Recenzia – Neal Shusterman: Hra so svetmi

Existuje nekonečne veľa možností, ako to pokašľať

Hra so svetmi per

Nie všetky naše túžby sa splnia. Niekedy o našom živote rozhodne okamih a my sa nevyhnutne poberieme určitou cestou. Čo všetko by sa muselo v minulosti odohrať inak, aby sa osud zmenil v náš prospech?


Neal Shusterman je autorom úspešnej scifi YA série Žatva smrti. V slovenčine mu vyšli aj dystopické knihy Sucho a prvý diel série Uvoľnení. V Hre so svetmi pracuje s alternatívnymi realitami, pričom sa zameriava hlavne na témy rasizmu, sexuálnej orientácie, nerovnosti pohlaví a domáceho násilia. Stále pritom ostáva verný písaniu kníh pre mládež.

Autor nám príbeh podáva z prvej osoby cez zážitky bežného amerického chalana Asha. Ten spočiatku žije prijímačkami na vysokú školu a americkým futbalom. Občas sa pochytí s otravným bratom, pokecá s najlepším kamošom a musí sa vyrovnať aj s niekoľkými nesympatickými jedincami na ihrisku či v škole. Úder do hlavy počas zápasu mu však zmení celý svet. Spočiatku rozdiely nie sú výrazné. Ash zaregistruje iba zmenu farby niektorých predmetov. Každý ďalší náraz však spôsobí nový posun, pričom sa nemenia len drobnosti, ale aj celá spoločnosť.

Autor nás tak stavia pred verzie sveta, kde v USA stále vládne rasizmus, Mexičania nesmú prechádzať cez hranicu a černosi nemajú šancu dostať sa k dobrému vzdelaniu. Ashov život sa však naproti tomu každým skokom posúva k lepšiemu. Otec je úspešný, s bratom sa konečne normálne rozprávajú a dokonca aj bývajú v lepšej štvrti. Všetko je povedomé, no zároveň extrémne iné. Ash v novom svete stretáva známe tváre, ich životy sú však často odlišné od pôvodnej reality. Mnohých priateľov nedokáže pre rasové zákony v novom svete vôbec nájsť a ak sa mu to aj podarí, ich vzťahy sú úplne iné a osudy oveľa ťažšie ako predtým.

Dej plynie rýchlo a autor nám postupne odhaľuje princípy tvorenia nových realít. Ash si uvedomuje, že nedokáže naplno pochopiť problémy iných ľudí, kým nebol v ich koži. Navyše si zakaždým musí zvykať na svoje nové ja, ktoré ho nie vždy milo prekvapí. Neal Shusterman prehadzuje Asha z tela do tela, necháva ho spoznávať temné stránky mysle, no aj napriek zjavným nedostatkom sa z neho snaží vytvoriť kladnú postavu. Keďže hlavný hrdina vie, že jeho momentálna realita je len dočasná, robí ťažké rozhodnutia, na ktoré by mal za normálnych okolností odvahu a silu len málokto.

Hra so svetmi je samostatný román, v ktorom sa autor snaží na malom priestore venovať mnohým témam. To sa mu aj celkom darí, no stále to nie je taký prepracovaný svet ako v sérii Žatva smrti. Nemusíte sa však báť, alternatívne reality má Neal Shusterman poriadne premyslené. Hlavnou myšlienkou ostáva nerovnosť vo svete a snaha dostať ho do lepšej kondície alebo aspoň naspäť do pôvodného stavu. Celkovo táto téma nie je nijako originálna a mnohé alternatívne verzie sveta, ktoré v knihe zažijeme, boli použité v popkultúre už predtým. Stále sa však oplatí si Hru so svetmi prečítať, pričom obstojí aj ako kniha na zoznámenie sa mládeže s žánrom. Dobre padne všetkým, ktorí majú chuť na rýchlo odsýpajúcu napínavú jednohubku.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Hra so svetmi si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hra so svetmi si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hra so svetmi (orig.: Game Changer)
Žáner: YA scifi
Autor: Neal Shusterman
Preklad: Katarína Figová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 352
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788055652566


Súvisiaci link

Predstavujeme – Neal Shusterman: Hra so svetmi


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


28. júna 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií