Recenzia – Maggie Stiefvater: Krvavé preteky

Krvavé preteky

Staré legendy šepkajú o tajomných capaill uisce – morských koňoch. Veľkých, divokých, po krvi bažiacich tvoroch, ktoré v novembri vychádzajú na pobrežie. Žiadne zviera ani človek si pred nimi nemôžu byť istí životom. Ak ich však dokážete skrotiť, získate najlepšie závodné tátoše, aké si viete predstaviť. To vedia aj na Thisby, kde sa také preteky každoročne konajú. Stále však hrozí, že skôr, než dobehnete do cieľa, vám môžu capaill uisce odhryznúť ruku, nohu či v lepšom prípade zožerú kus niektorého vášho súpera.


Súboj so smrťou

Sean Kendrick aj Kit Conollyová prišli o rodičov pre capaill uisce (kapi iška), čiže kelpie – vodné kone. Každý rok si kelpie vyžiadajú svoje obete. Ovce, psy aj ľudí. Byť sirotou je na Thisby vlastne normálne. Ak vám matku, otca, súrodencov či deti nezožerú capaill uisce, tak ujdú na pevninu. Za bezpečím či lepším životom. Kit sa s dvoma bratmi po smrti rodičov snaží dajako pretĺkať. Ona s Finom robia drobné práce a Gabe drie v hoteli či pri rybách. Zárobky im sotva stačia na prežitie.

Sean sa točí okolo koní. Tých suchozemských aj morských. Sú pre neho všetkým a väčšinu z nich pomáhal priviesť na svet. Jeho otec neprežil preteky, matka ušla z ostrova a Sean zostal sám. Preteky capaill uisce na Thisby každoročne prilákajú stovky turistov. Pretože morské kone nenájdete nikde inde alebo preto, že pretekanie je také krvavé a nebezpečné.

Na Thisby plynie život pomaly, tvrdo, jednotvárne. No v poslednom čase sa všetko kazí. Zabehnutú rutinu v Kitinej rodine zničí Gabove rozhodnutie odísť na pevninu. To znamená, že Kit s Finom prídu o najväčšiu časť príjmu. Do toho sa k nim na návštevu unúva ctihodný majiteľ väčšiny toho, čo na ostrove majú, pán Benjamin Malvern. Chce osobne oznámiť dievčine, že mu jej rodina dlhuje veľkú sumu peňazí a všetci sa budú musieť vysťahovať z domu. Kit nezostáva nič iné, iba sa prihlásiť na preteky. Ona síce kelpiu nevlastní, ale má svoju nízku ostrovnú kobylku, s ktorou vyrastala. Akú má šancu vyhrať s malým koníkom, keď proti nej budú na štarte stáť obrovské a dravé kelpie? Lenže oni peniaze potrebujú a výhra je štedrá.

Sean sa stará o kone a kelpie v stajniach Benjamina Malverna. Malvernov syn Seana nenávidí a s radosťou mu znepríjemňuje každý jeden deň. Sean je symbolom pretekov, keďže v nich už štyrikrát zvíťazil. Jazdí na capaill uisce, ktorého vychoval a vytrénoval. Jeho snom je túto kelpiu od Malverna odkúpiť. No má to niekoľko háčikov. Jedným z nich sú peniaze, preto by mu výhra v súťaži veľmi pomohla. Podarí sa Seanovi Malverna presvedčiť, aby mu kelpiu predal? Aké obete ešte musí priniesť? Isté je, že pánov syn ho nikdy a nikde nenechá na pokoji.

Možno to je blízkosťou smrti, možno dlhými rokmi samoty, no Kit a Sean si namiesto súperenia pomáhajú. Trénujú spoločne, sledujú súperov a plánujú taktiku jazdy. Vydrží im to až do pretekov? Čo bude potom? Je pekné radiť si, podporovať sa, hľadieť si pri mesiačiku do očí. No každý z nich musí zvíťaziť, lebo potrebuje výhru, aby mohol ďalej žiť na milovanom Thisby. Nájdu kompromis alebo pôjdu svojou cestou? Odpovede treba nájsť rýchlo. November pokročil, kelpie sú už pripravené. Hra so smrťou sa začína.


YA v inom šate

YA literatúra je primárne určená mladým ročníkom. Krvavé preteky sú však románom, ktorý si môže prečítať každá veková skupina. Hrdinom sa žije ťažko. Pretĺkajú sa, bojujú s nepriazňou osudu a na rozdiel od mnohých, rozmaznaných konzumným životným štýlom, sa dokážu uspokojiť s málom. Stačí mať čo na seba, do úst a strechu nad hlavou. Dokážu sa tešiť z jednoduchých vecí, čo robí ich život plným a napriek okolnostiam istým spôsobom spokojným a plnohodnotným. Nuž a práve kvôli tomu je táto kniha výnimočná. Ukazuje, že k šťastiu veľa netreba. Učí nás radovať sa z drobností a všímať si veci, ktoré sme predtým nevideli. Dôležitejšie ako kopa peňazí a plná skriňa či chladnička, je vyrovnať sa sám so sebou, čisté svedomie a priatelia.

Príbeh rozprávajú dvaja hlavní hrdinovia, Kit a Sean. Každá kapitola nesie meno tej postavy, ktorá nám udalosti predostiera. My sa tak pozeráme na ostrov, svojských obyvateľov a pretekanie s kelpiami rozdielnymi očami. Dalo by sa povedať, že obaja sú ešte deťmi. No to, čo už stihli prežiť, ich prinútilo dospieť skôr, ako by si želali. Preto sa bránia akousi tvrdou škrupinou, do ktorej sa uzatvárajú pred svetom aj pred sebou. Prostredie ostrova a ľudia sú rovnako drsní. Nič iné im nezostáva. Prežije len najsilnejší? Nie, o silu nikdy nešlo. Prežívajú tí, ktorým niekto poskytne oporu a pomocnú ruku.

Ak plánujete výlet na osamotený Thisby, plný legiend a rozprávok, kde v novembri na brehy vychádzajú tajomné capaill uisce, bytosti z morských hlbín, dobre si to rozmyslite. Sú divoké, krvilačné a neľútostné. Niekedy sa menia na krásnych mládencov a vábia mladé ženy túžiace po láske. Odnesú ich do mora a potom…

Tu sa romantika končí. Určite bude bezpečnejšie, ak si o všetkom prečítate v knihe Krvavé preteky.

Knihu Krvavé preteky si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Krvavé preteky si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Krvavé preteky (Originálny názov: Scorpio Races)
Žáner: fantasy, young adult
Autorka: Maggie Stiefvater
Vydavateľstvo: Slovart s.r.o.
Preklad: Gabriela Patkolová
Väzba: brožovaná
Počet strán: 391
ISBN: 978–80–556–3910–9


Súvisiaci link

Predstavujeme – Maggie Stiefvater: Krvavé preteky


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. júla 2020
Ena