Recenzia – Michaela Merglová: Píseň oceli

Píseň oceli - obálka

Máte radi klasickú fantastiku? Takú so silnými a správnymi hrdinami, nezodpovednými, no talentovanými bardmi, zázračným mečom či prapodivnými bytosťami, ktorými sa hemžia všetky lesy na okolí? Ak áno, je načase kúpiť si Píseň oceli od Michaely Merglovej a zahĺbiť sa do príbehu, ktorý vám pripomenie azda všetko, čo ste doteraz čítali.


Kto, čo, kedy a hlavne akým spôsobom

Cuchenan je otrok, ktorému pán, vyhlásený majster kováč, sľúbil, že po jeho smrti získa slobodu. Keď Cuchenan majstra pochoval, musel utiecť, lebo majstrovi synovia sa daný sľub dodržať nechystali. Minangar je speváčik a zvodca žien všetkých veľkostí, farieb aj vyznania. Vlastne je mu jedno, či je vydatá či slobodná, hlavne ak je prítulná. Utiekol z domova, pretože nespĺňal otcove predstavy. Chcel byť bardom a obšťastňovať kráľov, veľmožov a samozrejme najmä ich manželky a dcéry. Mládenec je skrátka cieľavedomý kariérista.

Cesty týchto dvoch takých odlišných mužov sa skrížia na dvore Raíka, panovníka mesta Dussu. Cuchenan sa totiž priplietol k panovníkovej družine najlepších rytierov. Vybrali sa zabiť draka, ktorého nakoniec skolil Cuchenan. Nebolo to len tak, ale za pomoci zázračného meča Kalveminy. Ten sa čírou náhodou ozval z húštiny a ponúkol otrokovi svoju pomoc. Boj s drakom sa nezaobišiel bez zranení a Cuchenan skončil na hrade v Dussu. Čestne sa priznal Raíkovi, že je otrok a utečenec. Navzdory tomu ho panovník urobil jedným zo svojej elitnej skupiny rytierov zvanej Dvanástka. Kým sa Cuchenan uzdravoval a učil sa rytierskym zručnostiam, Minangar kontroloval hebkosť dussuských slečien a hľadal prácu. Našiel ju v hradných stajniach. Po večeroch s paholkami hrávali hry, pili, Minangar im spieval a sníval, že raz bude rozveseľovať Raíka a šľachticov. Netušil, že sa mu sny splnia tak rýchlo.

Vďaka zlomyseľnej náhode sa títo dvaja muži stali druhmi na cestách, v bitvách a naostatok aj najlepšími priateľmi. Každý drakobijca predsa musí mať svojho barda. Pretože niekto musí ospievať a poriadne zveličiť jeho činy. Všade cestovali spolu, spoznávali sa, chránili, zachraňovali svet aj seba navzájom. Jeden vládol statočnosťou a mečom, druhý ostrým jazykom, šarmom a ešte niečím v gatiach.

V poviedke Meč ze staré písně našli čarovný meč a zabíjali draka. Okrem toho hľadali samých seba, svoje miesto v živote a v Dussu.

Príbeh Býci a pidižvíci je o prenasledovaní zlodejov a vrahov, pričom sa našim hrdinom ušla aj otcovská rola. Ktorý z mládencov sa ujme bábätka, čím ho nakŕmia a utešia? Pomocnú ruku im poskytne aj stará priadka osudu s kamarátskymi piadimužíkmi.

V poviedke Ohava naši hrdinskí priatelia zachraňujú prekrásne cudzokrajné princezné. Ak sa nejaký hnusný lesný mužík chce čarami zmocniť ruky krásnej panny, rytier so spevákom musia zasiahnuť. Jeden so zbraňou, druhý nápadmi.

Aj láska má svoje Pravidla hry, ktoré neovláda každý. Minangar je však v milovaní zbehlý. Môže rozdávať rady a poučovať každého, kto toľko šťastia u žien, ako on, nemá.

