Recenzia: Kniha džunglí

Budem ho volat Mini-ja
Maly Maugli
Idem z koze vyskocit... doslova
U nas plte nemame iba medvede
Fantastic Four - Jungle Edition

Animovaná disneyovka, či kniha, režisér Železného muža, špiónka u Avengers a malý sympaťák v hlavnej úlohe.

Pred pár mesiacmi nás prekvapil veľmi zaujímavý trailer na hranú adaptáciu literárnej i animovanej klasiky. Hádali sme, ktorej postave patrí zvodný hlas slečny Johanssonovej a s kvalitnými zimomriavkami a hviezdičkami v očiach sledovali, že nadupaný v podstate remake má kvalitného režiséra. Starý známy príbeh rozpráva o malom chlapcovi, ktorého vychováva vlčia svorka a jeho jedi majster – múdry a skúsený panter. Pridá sa aj „kúlový strýko“ medveď Balú a čeliť bude diabolskému a prefíkanému tigrovi z Mongolska. Šer-chánovi leží Mauglí v žalúdku pre tigrovu nenávisť voči ľuďom a pre skutočnosť, že mu v žalúdku neleží doslova. Preto sa chlapča musí vrátiť do ľudskej dediny, no cesta tam nebude jednoduchá. A možno sa ukáže aj S-Kaa-rlet…

Dámy a páni, Mauglí, Baghíra, Balú a naše detstvo sú späť. Ale už dospeli. Poväčšine live-action adaptácia známeho príbehu z džungle a jeho uspievanej verzie pre deti ponúka nový svieži zážitok okorenený sladkou nostalgiou. Vďaka pokročilým technológiám, ktoré tromfne už len predstavivosť predstaviteľa hlavnej úlohy, si môžete užiť film plný hovoriacich zvierat bez toho, aby naozajstní chlpáči, prípadne herci, utrpeli ujmu na zdraví. Ak vás aj CGI animácia bude chvíľu štípať v oku, sústreďte sa na to, že tento prístup k práci zvierat vo filme potešil aj organizáciu P.E.T.A. A povedzme si úprimne: také kvalitné výkony by ozajstné zvieratá asi nepodali. A koľko banánov, medu a kozliat by muselo obetovať život na oltár kinematografie… Nehovoriac o bezpečnosti a nervoch predstaviteľa Mauglího.

Štúdio Disney veru v posledných rokoch na vavrínoch nespí. Možno to bude preto, že sa pre ich množstvo ani nezmestí do spálne. Okrem kvalitných animákov sa nedá zahanbiť ani na poli hraných filmov. Konkrétne hrané adaptácie svojich kreslených klasík sa už rozbiehajú. Angelificent síce neohúrila, no Popoluška a Kniha džunglí majú perfektný recept na úspech. Tajnou prísadou sú režiséri filmov z marvelovského univerza. Popolušku režíroval Kenneth Branagh (zodpovedný aj za Thora) a Knihu džunglí dirigoval Ironmanovský Jon Favreau. Dúfame, že túto úspešnú formulku použijú u Disneyho aj v nadchádzajúcich filmoch. A potom tímovka – občianska vojna medzi Snehulienkou a Popoluškou. Juhúúú!

Originálne hviezdne obsadenie si budete môcť vypočuť až na DVD – film totiž prichádza do kín v slovenskom znení. Dabing nie je na zahodenie, no predsa by som si radšej vypočula hlas Garfielda, Mahatmu Gándího, Heimdala či Nataše Romanovovej. Ak však na konci budete trpezliví, Skaja vás pri titulkoch zhypnotizuje piesňou Dôveruj mi (Trust in me). Príjemným prekvapením je malý objav Neel Sethi. Zaujme vás jeho charizma a talent, hlavne keď si uvedomíte, že hral v džugli zeleného plátna popri manuškách, rukaviciach s očami. Odporúčam pozrieť si aj tieto videá, okrem zaujímavých techník uvidíte aj režiséra, ako napodobňuje revúceho tigra.

Napriek tomu, že nás z remakov väčšinou bolí hlava, tento sa veľmi vydaril. Charizmatický malý hlavný hrdina, lákavé obsadenie, prepracované výkony CGI zvierat a prekrásne scenérie spolu so strhujúcim dobrodružstvom tvoria príjemný filmový zážitok, ktorý sa oplatí.

Hodnotenie: 90 %


Kniha džunglí
Žáner: dobrodružný, dráma, rodinný, fantasy
Výroba: USA, 2016, 105 min
Réžia: Jon Favreau
Hrajú: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Scarlett Johansson, Lupita Nyong'o, Christopher Walken a ďalší.


10. mája 2016
Mária Antoničová