiž postará o to, aby ten z nich, ktorého prijmú do Cechu Smrtiek, musel neúspešného spoluučeníka pokosiť. Pre Citru alebo Rowana to znamená ohrozenie. Stanú sa z nich nezmieriteľní súperi či zostanú priateľmi? Budú si ctiť princípy a morálku, ktorú im Faraday vštepoval? Ich osud bude spečatený na jesennom Konkláve…


Zamotáva sa nám to

Do života Citry a Rowana vstúpila nielen možnosť stať sa váženou Smrtkou, ale najmä Smrtka Faraday. Ten sa stal ich majstrom aj priateľom. Preto obaja ťažko nesú zmeny, ktoré nastali. Citra sa stáva učeníčkou legendárnej Smrtky Curieovej a Rowan putuje do učenia k Smrtke Godardovi.

Kým Curieová ctí zákony a vyznáva rovnaké morálne princípy ako Faraday, Smrtka Godard má na všetko presne opačný názor. V zabíjaní sa vyžíva, miluje hromadné kosenie, neuznáva zákony a morálka mu nič nehovorí. Jeho metódy výučby sú pre Rowana bolestivé a šokujúce. Liečivé nanity v krvi majú čo robiť, aby dali jeho ubité telo aspoň trošku do poriadku. Ale oveľa viac ho desí fakt, že si postupne začína zabíjanie užívať. Našťastie Smrtka Faraday dobre vedel, prečo si ho vybral za učeníka…

Citra vedie s Curieovou úplne odlišný život. Sleduje stopy a snaží sa vypátrať, prečo nastali okolnosti, ktoré ich s Rowanom rozdelili. Curieová pri učeníčke stojí, učí ju a na Citrine veľké prekvapenie jej v pátraní pomáha. Napočudovanie sa s Citrou spojí aj UI Nimbus, ktorý si jej pátranie nemohol nevšimnúť. Hoci doteraz dodržiaval dohodu o nevmiešavaní sa do záležitostí Smrtiek, podarilo sa mu poskytnúť dievčaťu dôležité informácie. Pátranie bude plné prekvapení, nečakaných zvratov a hlavne nebezpečné. Pre koho sa Citra stala nepohodlnou?


Konkláve

Nastal deň jesenného Konkláve. Citra s Rowanom stoja oproti sebe a čakajú. Ktorý z nich sa stane Smrtkou s výsadou pokosiť svojho priateľa? Čí život sa dnes skončí? Ani jednému z nich sa umierať nechce, ani jeden si neželá smrť toho druhého. Existuje spôsob, ako z toho vykľučkovať a prežiť? Je načase začať s predstavením…


Dva hlasy a melódia

Audioknihu nahovorili Jana Stryková a Vasil Fridrich. Jana Stryková načítala nadpisy kapitol a myšlienky z fiktívnych Denníkov kosenia Ctihodných Smrtiek, jej herecký kolega zase samotný príbeh. Mužský a ženský hlas pôsobia kontrastne a tým pomáhajú poslucháčom prirodzene oddeliť prebiehajúci dej od zápiskov a spomienok Smrtiek. Obaja herci sa príjemne dopĺňajú, či už je to zafarbením hlasu alebo prednesom.

Hudobnými predelmi sú krátke aj dlhšie moderné melódie. Povzbudia pozornosť a nerušia. Hodia sa k dobe, v ktorej sa dej odohráva, aj k samotnému obsahu rozprávania. Podobne občerstvujúco na poslucháča pôsobí aj striedanie mužského a ženského hlasu rozprávačov.


Smrtka s kosou

Audiokniha si vás podmaní príbehom aj postavami. Svet v ktorom sa nezomiera, kde sa raz za čas vyberiete na kliniku, „obrátite list“ a pokračujete v načatom živote o dvadsať či tridsať rokov mladší, je príťažlivý. Problémom je, že ľudstvo nemá motiváciu, nič ho nepoháňa vpred, pretože existenciu jednotlivca neohraničuje sedemdesiat či osemdesiat rokov.

Smrtku by kosenie tešiť nemalo. V knihe máme dva protipóly. Starú gardu, ktorá vyznáva tradície, mravné hodnoty zakladateľov Smrtiek a právo na dôstojné umieranie. Patrí k nim Ctihodná Smrtka Faraday či Curieová. Na opačnom konci stoja stúpenci Smrtky Godarda. Búria sa proti kvótam počtu pokosených, aj proti niektorým základným zásadám tejto práce. Užívajú si, skôr až zneužívajú svoju moc a strach ľudí z definitívnej smrti, ktorú symbolizujú. Sú bezohľadní, namyslení a arogantní.

Uprostred týchto skupiniek sa ocitajú Citra a Rowan. Po práci Smrtky netúžili, no stalo sa a už sa s týmto faktom zmierili. Sú k sebe priťahovaní, čo spôsobuje zaujímavé napätie, ktoré autor skvele využil v prospech príbehu. Vzájomná príťažlivosť a čistota ich duší im pomáhajú prekonať prekážky a prísť na originálne a neočakávané riešenia situácií, z ktorých na prvý pohľad niet východisko.

Neal Shusterman vynikajúco vystihol pocity osamelosti. Citra aj Rowan zo začiatku izoláciou od priateľov a rodiny trpia. Postupne však strácajú kontakt so starým životom, odcudzujú sa kamarátom aj rodinám. Je to ťažké, no pre ich poslanie nevyhnutné. Rowan to znáša lepšie, pretože na rodinu nemal takmer žiadne citové väzby. Avšak obidvaja si začínajú uvedomovať, že už sú niekým iným a do bývalého sveta či života nepatria. Zmenili sa a s ubiehajúcimi týždňami sú so svojím novým ja čoraz spokojnejší.

Nenechajte sa dlho prehovárať. Smrtka je vynikajúci román, v ktorom nájdete lásku, priateľstvo, oddanosť, riadnu dávku napätia, smrti, no aj čestnosť a spravodlivosť. Navyše audio spracovanie tejto knihy za vypočutie rozhodne stojí.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Smrtka je okamžite dostupná na Audioteke

Audioknihu Smrtka si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Smrtka
Séria: Žatva smrti 1
Žáner: fantasy, sci-fi
Autor: Neal Shusterman
Vydavateľstvo: Témbr
Jazyk: český
Nahovorili: Jana Stryková, Vasil Fridrich
Réžia: Petr Mančal
Rok vydania: 2020
Dĺžka nahrávky: 13 hodín 23 minút
Formát: mp3


Súvisiace linky

Recenzia – Neal Shusterman: Nimbus

Recenzia – Neal Shusterman: Kosec

Recenzia – Neal Shusterman: Posol


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. decembra 2022
Ena
Zdroj informácií