Recenzia – Michal Březina: Do smrti daleko

Do smrti daleko

V budúcnosti Číňania postavia obytné komplexy na Marse a následkom bojov na orbite sa zmení počasie. Ľudstvo sa ale vo podstate nezmení, takže súkromný detektív Billy Cowen môže stále dokola sledovať neverných manželov a hľadať stratené mačky a psy. Lenže Cowen je magnet na čudné prípady, čo zrejme nebude iba množstvom alkoholu, neustále kolujúcemu v jeho krvi.


Som Billy, Billy Cowen

Billy Cowen je vyslúžený vojak, ktorý si na orbite odkrútil dvadsať rokov. Teraz sa snaží žiť životom obyčajného pozemšťana, čo mu veľmi dobre nejde. Dostal síce licenciu na vykonávanie praxe súkromného detektíva, no príliš sa mu nedarí. Pritom mal všetko premyslené, naplánoval si aj utrácanie kopy zarobených peňazí. Realita má však ostré lakte a jemu bez čakania rozbila hubu. Takže je pre istotu permanentne pod vplyvom a svet je hneď o čosi krajšie miesto. Hoci v Cowenovi alkohol vyvoláva euforické pocity, zároveň ho sťahuje stále hlbšie do priepasti. Jeho kamarát a majiteľ koloniálu Ben, sa nad Billym zavše zľutuje a dá mu niečo na sekeru. Chlast, cigarety a raz za čas nejakú bagetu, veď nielen alkoholom je človek živý… Aké prípady to zamestnávajú bystrú myseľ a dedukčné schopnosti Billyho Cowena?


Neklidná duše

V prvom príbehu Billy zistí, že sa nedá zabiť. Niežeby bol taký šikovný. Ono to vyzerá tak, že je nesmrteľný. Billy netuší, kedy, kde a ako sa to stalo. No zopár indivíduí s kovovými tyčami a strelnými zbraňami ho o tomto fakte niekoľkokrát presvedčilo. Nedá sa im uprieť, že sa ho naozaj veľmi snažili zabiť. On to však zakaždým, im natruc, rozchodí a vstane. Keďže je rodený optimista, hneď z tejto záhady spraví nový prípad. Okrem pátrania po príčine svojej nesmrteľnosti musí zistiť, kto je Dante Seymour Fox. Pretože to kvôli nemu má Billy problémy so smrťou.


Bratři a lovci

Chlap s mierne divnou predstavou o zábave dokáže narobiť kopu problémov. Čo potom dvaja takí, navyše dvojičky? Zostávajú za nimi mŕtvoly a chaos. Naháňa ich každý policajt aj niekoľko lovcov ľudí, ktorí zatúžili po mastnej odmene. Lenže chlapíci si za jednu zo svojich obetí vybrali Billyho kamoša Bena a jeho koloniál. To nemali robiť. Billy sa pustí do pátrania. Jednak nemá čo robiť, jednak mu Ben sľúbil dva kartóny cigariet a pijatiku. No neber to! Skúste ale diplomaticky kľučkovať medzi túžbou chytiť zločinca a dohodou s nájomným lovcom odmien a nepošramotiť si pritom ego. Úloha hodná Billyho Cowena.


Zavařenina

Tá ženská je skutočná otitulovaná dáma s vlastným vojvodstvom… scvrknutým do obrovského baráku. V každom prípade je bohatá a žiada si Billyho služby. Miznú jej totiž z pivnice kompóty. Strašné! Záloha sa zíde a dáma snáď čoskoro na to, že mu zaplatila, zabudne. Na demenciu už má vek.

Keď rozhorčená klientka detektíva pádnymi argumentmi dotlačí do podzemia rozsiahleho sídla, Cowen zistí, že je to fakt strašné. Lebo je tam tma, zima, prefukuje a má pocit, že to dopadne veľmi zle. Veď čo by len mohlo kradnúť zaváraniny z uzatvorenej miestnosti? Zrazu sa veci otočia a na scéne sa objaví niekto, koho už nik nečakal.


Zabitá neděle

Upršanú nedeľu je najlepšie preležať v posteli. Lenže akurát dnes sa konajú preteky genokráv, čo mení situáciu a treba sa za každú cenu dostať na štadión. Billymu natruc nejdú stierače a v tom lejaku bez nich vidí prd. Preto s Harrym Jabbarom bezradne sedia v aute. Toto Harry Billymu nikdy neodpustí. Ešte netušia, že práve preteky genokráv si vybral za svoj ďalší cieľ obávaný terorista Frankie During. Ten má zoznam cieľov, ostreľovaciu pušku a super maskovanie. Chaos na štadióne bude neskutočný. Plán mŕtvych vysoko prekročený a Frankie na úteku. Harry Jabbar bude nasratý, keďže prišiel o luxusný článok, ktorý mu mohol priniesť nehynúcu slávu a postup. Nikto zo zúčastnených netuší, čo sa stane, keď sa do všetkého nechtiac zapletie Billy.


Příloha

Dá sa vyriešiť vražda podľa novinového článku? Billy Cowen sa o to pokúsi. Indície sú jasné, treba ich iba pospájať. To však súkromné očká robia bežne. Budú Billyho dedukcie správne? Čo myslíte?


Poviedky s nadhľadom

Michal Březina nám prináša niekoľko skvelých poviedok o súkromnom očku s výzorom somráka, milovníka štíhlych fliaš a horúcich tiel cigariet. Jednotlivé príbehy mapujú vždy novú detektívnu zápletku, no sú prepojené rovnakými postavami. Billy si prípad občas aj sám vymyslí. Inokedy sa k nemu dostane úplnou zhodou náhod, ktoré sú aj na fungovanie vesmíru príliš nepravdepodobné. Z Billyho to robí výnimku potvrdzujúcu pravidlo a nás upokojuje, pretože to znamená, že celé univerzum je vlastne v poriadku.

Autor nešetrí nadsádzkou, humorom a sem – tam veci trošku zveličí, no len trošku a slúži to ku cti samotnému rozprávaniu. Keďže nikto z nás v roku 2221 nežije, nemôže preto relevantne potvrdiť, že nejaké zveličenie bolo skutočne použité a nejde o krutú realitu života.

Poviedky sa odohrávajú v Doveri, v čase, keď je Británia a s ňou aj zvyšok sveta oveľa upršanejšia než dnes. Práve sivé mraky, mrholenie či dážď podčiarkujú temnú atmosféru budúcnosti, dodávajú každému prípadu osobitý charakter. Čitateľa vábia zamotať sa do teplej deky a chvíľami si utierať do uteráka kvapky dažďa, čo mu stekajú po tvári. Ale dosť!

Ak sa chcete dobre zabaviť, zasmiať a oddýchnuť si, knižočku Do smrti daleko si jednoducho nemôžete nechať ležať na polici.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Do smrti daleko si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Do smrti daleko
Žáner: sci-fi, detektívka
Autor: Michal Březina
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 192
ISBN: 978–80–88067–38–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


9. februára 2022
Ena
Zdroj informácií