Recenzia – Miloslav Švandrlík: Zlatá vydra

Švandrlík - Zlatá vydra - obálka

Rozprávky nás sprevádzajú po celý život. Učia nás, že zlo je vždy potrestané a dobro víťazí, rozvíjajú obrazotvornosť a formujú naše detské sny. Najskôr nám ich čítajú rodičia, potom sa staneme rodičmi my a čítame ich svojim deťom. Nakoniec sme babkami a dedkami a máme kopu vnúčeniec…


Ježibaba, čáry-máry a priateľstvo

Pyšný hradný pán Půta Švihovský je poručníkom mladej a samozrejme veľmi krásnej Gabrety. U mladých slečien z hradu to býva tak, že veľa práce nemajú. Keďže sa nenarobia, občas v noci zle spávajú. Hlavne, keď im ešte za ušami pištia roje komárov. Gabreta si jednu takú noc kráti pokukovaním z okna. Vtom jej okolo nosa presviští na metle ježibaba Šťourová. Aby ste vedeli, milí naši milovníci rozprávok, hoci ježibaby končievali na hranici, stará Kunhuta Šťourová má výnimku. Půta Švihovský totiž až príliš rád využíva jej čary pre svoje plány a lietajúcu kozu zase na strašenie opilcov. Lebo kto pije, nevládze cez deň robiť na panskom.

Gabreta bola veľmi cieľavedomá a pre mágiu zapálená, takže si Kunhutu v hlbokom lese vyhľadala a začala sa učiť čarovaniu. Nemyslite si, že to bolo jednoduché. Prešla ťažkou skúškou a okrem toho musela dokázať, že na čarovanie a bylinkárčenie má talent. Ale čo temné lesné bytosti a iné strašidlá nechceli? Keďže o nejaký čas už všetko vedela, mala zložiť záverečnú skúšku. Znamenalo by to ale, že príde o niečo, čo si veľmi cenila. Gabreta teda vzala nohy na plecia a utiekla do lesov divokej Šumavy. Aby ju žiadne zviera neroztrhalo, premenila sa na zlatú vydru.

Stalo sa to, čo nikto nepredpokladal, dokonca ani sama Gabreta. Zistila, že mágia nemusí slúžiť len na zlé veci. Oveľa osožnejšia je, keď pomáha. A tak Gabreta pomáhala. Všetky zvieratá si ju obľúbili. No stará Kunhuta Šťourová sa nevzdala. Bola odhodlaná dostať svoju žiačku späť za každú cenu. Spolčila sa s každým, s kým sa dalo. Vysielala do Šumavy strašidlá, tie najstrašnejšie potvory, zvery a dokonca aj… Nakoniec si vo Švédsku kúpila najmodernejšiu metlu Krutipéro a rozhodla sa veliť útoku na Gabretu osobne. A ako to dopadlo? Čo za zvery a príšery chceli zlatú vydru dotiahnuť k zlej a ešte aj škaredej bosorke? To si musíte prečítať sami.


Dobro a zlo zápasia

Rozprávky vo svojich počiatkoch deťom určené neboli, takými sa stali oveľa neskôr. Preto je logické, že práve z rozprávkových príbehov vychádzajú mnohé filmy či romány pre dospelých. Veď taká ľudožravá bosorka, temné lesy, divé besy či draci, otrávené jablká a lovec prenasledujúci úbohú dievčinku sú plnohodnotné hororové témy.

Miloslav Švandrlík napísal krásnu, dá sa povedať, že aj nežnú rozprávku s humorom sebe vlastným. Švédska metla Krutipéro, lietajúca koza ako postrach opilcov či prasa s krídelkami vo funkcii poštového kuriéra. Všetko je doplnené množstvom nádherných ilustrácií Jarmily Růžičkovej, ktoré pomôžu fantázii dotvoriť tieto čarovné a zároveň srandovné bytosti. Švandrlíkove príbehy sú krátke, pretože mal dar ísť priamo k jadru veci a nezdržiavať sa chodením okolo horúcej kaše. Zlatá vydra je síce útla knižočka, no ukrýva zábavu, ponaučenie, aj krásu. Preto, či už ste deti, rodičia, či prarodičia, urobte si čas a prečítajte si príbeh o Gabrete, ktorá sa zlatou vydrou stala, celú zvieraciu ríšu Šumavy si láskavosťou podmanila, všetkým strigám a hradným pánom natruc…

Knihu Zlatá vydra si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Zlatá vydra si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zlatá vydra
Žáner: fantasy
Autor: Miloslav Švandrlík
Ilustrácie: Jarmila Růžičková
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Väzba: pevná
Počet strán: 101
ISBN: 978–80–7557–185–4

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


31. marca 2020
Ena