Recenzia – Maurizio de Giovanni: Prokletí – Jaro komisaře Ricciardiho

Maurizio_de_Giovanni_Prokleti_obal

Z diaľnych svetov pani zlietla
plná tepla, plná svetla.
Na lúčiny, briežky, stráne
sype kvietky maľované.
Zasmiali sa sedmokrásky,
zazvonili vtáčkov hlásky,
zabzučali včielky v tráve:
„Jar k nám prišla v plnej sláve!“

(Mária Rázusová-Martáková)

Ak by to nebolo jasné z úvodnej motivačnej básne, prichádza jar. Aj do Neapolu roku 1931. Žiaľ, nie pre všetkých. Carmela Caliseová, ľuďmi zbožňovaná kartárka, sa jej už nedožije. Je nájdená v kaluži vlastnej krvi vo svojom skromnom byte. Na miesto činu brutálnej vraždy je prizvaná hliadka, vedená nám už známym komisárom Riccardim. Pokiaľ čakáte, že uvidí „ducha“ odovzdávajúceho posmrtnú správu, uhádli ste.

Náš hrdina začne vyšetrovanie. Postupne odhaľuje podozrivých a ich vzťahy so starou dámou, ktorá má povesť takmer svätej. Samozrejme, nič nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, a vyšetrovateľ sa zamotá do siete súvislostí. Kartami zamiešajú dva ďalšie prípady. Jeden z nich priamo spojený s vraždou, druhý naopak zdanlivo nesúvisiaci.

Odchod zimy sa ohlasuje pomaly, akoby len náhodnými myšlienkami rozličných charakterov. Tu si všimnú inú vôňu vánku, tu že je teplejšie… S nástupom vesny sa odjakživa spája prebúdzanie života. Autor bravúrne využíva tento kontrast s hlavným motívom románu. Popri tom sa na pozadí príbehu odohrávajú citové drámy oboch hlavných protagonistov. De Giovanni týmto dáva detektívke ďalší rozmer a zároveň prehlbuje charaktery postáv. Čistá a platonická láska komisára získava ľudskejšiu podobu. Funguje to perfektne. Odľud Riccardi sa k čitateľovi výrazne približuje a oveľa ľahšie sa s ním buduje vzťah. Zo začiatku je tým podivným Talianom, ktorý vidí mŕtvych. Blížiac sa ku koncu všetko prežívame naplno s ním a držíme mu palce.

Celý príbeh je pretkaný emóciami. Podobne ako náznaky príchodu jari, z úvodu iba kde-tu vykuknú spoza riadkov. Pomaly si na ne zvykneme, zaryjú sa nám pod kožu a len čo sa tam dostanú, už nepopustia. Niekde od polovičky knihy som mal to každému čitateľovi známe nutkanie „ešte jednu stránku…“

Ako už isto každý pochopil, aj druhá kniha mysticko-detektívnej série zaujme. Spisovateľ nabral skúsenosti, vedie nás dejom rovnako ľahko a presne, ako trénovaný vrah nájde ostrou špičkou aortu svojej obete. Ak sa vám aspoň trochu páčil prvý diel, odporúčam tiež nasledujúci, napriek jednej chybičke. Ak poznáte desať pravidiel správnej detektívky, jedno z nich v tejto knihe nie je dodržané. Ktoré, to vám však neprezradím, budete to musieť vypátrať sami.

Knihu Prokletí – Jaro komisaře Ricciardiho si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Prokletí – Jaro komisaře Ricciardiho si môžete stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Prokletí – Jaro komisaře Ricciardiho
Žáner: mystery
Autor: Maurizio de Giovanni
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Počet strán: 288
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–7557–075–8


1. februára 2018
Richard *Gullath* Bojničan