Recenzia: Laurell K. Hamiltonová - Micah

Micah - obálka

Útla, sotva dvestostranová knižka zo série o podmanivo šarmantnej a vražedne nekompromisnej lovkyni upírov Anite Blakeovej predstavuje jej trináste pokračovanie.

Samotný príbeh situovaný o mesiac neskôr než predchádzajúce knižné dobrodružstvo začína pomerne nevinne. Posteľ, Anitin dom, tri páry rúk a nôh zamotaných v jedno neprehľadné klbko, rinčiaci telefón. Typická domáca pohodička. Obratom ale veci naberú rýchly spád.

Anita je nútená chopiť sa prípadu, o ktorom nevie vôbec nič, ako oživovateľská poistka čísla dva. Larry Kirkland, jej kolega, musí dať prípadu vale kvôli rodinným problémom. Oživovanie alebo zjednodušene povedané animácia je schopnosť skôr raritná a navyše, FBI sa pomoc neodmieta. Jedna mŕtvola svedka, ktorú je potrebné oživiť, pretože zomrela skôr, než stihla vypovedať. Brnkačka, poviete si. Tak ako aj Anita. No keďže sa nachádzame vo svete, kde vám ani nesmrteľnosť negarantuje prežitie, je len otázkou času, kedy sa všetko zvrtne. Ani tentoraz to nebude trvať pridlho.

Po tom, čo hrdinka vďaka Jean-Claudovi, milencovi, pánovi a vládcovi mesta St. Louis zdedila ardeur (pozn.: z fra. „žiara, horlivosť“), nechcený dar z pokrvnej línie stvoriteľky Belle Morte (pozn.: t. j. „krásna smrť“), musí sa kŕmiť častejšie, než je jej milé. Pomocou sexu. Keď túžba povstane, ardeur je jedno, na kom sa nakŕmi, nehľadiac na Anitine morálne zásady.

Najmä kvôli tomuto aspektu a farbisto opísaným scénam napĺňania ardeurovej (čítaj: sexuálnej) potreby sa občas čitateľ čuduje, že séria spadá do kategórie „paranormálna romanca“. Sex, zvrátenosť, sem tam hlava rozstrieľaná na kašu, praktiky, pri ktorých čítaní sa červená hádam aj nositeľka Rádu Spoločníčka roka, ale romanca? V súvislosti s Anitou? Žartujete, však.

Nakoľko ardeur sa aj napriek úpornej snahe oživovateľke dostať pod kontrolu stále nedarí, a zombie svedok sa nachádza v inom štáte, Anita je nútená si so sebou vziať „asistenta“. Správne ste vytušili, že tým vyvoleným bude Micah. Bystrý um! Už počas letu sa dvojica nevyhne nepríjemnej konfrontácii, veď toto je po prvý raz, kedy sú sami. Len oni dvaja. Nebudeme sa teraz unavovať zdĺhavou sondou do duše vystrašenej ženy, ktorá sa bojí čeliť vlastným citom, toho si v knihe užijete habadej. Povedzme len, že strach z lietania, ktorý robí Anitu oveľa ľudskejšou než spánok s plyšovým tučniakom Sigmundom, má spoločný s autorkou. Opisy? Vtipné, realisticke, no nenásilné.

Micah je len treťou knihou, ktorá je v rámci série pomenovaná po osobe (pozn. Obsidiánový motýl a Harlekýn). Má to svoj dôvod. Medzi čitateľmi sa táto mužská postava po odstavení iného významného dlaka na vedľajšiu koľaj dostala do popredia rebríčka Top obľúbených mužov Anitinho života. Zámerne používam množné číslo. Viac už nejde o žabomyšie dobyvačné výpady Jean-Clauda a Richarda. Knižka vybočuje zo zabehaného systému; ide o vedľajší príbeh, ktorý vznikol takpovediac z donútenia. Hamiltonová bola unavená večnými twitterovými otázkami na Micahovu minulosť. Na pozadí detektívneho príbehu, v ktorých bola spisovateľka vždy dobrá, sa odohráva aj iný príbeh – ten o pôvode žlto-zelených leopardích očí Micaha Callahana.

