Recenzia - Michael Ende: Děvčátko Momo a ukradený čas (audiokniha)

Audiokniha-Devcatko-Momo-a-ukradeny-cas-Michael-Ende

Mnohí z nás si ešte pamätajú film Momo z roku 1986, natočený podľa knihy Michaela Endeho. Väčšina má z neho dodnes traumu. Film ani v časoch svojho vzniku nebol žiarivou ukážkou kvalitnej kinematografie. Navyše, na rozdiel od Nekonečného príbehu (filmovej adaptácie inej Endeho knihy, ktorá aj dnes dokáže diváka zaujať), na filmovej Momo sa desaťročia kruto podpísali.

Lenže kniha – to je celkom iná káva.

V prvom rade, Dievčatko Momo a ukradnutý čas nie je tak celkom pre deti. Áno, deti si môžu knihu obľúbiť, pretože jej hlavná hrdinka je veľmi bystré a vnímavé dieťa s bohatou fantáziou. Tak, ako sa chcú v príbehu s Momo kamarátiť knižné deti, chcú sa s ňou kamarátiť aj tie skutočné. Alebo… samy chcú byť ako Momo. Odvážne, nezávislé, silné a obľúbené.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Děvčátko Momo a ukradený čas

Zaradiť však knihu do priečinka čisto detskej literatúry by bolo prinajmenšom povrchné. Momo totiž v mnohých ohľadoch presahuje klasický príbeh pre deti. Jej druhá polovica je pretkaná ťaživou atmosférou odľudštenia, izolácie, ktorá býva zvyčajne kulisou literatúry pre starších. Podobne pôsobí vykreslenie totalitnej spoločnosti, kde je osobnosť jednotlivca potlačená a človek sa stáva len malou súčiastkou v súkolí obrovského mechanizmu slúžiacemu „vyšším“ cieľom. Kniha nesie silný filozofický náboj týkajúci sa závažných celospoločenských problémov a toho, ako sú vnímané dospelými a deťmi.

Na druhej strane, celý príbeh je pretkaný fascinujúcimi obrazmi a scénami, v ktorých autor priam prekypuje (detskou) fantáziou. Napríklad v kapitole, kde sa deti hrajú na námornú výpravu. Ony sa vlastne nehrajú; ony na tej dobrodružnej plavbe sú, pretože v detstve nám fantázia a realita často splýva v jedno. Zároveň sa celým rozprávaním nesie duch láskavosti a ľudskosti vlastný detskej literatúre. Ten zmäkčuje ostrie vážnych tém, ktorými sa kniha zaoberá. A predovšetkým, hlavnou protagonistkou je malé dievča. Práve Momo je ústredným bodom malého sveta plného dobrých priateľov, ktorý dievčatko nechce dovoliť zničiť.

Samotný príbeh sa odohráva pred asi polstoročím na okraji jedného mesta, kde v ruinách starého amfiteátra žije opustené dieťa. Krajina tu nie je bližšie určená. Mená postáv a občasný svieži závan stredomorského vetra dá ale čitateľovi tušiť, kde sa asi nachádza. Niektorí dospelí susedia sa snažia dievčaťu pomôcť, pretože podľa všeobecnej mienky sa má o opustené deti postarať štát. Po čase zisťujú, že Momo má príliš slobodného ducha, aby jej bolo dobre kdesi v sirotinci. Okrem toho, napriek svojej hmotnej chudobe, je Momo neuveriteľne bohatá. Má obrovský dar počúvať a nachádzať si priateľov. Tak sa okolo malého dievčatka postupne utvára celá komunita tvorená deťmi i dospelými. Jeden pomôže dievčatku s nábytkom, iný zasa s jedlom, ďalší so šatami. A zrazu už neberú Momo ako opustené dieťa, ale ako dobrú susedku, vždy ochotnú vypočuť si ich problémy a nechať ich dopracovať sa k riešeniu. Momo vo svojej nevtieravej prostote funguje ako spravodlivý sudca pri susedských sporoch, ako katalyzátor dobrých úmyslov, priateľstva a nádeje.