V príbehu Tanči se slovy dobehne Cuchenana minulosť. Príde nečakane, v tej najnevhodnejšej chvíli a ozve sa hlasnejšie, než by si chlapík prial. Bojovníkova budúcnosť teraz leží v Minangarových rukách či skôr v hrdle. Speváčik bude musieť veľmi sladko spievať, aby o svojho priateľa neprišiel.

Dívka, co neměla ráda hvězdy skutočne žije. Ich cesty sa pretnú za dramatických okolností. Práve ona im pomôže pomstiť vypálenú dedinu patriacu Raíkovi.


Dobre známe a pritom neznáme

Píseň oceli je debutovou knihou Michaely Merglovej. Autorka sa však za začiatočníčku považovať nedá. Pravidelne sa umiestňovala na prvých priečkach literárnych súťaží a je držiteľkou mnohých cien a titulov. Preto sme sa s jej tvorbou doteraz stretávali najmä v súťažných zborníkoch či časopisoch.

Píseň oceli je po technickej stránke takmer dokonalá kniha. Autorka má bohatú slovnú zásobu, skvelé opisy či vytváranie atmosféry, všetko zvláda na vysokej úrovni. Potešia vás humorné dialógy hlavných protagonistov, aj keď smerom ku koncu začnú byť dosť predvídateľné. A to je veľká škoda.

Píseň oceli ťažko označiť za román. Zahŕňa šesť samostatných a ucelených, no navzájom nadväzujúcich poviedok. Sú to akési útržky zo života, dôležité udalosti a osudy hlavných hrdinov, akoby vyspievané nejakým veľkým bardom pre potešenie cteného publika. Rovnaké členenie má napríklad aj Martinov Rytier siedmich kráľovstiev. Stretnete sa v nich s drakom, lúpežníkmi, rytiermi, čarovnými bytosťami žijúcimi v hlbokých lesoch či krásnymi princeznami a nezávislými mladými ženami. V každom rozprávaní sa nám o niečo viac odkrýva minulosť Cuchenana a Minangara a obe postavy sa pre čitateľa stávajú dobrými priateľmi. Michaela Merglová sa netají svojím obdivom k známym svetovým autorom fantastiky, no aj k tým českým. A žiaľ, je to na jej debute cítiť. Vo fantastike už bolo zrejme všetko vymyslené, napísané a povedané. Existujú isté štruktúry a pravidlá, ktorými sa táto klasika riadi. No stále sa dajú napísať knihy, ktoré dodržujú a oslavujú základy tohto žánru. Sú poctou autorom, ktorí tieto piliere budovali, no napriek tomu sú originálne a skvelé. V tomto Píseň oceli trafila mierne vedľa. Mnohí vidia v Minangarovi Marigolda zo Zaklínača. Niektorí, rovnako ako ja, možno hneď na začiatku stŕpnete a budete sa musieť pohľadom na obálku presvedčiť, že nečítate nový príbeh o Lincovom Žibřidovi. Pripravte sa na to, že takýchto momentov pri čítaní zažijete viac.

Čitatelia, ktorí s fantastikou začínajú, či toho ešte veľa neprečítali, budú nadmieru spokojní. Merglová stvorila veľmi pútavú knihu, od ktorej sa ťažko odtŕha a skvele človeka zabaví. Pokiaľ už máte niečo načítané, platí to isté. Od osudov zodpovedného bývalého otroka Cuchenana a nezodpovedného sukničkára Minangara sa neodtrhnete. No po celý čas sa budete zabávať na tom, koľko známych diel, či postáv spoznáte. Tolkien, Sapkowski, Martin, Conan, Marigold, Žibřid… Pripravte sa na dlhý zoznam.

P. S.: Celkom by ma zaujímalo, akéže to mal chlapček Maedyr oči. Na strane 205 boli orieškové, no na strane 210 už modré…

Knihu Píseň oceli si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 6 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Píseň oceli si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Píseň oceli
Žáner: fantasy
Autor: Michaela Merglová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 599
ISBN: 9788075572202

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


2. apríla 2020
Ena