Recenzia – Kyle Perry: Hora duchů (audiokniha)

Audiokniha-Hora-Duchu-Kyle-Perry

V zapadnutom meste Limestone Creek v Tasmánii je tradíciou, že študenti vyšších ročníkov miestnej školy absolvujú krátky pobyt v džungli. Pri jednom takom pobyte zmizne skupinka šestnásťročných študentiek. Ide o partiu priateliek, medzi ktorými je dcéra drogového dealera, Aborigénka aj jedna z dvojičiek z bohatej rodiny. Jej dvojča, známa youtubová celebrita, však odmieta odpovedať na niektoré otázky. Medzitým ubiehajú hodiny a šanca, že sa dievčatá nájdu živé, začína prudko klesať.


Nahoře ve skalách skrývá se lstivý vrah.
Hluboko v jeskyních číhá na dívčí smích.
Ten Hladový dědek, co má rád holčičky,
andělské lokýnky a hezké tvářičky.
Nebudu sama se procházet po lese,
Jinak mně Hladovec chytne a unese.


Hladový dědek

V Západných Kaskádach došlo k prvej genocíde na svete. Zem je v týchto horách plná aborigénskej krvi, duší, ktoré nenašli pokoj, a tiesne. Počasie sa mení z minúty na minútu, sneží aj z modrej oblohy a stávajú sa tu čudesné nehody. Mestečko Limestone Creek je známe únosmi mladých dievčat, ktorých telá sa nikdy nenašli. Po rokoch pokoja znovu došlo k zmiznutiu, čo oživilo legendu o Hladnom dedkovi a pritiahlo pozornosť k stromu obesencov. Na ňom sa pred pár rokmi obesila Dany, priateľka zmiznutých študentiek. Všade naokolo sa rozkladá nebezpečný buš, domov jedovatých hadov, pavúkov a iných dravcov.

V meste pozná každý každého. Ako sa hovorí, hľadia si navzájom do hrncov. Klebety, závisť, nenávisť, podozrievanie, vášne s obyvateľmi doslova lomcujú. Aj preto to detektívi Con a Gabriela nemajú vôbec ľahké. V obyvateľoch ožívajú spomienky na obete predošlých zmiznutí. Stôp je málo. Detektívom nepomohla ani učiteľka Elisa, ktorá mala na dievčatá dozerať. Našli ju totiž s rozbitou hlavou a otrasom mozgu. Kto uniesol Georgu, Jasmin, Brie a Kiaru?

Jasminin otec Murpy je výbušný drogový dealer. Žije so svojím bratom a Jasmin spoločne vychovávajú medzi mačkami a rastlinkami konope. Kiarino dvojča Madison je známa youtuberka a evidentne aj zdatná manipulátorka. Každá drobnosť, ktorá sa okolo prípadu odohrá, končí na youtube. Počty Madisoniných followerov tak závratne stúpajú. Brie má samovražedné sklony a nevie sa vyrovnať so skutočnosťou, že jej najlepšia priateľka Dany si vzala život. Georga je Aborigénka a sníva o tom, že vybuduje múzeum aborigénskej histórie a kultúry. Od začiatku je skúseným vyšetrovateľom jasné, že mnohí zo svedkov a priateľov obetí nehovoria pravdu, či aspoň všetko, čo vedia. Prečo? Kto ich drží pod krkom a nenápadne ťahá za nitky? Keď sa objaví druhá mŕtvola, je Conovi, Gabriele a ďalším jasné, že prípad treba čo najskôr vyriešiť…

Spatříš li obličej Hladového dédka
Už tě má na mušce, netouží mít svedka
Jestli se chceš před ním chránit, úkoly tři musíš splnit
Vyřež si figurku, vypíchni jí oči
Provázkem hrdlo musíš ji obtočit
Přenocuj sama v hlubokém lese
Vyznej se z hříchů a pomodli se
Když potom oběsíš holku na stromě
Hladovec už si tě ani nevšimne

Vypočujte si ukážku z audioknihy Hora duchů


Čo tajíme pred svetom?

Strhujúci príbeh je kríženec detektívky a hororu. Vtiahne vás do divokej tasmánskej prírody, aborigénskych mýtov a strachu. Dej je veľmi dynamický, takže nemáte čas sa nudiť, ste neustále napätí a pozorne vyčkávate, k akému nečakanému zvratu zase dôjde.

