Recenzia – Morská príšera (film)

Do plachiet fúka svieži vietor, nad sťažňami prelietavajú čajky. Odvážni námorníci stoja na prove lode, aby dostali ďalšiu korisť, za ktorú im bohato zaplatia. Sú však príšery skutoční nepriatelia?


V júli minulého roka priniesol Netflix na obrazovky animovanú rozprávku Morská príšera. Ak ste mali radi Štikúta a jeho dobrodružstvá, určite vás bude zaujímať, ako niečo podobné obstálo v prostredí morských vlkov.

Ústrednú dvojicu postáv tvorí odvážny námorník Jacob Holland (Karl Urban) a malé dievčatko – sirota Maise (Zaris-Angel Hator). Oboch spája túžba po dobrodružstve a boj ľudí proti morských príšerám. Rozprávka je zasadená do stredoveku, do čias, keď moria a rozľahlé oceány vzbudzovali neustálu hrôzu a ľud vzhliadal k námorníkom pomaly ako k polobohom. Na palube lodi Inevitable kapitána Crowa (Jared Harris) divák zisťuje, aké je nebezpečné plaviť sa na mori, v ktorom plávajú nadrozmerné beštie. A taktiež aj to, že nie je všetko tak, ako na prvý pohľad vyzerá.

Réžie sa ujal Chris Williams, známy prevažne z filmov Bolt (2008), Moana (2016) a najmä ako držiteľ Oscara za snímku Veľká šestka (2014). Je vidieť jeho skúsenú ruku. Za vyše dvadsať rokov sa podieľal na mnohých veľkých animákoch ako Ľadové kráľovstvo, Na vlásku, Lilo a Stitch alebo Mulan či menej známej Vladárovej novej tvári. V najnovšom kúsku si okrem režiséra a scenáristu skúsil aj rolu producenta.

Samotný film sa drží viac-menej zaužívanej šablóny, využíva konflikt medzi detským svetom a „dospelákmi“ a snaží sa vybudovať príbeh s poučením. V podstate ide o akýsi mix Pirátov z Karibiku a trilógie Ako si vycvičiť draka, v hlavnej úlohe na strane príšer ale tentoraz nevidíme výraznú „osobnosť“ v podobe Bezzubého, čo je trochu na škodu.

Úroveň animácie je výborná. Oku najviac lahodí zobrazené more, vlny, drevené paluby lodí a jednotlivé monštrá. Čo sa však týka postáv, kresba mierne pokrivkáva. Detaily scén sú fantastické a snímka obsahuje pár naozaj podmanivých lokácií. Niektoré z nich neboli divákovi predstavené podrobnejšie, ale existuje možnosť, že by mohli dostať väčší priestor v prípadnom pokračovaní.

Scenár je pomerne priamočiary, bez odbočiek a nadmerných zápletiek. V niektorých pasážach bol však zbytočne hluchý a málo svižný. Pomerne slabým článkom je aj absencia veľkolepejších akčných scén a hoci film disponuje čriepkami humoru, je ich príliš málo. Postavy sú celkom zábavné, odlišné a pôvabne vykreslené, vedel by som si ale predstaviť o niečo viac morských príšer k tomu, koľko sa nám ich dostalo.

Jedným z najlepších prvkov je hudba pod taktovkou Marka Mancina. Tá spája klasické pirátske témy s pochmúrnymi až desivými zvukmi. Album je kvalitatívne dobre vyvážený, veľké plus je aj takmer totálna absencia muzikálových skladieb, ktoré poznáme z disneyoviek, a sprievodné piesne tak vhodne dopĺňajú dej.

Morská príšera je rozprávka, pri ktorej sa budú rodičia baviť spolu so svojimi deťmi. Nevyužíva ale plne svoj potenciál a časom môžu dojmy z filmu ľahko vyšumieť. Veľký vplyv v tom zohrávajú niektoré logické prešľapy, nedostatočné vysvetlenia a nevyužitie skvelého prostredia naplno. Napriek tomu sa väčšina divákov pri filme nebude nudiť a užije si skoro dve hodiny nádherného dobrodružstva.

Hodnotenie: 70 %


Morská príšera (orig.: The Sea Beast)
Výroba: Netflix, USA, 2022, 115 min
Réžia: Chris Williams
Scenár: Chris Williams
Hudba: Mark Mancina
Hrajú: Karl Urban, Zaris-Angel Hator, Jared Harris, Marianne Jean-Baptiste, Benjamin Plessala, Somali Rose, Kaya McLean, Davis Pak, Helen Sadler a ďalší.


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


30. januára 2023
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií