Recenzia - Kristýna Sněgoňová: Krev pro rusalku alebo Česká prostonárodná

Krev pro rusalku - obálka

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna šikovná česká poviedkarka. Sedela si takto pri písacom stroji a premýšľala: Čo keby som napísala nejaký pekný románik?

Táto dievčina veľmi dobre vedela, po čom čitatelia fantasy túžia. Chcú veľa krvi – ale upíri sú taká prefláknutá rumunská a americká príšera, upírov si do knižky nepustím. Chcú tajomné premeny podoby – ale vlkolaci sú na mňa príliš chlpatí a zase aj americkí, vlkolakov v knižke nechcem.

Ja si radšej vymyslím vlastnú príšeru. A bude mocnejšia a horšia ako nejakí upíri a vlkolaci. A bude naša, česká! Takže čo je české? Čert a vodník. Ale to by mi v tej knihe mohol chýbať sex, to si musím poistiť. Tá hlavná najhlavnejšia postava môjho románu musí byť žena. Rusalka! Áno, to bude ono.

Rusalka je dosť česká a hrôzostrašnosti jej viem napísať, koľko len chcem. Nebude len piť krv, nie, ona bude chrúmať surové mäsko a kosti, až budú praskať. A bude sa môcť premeniť na hocikoho! Uáá! Veď čoho sa najviac bojíme? Toho, čo sa vie tak veľmi utajiť, že to nezbadáme. Sexovať bude za odmenu i bez a bude to Iný Zážitok. Ale musím jej dať i nejakú slabosť, inak by tá moja knižka nebola ani trochu dramatická. Tak nech Rusalka uschne, keď sa k vode nedostane! Tak!

A Rusalke treba i nejakého sparing partnera, najlepšie nejakého kripľa ako, bola Bella v Twilighte. Čo takto esembák, závislák od tabletiek s posttraumatickým syndrómom, protežovaný ocinkom i ocinkovými kamošmi. Bude sa k nemu dobre hodiť meno Dominik Stolbenko. Taká slečinka to bude, aby mu mohli trošku pomôcť Rusalkine čary-máry.

Ale nebudem písať love-story, tie sú pre šestnástky. Napíšem poriadne smrťomilnú detektívku s mnohými vraždami, miestami činu a vyšetrovateľmi pre všetky dosť staré a odolné vekové kategórie a nabúram v nej všetky fantasy tabu, ak nejaké ešte zostali. Aj to v tej knižke ukážem, ako to u nás chodí na vysokých miestach, lebo to sa na nič iného vôbec nepodobá. To bude vážne super book!

Ako si poviedkarka vymyslela, tak sa i stalo. A na svet prišla knižka Krev pro Rusalku.

Ak si myslíte, že sa týmto výpočtom mnohých chcem dovolávať spravodlivosti, brojiť proti plagiátorstvu a ohŕňať nos – mýlite sa. Ja tlieskam! Tlieskam a smejem sa na plné ústa, s akou bravúrou chytila krehká deva do ruky krvavé brko a napísala ním originálny žánrový románik ako lusk. Ako správna krvavničky obľubujúca čitateľka som si na ňom pekne zgustla, až som si pritom všetky tesáky oblízala! Vrelo odporúčam milovníkom gore, ktorých len tak nejaká červená stružka od stránky neodženie. Táto im stečie dolu hrdlom tak rýchlo, že sa ani nenazdajú.

Ale aby toto nebola len óda na autorku, dovolím si čosi drobné i vytknúť. V druhej polovici knihy sa dej tak veľmi spomalí a zacyklí, že ani vílové oživenia nie sú pre čitateľa dostatočným hnacím motorom a stránkami sa prehrýza ťažšie. A druhá (alebo prvá?) hlavná postava, ten invalid s policajným preukazom, za celú knihu ani trošku nepodrastie. To človeka irituje. Lenže Krev pre Rusalku je podľa všetkého iba prvou z dlhšieho radu kníh, možno sa vyvinie v niektorej ďalšej. Na ktorú sa už tešíme. Najmä ja.

Poučenie na záver: Ak si od vás nejaká pani alebo slečna na námestí, pri prechádzke v lesíku alebo v šaline vypýta trochu vody, dobre si ju prezrite. Človek si nikdy nemôže byť istý.

Vaša nakrvzvyknutá,

Monika Secentity Kandriková

Knihu Krev pro rusalku si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Krev pro rusalku si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 51 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Krev pro rusalku
Žáner: urban fantasy, detektívka
Autorka: Kristýna Sněgoňová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2018
Jazyk: česká
Väzba: brožovaná
Počet strán: 464
ISBN: 9788075571557


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Rozhovor: Kristýna Sněgoňová a drsný život víl

Recenzia – Kristýna Sněgoňová: Krev pro rusalku (Ena)


26. februára 2019
Monika *Secentity* Kandriková