Do tohto harmonického spoločenstva sa potichu a nenápadne votrú Siví muži. Lákavými ponukami a podvodom získavajú od ľudí jednu z najcennejších komodít – čas. Bez toho, aby si to obyvatelia mestečka uvedomovali, ich život sa postupne mení na obyčajné prežívanie. Bez radosti a lásky, bez chvíľočky pohody, možnosti užiť si svoj zárobok. Ostáva len práca, ktorej je stále viac a viac. Deti sú prvé, kto si všimne, že sa s dospelými niečo deje. Pod vedením Momo sa pokúsia o záchranu dospelých. Siví muži ale nie sú hlúpi. Ide im o všetko, preto siahajú po stále tvrdších prostriedkoch. Začína doslova krutý boj o každú sekundu, boj o život, o ten skutočný život.

Autor napísal knihu v roku 1973 a je podivuhodné, aká je i dnes aktuálna. Naháňanie sa za bohatstvom a slávou, trend podliehať tlaku médií, vrátane sociálnych sietí, strach z neúspechu či posmechu, ktoré končia stratou vlastnej identity a často aj smrťou, je čoraz vypuklejším problémom modernej spoločnosti. Mnoho rodičov v snahe zabezpečiť svojim deťom hmotné potreby zabúda na to, že deti potrebujú predovšetkým ich – rodičov. Ich lásku, čas na spoločné hry, prechádzky alebo aspoň rozhovor.

Postava Momo v knihe slúži ako most. Most medzi svetom detí a svetom dospelých. Medzi svetom tých, ktorí neuvedomujú, že už podľahli tlaku, a tých, ktorí ešte vidia skutočné ľudské hodnoty. Otvára oči deťom, nenásilne ich zbavuje detského sebectva a učí ich empatii. Otvára oči dospelým a umožňuje im pochopiť, že ak chceme, aby bol náš svet lepší, musíme začať od seba. Tieto myšlienky autor zabalil do napínavého príbehu plného poetiky, nádherných obrazov i myšlienok, stredomorského životného štýlu a sofistikovaného systému fungovania času. Okrem toho príbeh naplnil množstvom úžasných, plastických postáv. Jednou z nich je Sprievodca Gigi, vtipkár, na ktorom sa snaha Sivých mužov podpísala najvýraznejšie: zo spokojného a trochu ľahkovážneho ľudového rozprávača, ktorý dokázal sypať „historické príbehy“ z rukáva, sa stáva bohatá ale uštvaná mediálna hviezda s nabitým programom a štábom sekretárok, ktorá už nevie vymyslieť jedinú príhodu. Z výraznejších postáv spomeňme napríklad prostoduchého ale milého zametača Beppa Metlu, záhadného Majstra Hóru – obyvateľa domu Nikdenieje na ulici Nikdynebola, alebo korytnačku Kasiopeju, ktorá dokáže predpovedať budúcnosť. Proti nim a celému ľudstvu stojí armáda záporákov, každý v sivom obleku, so sivou aktovkou a s cigarou v ústach.

S tými všetkými si musel v audioknihe poradiť známy filmový a televízny herec Vladimír Javorský. Jeho hlas sa vinie komplikovaným príbehom bez zaváhania. Nenútene prechádza z tónu láskavého rozprávača do prehovoru rozvážneho malého dievčatka. Vzápätí celkom jasne počujete zanietený prejav výmyselníka Gigiho, ktorého vystrieda monotónna úsečná reč Sivého agenta alebo dokonca písomný prejav korytnačky Kasiopeji. To všetko svedčí nielen Javorského talente a skúsenostiach, ale i o jeho poctivej príprave a o kvalitnej práci ostrieľanej režisérky Jitky Škápíkovej. Hudobné predely sú jemné, nenásilné a úplne harmonizujú s duchom knihy.

Záverom sa neubránime poučeniu: Na dobré veci si treba nájsť čas. Vypočuť si audioknihu Děvčátko Momo a ukradený čas za ten čas naozaj stojí.

Hodnotenie: 100 %

Audiokniha Děvčátko Momo a ukradený čas je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Děvčátko Momo a ukradený čas si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Děvčátko Momo a ukradený čas (orig. Momo oder die seltsame Geschichte von des Zeit-dieben und von dem Kind, das den Menschen die gestohlene Zeit zurückbrachte) – audiokniha
Žáner: urban fantasy
Autor: Michael Ende
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Interpret: Vladimír Javorský
Réžia: Jitka Škápíková
Formát: MP3 na stiahnutie (521 MB)
Dĺžka nahrávky: 9 hodín 28 minút


Súvisiaci link

Recenzia – Michael Ende: Nekonečný příběh – audiokniha

Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


14. júna 2022
Alexandra Pavelková
Zdroj informácií