Recenzia – Marc Elsberg: Zero

Marc Elsberg - Zero - obálka

Všetci to poznáme. Takmer každá online služba vyžaduje registráciu, kde bez obáv vyplníme svoje meno, e-mail, dátum narodenia a telefónne číslo (predsa kvôli bezpečnosti). Povolíme sledovanie polohy, aspoň sa nám nebudú zobrazovať reklamy pre obchody z druhého konca republiky. Automaticky zaklikneme súhlas so spracovaním údajov, na čítanie tej právnickej hatlaniny je život príliš krátky.

Veď čo najhoršie sa môže stať? Ja predsa nemám čo skrývať, tak nech sa páči!

Kto chce držať krok s digitálnou dobou, má iba jedinú možnosť – veriť, že v mamutích korporáciách sedia aj slušní a čestní ľudia, ktorí naše údaje nebudú zneužívať. Prísť o kúsok súkromia je malá cena za bezplatné mapy, e-mail, sociálne siete a pohodlie. Naše dáta majú pre spoločnosti iba štatistickú hodnotu, no nie? Rakúsky spisovateľ Marc Elsberg sa nás vo svojom novom technotrileri pokúsi vyviesť z omylu.


Z nuly hrdinom

Pod prezývkou Zero sa skrýva spolok hackerov a internetových aktivistov. Do pozornosti celého sveta sa dostane po tom, ako zorganizuje a naživo vysiela útok na amerického prezidenta. Od tej chvíle na Zera usporiadajú poľovačku nielen bezpečnostné zložky a médiá, ktoré za tajomnými hackermi vidia pútavý príbeh, ale aj vedenie sociálnej siete Freemee – ich úhlavného nepriateľa.

Jednou z novinárok na horúcej stope je aj Cynthia, slobodná matka a technologická analfabetka, ktorá má s hackermi vlastné nevyrovnané účty. S pomocou priateľov sa tak púšťa do pátrania po pravde. Tá ju však môže stáť život, ak sa rýchlo nerozhodne, na koho strane vlastne stojí.


Vedia, čo robíš

Kniha je napísaná dosť zručne na to, aby čitateľa vtiahla do deja už po pár stranách. Autor po celý počas udržiava celkom slušné tempo, no nezabúda ani na to, že postavy potrebujú jesť, spať a spracovať v hlave predošlé udalosti. Na vhodných miestach tak príbeh trochu spomalí, aj keď ku koncu už pôsobí trochu vyčerpávajúco. Dôvodom je najmä časté striedanie scén a postáv, ktorých síce nie je veľa, ale jednotlivé „skoky“ nie sú príliš vizuálne oddelené, takže občas chvíľu trvá, kým sa čitateľ v novom odseku zorientuje. Nakoniec si to uvedomil aj samotný autor, pretože na predposlednej stránke je uvedený netradičný zoznam postáv, ktorý by mal čitateľovi pomôcť pochopiť kto je kto. Takéto riešenie je dosť rozpačité a pôsobí odfláknuto.

Našťastie, väčšina textu stále patrí hlavnej postave. Čitateľ sa ňou ľahko stotožní, aj keď Cynthia Bonsantová predstavuje najmä akýsi morálny kompas a spojenie laickej verejnosti s geekmi. Bez pomoci ostatných je niekedy až neuveriteľne neschopná, no aj tak si získa vaše sympatie. Vďaka polopatistickým vysvetleniam sa do románu môžu pustiť aj menej technicky vzdelaní čitatelia.


Ja by som tie internety zakázala

Kniha Zero prichádza na pulty kníhkupectiev práve v čase, keď protimonopolný úrad vyšetruje technologických gigantov ako Facebook alebo Google pre ohýbanie trhu a ničenie konkurencie. Zvýšený záujem verejnosti o túto tému jej popularite určite pomôže. Ktovie, možno sa vďaka nej niektorí čitatelia naozaj zamyslia nad našou digitálnou budúcnosťou, tak ako sa to stalo autorovi tejto recenzie.

Internet v priebehu jednej generácie rapídne zmenil spôsob nášho života. A aj keď niektoré technológie z románu sú zatiaľ na hranici sci-fi, nie je ťažké si predstaviť, že o pár rokov bude náš svet takto reálne fungovať. Zero nám odkazuje, že si potrebujeme stanoviť nejaké hranice. Ak už nie je neskoro.

Knihu Zero si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Zero si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zero
Žáner: technotriler, scifi
Autor: Marc Elsberg
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Rok vydania: 2019
Jazyk: slovenský
Preklad: Ľubica Henssen
Počet strán: 308
Väzba: brožovaná


Recenzent Michal Hosťovecký sa okrem článkov pre Fandom.sk venuje knihám aj na svojom vlastnom blogu a je tiež autorom niekoľkých poviedok v súťaži Ohnivé pero. Pod týmto linkom nájdete články a poviedky od Michala Hosťoveckého na Fandom.sk.


12. novembra 2019
Michal Hosťovecký