Recenzia – Marek Dvořák: Nesvatý otec

Nesvätý so záväzkami

Nesvaty otec - obalka

Skutočnej dark fantasy máme v súčasnosti málo. Ak si odmyslíme Warhammer, tak aj krvavookí zapredanci pekla sa na antihrdinov väčšinou iba hrajú a v skutočnosti potajomky pijú mlieko a mojkajú drakov. O to väčším prekvapením je skutočný „hajzel“, navyše v knihe českého autora. Debutujúci Marek Dvořák si svojho Phineasa Mortimera vystrúhal z prehnitého dreva, spravil z neho kňaza z donútenia a slabocha prirodzením.

Či skôr urodzením. Prirodzenie bolo príčinou, ale predovšetkým vplyv urodzeného Mortimera staršieho spôsobil, že sa nevydarený syn cez kláštorné kobky a zablatené zákopy dostal až do Šachrapu. Do malej dedinky, kde kostol väčšinou zíva prázdnotou, pretože Horazdov pastier kamsi zmizol. Občas bez stopy, väčšinou s krvavými dôkazmi pofŕkanými po stenách. Do Šachrapu, ktorý napriek chýbajúcim hradbám už roky nikto nenapadol. Pretože po lupičoch či nájazdníkoch tiež ostali väčšinou iba potrhané zvyšky.

Veľkou prednosťou knihy je atmosféra. Autor má zmysel pre detail, kláštor so sadistickým opátom či krčma v dedine bez farára vám ožijú pred očami. Priam cítite, ako z Phineasa tiahne pálenka a aké lepkavé sú zasychajúce škvrny na kazateľnici.

Slabinou je však to, že ide o prvotinu. Marek Dvořák ešte nemá dostatok skúseností na to, aby udržal svoj príbeh a predovšetkým hrdinu na uzde. Jednotlivé ingrediencie sú v poriadku a postmoderné miešanie stredoveku s moderným kulhánkovským správaním je in, ale to „pretrepanie“ treba dokonale ovládať. Problémom je hlavne hrdina, ktorý sa správne vyvíja spolu s dejom, ale autor si raz za čas spomenie, že by malo ísť o antihrdinu a prinúti ho spraviť hlúposť odporujúcu všetkému, čo ste čítali na predošlých stranách.

Výhrady sú však takého typu, aké si autor s odstupom určite uvedomí sám. A keď na týchto nedostatkoch v ďalšej knihe zapracuje, máme sa na čo tešiť – v záplave urban fantasy sú poctivý meč (palcát) a mágia vítaným korením.

Knihu Nesvatý otec si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne za 3,89 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nesvatý otec
Autor: Marek Dvořák
Vydavateľstvo: Epocha, edícia Pevnost
Rok vydania: 2017
Počet strán: 184
ISBN: 978–80–7557–066–6
EAN: 9788075570666


2. novembra 2017
Rastislav Weber