Preskočíme detaily orálneho uspokojovanie slečny Blakeovej či v návale vášne rozdriapaných chrbátov a plynule sa presunieme na bezpečnejšiu pôdu, dejisko samotného prípadu – čiže na cintorín. Taký, kde moc tryská ako krv z roztrhnutej artérie. To, že je niečo sakramentsky zle, pocíti Anita takmer okamžite. Mŕtvi ju volajú, hroby reagujú na jej dar, na jej prekliatie. Utvorením druhého triumvirátu moci sa jej schopnosti znásobili a prehĺbili na novú úroveň, no aj napriek faktom má nekromantka problémy moc ovládnuť. Jedine prítomnosť nimir-raja, leopardodlaka a bezpečného prístavu ochráni Anitu pred rovnakou nerozvážnosťou, akej sa v minulosti už dopustila: oživeniu neželaného. No keďže súdne jednanie prebieha priamo na mieste posledného odpočinku predčasne zosnulého federálneho svedka, naťahovačky s byrokratickými právnikmi jej koncentrácii veľmi nepomáhajú. Nekonečný prúd otázok na každý jeden rituálny krok však čitateľovi pomáha zorientovať sa v terminológii a praxi nekromantského nočného chlebíčka. A bude aj prestrelka.

Kniha, hoc obsahovo štíhla, nestráca na kvalite. Priam naopak. Autorke sa aj napriek absencii postáv podarilo zavŕtať sa pod kožu a nedovoliť opustiť príbeh až do poslednej stránky. Nájdete tu všetko, čo by dobrá kniha mala mať: sex, akciu, zbrane, detektívnu zápletku, postupné odkrývanie kariet a charakterov, opäť sex, sarkastické a často nepatričné až vulgárne (no z Anitiných sladkých pier znejúce ako rajská hudba) komentovanie diania navôkol, silnú ženskú hrdinku, ktorá sa nezľakne ani guliek (hm), no desí ju láska. Nuž a krv, obete, zombie, mačeta, prekvapivý koniec a ďalšia jazva na Anitinom predlaktí.

Kniha neskĺzava do klišé. Udržuje si svižnosť a humorné pasáže odľahčujú od tých, kde treba zapojiť mozog. Ak sa orientujete vo svete neohrozenej femme fatalle menom Anita Blakeová, budete sa chvieť blahom. Aj na kúštik tej romantiky predsa len dôjde. Tento raz bez Jean-Clauda, ma petite a upírov.

Charakter hlavnej hrdinky sa postupom času vyvíja, prechádza vnútorným bojom. Jej zásady a hranice sa posúvajú, veci, ktoré by pred dvoma rokmi zavrhla hneď v zárodku, koná bez mihnutia oka. Tak to má byť.

Príjemným bonusom sú štyri prvé kapitoly nasledujúcej knihy s tajomným názvom Danse Macabre, kde sa bude riešiť – pozor – tehotenstvo. Ste navnadení? Výborne. Príbehy z pera Laurell K. Hamiltonovej by nemali zostať nepovšimnuté, ani mužským publikom. Žiadnu presladenú romancu nečakajte, toto je „Popravčí“, slečna s dômyselne, vražedne a na mieru vybaveným arzenálom, tá, ktorá má na konte najviac zabitých (legálne či nelegálne) upírov na svete. Aj keď s jedným z nich súloží odušu. Priznajme si otvorene, bez orgií by to nebolo ono.

Na záver si požičiam typicky „blakeovskú“ úvahu: Nechtěla jsem, aby Micah odešel. A právě v tomhle okamžiku, kdy vám na tom začne tolik záležet, vás muž dostane. Vlastní malý kousek vaší duše a může vás s ním umlátit k smrti.


Micah
Autorka: Laurell Hamiltonová
Séria: Anita Blakeová 13
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2013
Počet strán: 184 strán
Väzba: pevná s prebalom
Jazyk: český
ISBN: 9788074251849


16. júla 2014
Lucia Kroneislová