Kyle Perry je skvelý rozprávač a jeho opisy reálií a postáv sú veľmi sugestívne. Či už sa ocitnete v divokej džungli, na policajnej stanici alebo v domčeku drogových dealerov, zakaždým všetko vidíte priamo pred očami. Rovnako je to aj s vykreslením situácie v mestečku po zmiznutí dievčat. Vášne, psychózy, nenávisť, vyhrážky. Z hodiny na hodinu sa z priateľov či susedov stali nepriatelia, ktorí si nahádžu do domu jedovaté hady, rozbíjajú okná a neváhali by sa lynčovať bez toho, aby mali dôkazy o vine. Je to hra nervov a vy si ju živo vychutnáte. Autor dokázal vynikajúco vystihnúť psychológiu postáv a škodlivý vplyv, ktorý na mladých ľudí môžu mať sociálne siete.

Sledujete skutočných ľudí, ktorí dokážu prepadnúť davovej psychóze, ale majú aj silu vzoprieť sa a ísť proti prúdu. Manipulatívna Madison, výbušný Murphy, učiteľ Tom, ktorý spáva so študentkami, či posttraumatickým syndrómom trpiaci Con. Každý niečo ukrýva. Tajomstvá, zločiny, vydieranie, úchylky. Nikto nie je bez viny, nik nemá právo prvý hodiť kameňom. Napriek tomu v príbehu tých kameňov lieta mnoho.

Samotná zápletka je zahalená tajomstvom. Aký je motív zmiznutia dievčat a prečo to boli práve tieto? Je dôvodom pomsta, Hladovec či ide o fingovaný únos kvôli zvýšeniu sledovanosti na youtube? V hre sú všetky možnosti. Kyle Perry ich podsúva čitateľovi/pos­lucháčovi rovnako nebadane, ako nám nebadane postupne ponúka za možného páchateľa každého zo zúčastnených. Kto to nakoniec bude?


Tlieskame!

Vo zvukovom spracovaní knihy sa interpret Aleš Procházka do svojej úlohy doslova vžil. Či už to boli výbuchy nekontrolovateľnej zlosti Murphyho, alebo žiaľ pozostalých, strach, dezorientovanosť a nešťastie učiteľky Elisy, z jeho hlasu vnímame všetky pocity a nálady, ktoré hrdinovia prežívajú. Plač, hnev, túžba pomstiť sa, davová psychóza. Dychtenie po krvi aj strach zo smrti a hystéria… Herec nám všetko podáva tak živo, že ťažké chvíle preciťujeme spoločne s postavami.

Extra kategóriou sú teenagerky, zvlášť youtuberka Madison. Afektovaná, rozmaznaná a namyslená dievčina, ktorá sa kvôli sledovanosti svojich videí nechutne pohráva s citmi druhých. Rozprávač perfektne vystihol aj tieto mladé hrdinky.

Autor hudobných predelov pri komponovaní čerpal z domorodých melódií a samozrejme využil aj tradičný hudobný nástroj didgeridoo. Hudba prirodzene dopĺňa rozprávanie a umocňuje atmosféru príbehu. Dramatický zvuk klavírnych melódií dopĺňajú bubny a etno rytmy hrané spomínaným didgeridoo. Vzbudzujú pocit naliehavosti, strachu a tajomnosti. Akoby vás zrazu obklopili duše domorodcov alebo ako by ste hľadeli na Hladného dedka.


Výborný román pre všetky vekové kategórie

Kniha zo začiatku budí dojem žánru young adult, no ide o skvele napísaný román, určený viacerým vekovým kategóriám. Je plný nečakaných zvratov, kde takmer do poslednej chvíle netušíte, kto, čo, kedy a akým spôsobom. Dej sa neustále mení a podozriví sú všetci.

Trochu pritiahnuté za vlasy je azda iba podozrievanie Murphyho. Je psychicky na dne, zmizlo mu jediné dieťa, napriek tomu na neho hľadia ako na hlavného podozrivého, pretože je drogový dealer. Ak teda máte chuť na niečo, čo vás dokáže strhnúť tak, že chvíľami budete zabúdať dýchať, Hora duchů je to pravé.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Hora duchů je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Hora duchů si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hora duchů
Autor: Kyle Perry
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Interpret: Aleš Procházka
Preklad: Irena Steinerová
Dĺžka audioknihy: 14:20 hod
Formát: MP3 (792 MB)
EAN: 8594169484594


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


17. mája 2022
Ena
Zdroj informácií