Recenzia – Kristýna Sněgoňová a František Kotleta: Operace Thümmel

Zlaté klinčeky príbehu a presný návod na ich správne zatĺkanie

Sněgoňová - Kotleta - Operace Thümmel

Nariadenie č. 1: Tento článok bude pokladaný za recenziu, aj keby ňou nebol. Každý iný názor bude zhodnotený ako rebelský a výsledkom bude separát.

Nariadenie č. 2: Tento článok bol napísaný bezprostredne po prečítaní knihy a preto obsahuje aj české slová, čo je absolútne normálne. Každý iný názor bude zhodnotený ako rebelský a výsledkom bude separát.

Nariadenie č. 3: Tento článok obsahuje zjavné aj skryté spoilery, ktoré sú však relevantne zrozumiteľné iba tým osobám, ktoré už knihu prečítali. Ktokoľvek bude po prečítaní tohto textu tvrdiť, že bol vyspoilerovaný, nemá pravdu, jeho názor bude pokladaný za rebéliu a výsledkom bude, samozrejme, separát.

Anotáciu ku knihe Operace Thümmel si môžete pričítať hocikde. Opakovať sa netreba, preto dôvodom vzniku knihy nebude venovaná žiadna pozornosť. Zasvätení dobre vedia, že bude mať menšiu hordičku bratov a sestier, čo je špica!

Uvedenie do deja tiež nebude potrebné, každý už vie, že spolu s hrdinami vstupujeme do Prvej kozmickej vojny o záchranu pozemskej civilizácie a upíri v tom nehrajú žiadnu rolu. Upíri sú obyčajne véééľmi preceňovaní, Kika a Fero si vystačia so švestkami.

Tento článok si berie na paškál celkom iné veci. Posúdi a vyhodnotí všetko roztodivné, čo kniha obsahuje, bez predsudkov a zatracovania. (Pozn.: „roztodivné“ neprekladať ako roztomilo divné, nie sme v kreslenej rozprávke. I keď – priateľstvo je i tu magické. Tak dobre! Každý, kto má kamoša, si povinne dá čouda).

Preberme si teda konečne tuhle operaci od Z po A. V prvom rade tu máme vesmír. Ale ak by azda vznikol dojem, že si hrdinovia budú len tak lietať sem a tam v parádnych vytúnovaných vesmírnych oných, tak to pŕŕŕŕ. Pár prvých kapitol sa odohráva v bani. Kotletovská vesmírna opera má v sebe totiž omnoho viac hororu ako vesmíru. Špiónovanie je len malou čerešničkou na všadeprítomnom sajrajte, a za jedinú nádheru sa dá asi pokladať iba farebnosť bojiska po prestrelke. Hrá všetkými farbami ako paleta zanieteného impresionistu.

Príbeh pekne odsýpa. Áno. Ale bez chyby teda rozhodne nie je!

  1. Opakuje sa výrazivo. Spočiatku sa najčastejšie používajú slová „končatina“, prípadne „separát“. Postupne antipatie čitateľa preberá „kombinéza“. Treba ju predsa vedieť nazvať i inak, napríklad overal, skafander, rukynohy a pod. A hlavne ju udržiavať čistú!

Rezultát oponentúry: Vo vesmírnom prostredí je riadna ochrana živého organizmu nevyhnutná. Kašľať na to, ako sa volá, keď byť musí. Zvýšený výskyt rovnakého pomenovania preto nie je možné pokladať za atribút akokoľvek znižujúci kvalitu tohto výnimočného dielka. Opovážte sa protestovať a O nedostanete!

  1. Autori často a radi obdarúvajú postavy technickými vychytávkami. Tento princíp vyvoláva u čitateľa pocity nebotyčnej závisti a hlbokej menejcennosti.

Rezultát oponentúry: Po dôslednejšom overení bolo dodatočne vyhodnotené, že motivácia mimozemských diktátorov k obdarúvaniu je dostatočná Akékoľvek negatívne komentáre k tejto problematike sa zamietajú, budú bezodkladne zrušené spolu s ich autormi v separáte.

  1. Schopnosť postáv hláškovať je dodatočne vylepšovaná expresívnymi výrazmi a nadávkami, všetky postavy v kuse myslia na prsia a prcání.

Rezultát oponentúry: Podľa súčasne nasadenej vysokej latky v ostatnej produkcii je nežiaduci doping zjavne minimálny, na správnom mieste dodáva dielku atmosférku, a preto sa, kurva, vôbec nedá pokladať za nejaký hlúpy nedostatok. Nesťažujte sa, lebo skončíte s hadíkom na podbrušku.

Kniha si šikovne drží svoje, napísaná náležite dobrodružne a kozmicky zábavne. Uzatvorí chepitskú kapitolku tak akurát napoly, aby bolo nevyhnutné okamžite chňapnúť po druhej časti, po Amande.

Primnoho vecí v nej však pripomína skutočný život. Zvraty sa dejú podľa pravidla, že všetko dobré sa nakoniec na zlé obráti. Ako inak? Tí najmenej pravdepodobní prežívajú nanečisto vďaka vlastnej snahe neskapať a kapičce šťestí. Ako inak? Keď hrdinovi horí za riťou, kamaráta spozná bezpečne, a je celkom jedno, koľko má nôh a akou farbou krváca.

Ale načo tu tlačiť drahému čitateľovi vznešené kaleráby do hlavy. Kotleta je predovšetkým zábava. Rukatá, pavúkatá, pištoľkatá, šmolkovo modrá a fľakatokravská, ergo hovadsky dobrá zábava.

Jedno, čo však vážne naštve, sú všetky tie nezodpovedané otázky. Ako je možné, že označovanie robia mimoši v ľudskom jazyku? Koliesko O a háďatko S najprv tajomne zavádza a potom, zrazu, dobre oči nevybije. Prečo má toľko mimozemšťanov v pomenovaní svojej rasy „š“? Áno po čínsky znie ako „Š“! A načo bola v tej vyšetrovacej miestnosti tá vysoká rastlina? Ono to žije?

Bez chleba nie sú koláče a bez Guiseppeho nie je separát chutný. Nemožno sa baviť na knihe, ktorú neprečítate, ani na recke, ktorú nenapíšete. Vy všetci, ktorí ste práve venovali svoj čas knižôčke Operace Thümmel alebo tomuto dekadentnému hodnoteniu, ste mimo obliga.

A vy, všetci ostatní, viete čo: Separát!

Vaša tajomná-vesmírna-entita-bez-š,

Monika Secentity Kandriková

Hodnotenie: 100 %

Knihu Operace Thümmel si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Operace Thümmel si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Operace Thümmel
1. diel série Legie
Žáner: space opera/alien slasher
Autorka: Kristýna Sněgoňová a František Kotleta
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 328
ISBN: 9788075579751


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru. Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


29. januára 2021
Monika *Secentity* Kandriková
Zdroj informácií