Recenzia - Kim Newman: Anno Dracula

Temný bozk upíra

anno-dracula-obalka

Ak aj vy patríte k tým čitateľom, ktorí sa po prečítaní Stokerovho Draculu pohrávali s myšlienkou, čo by stalo, keby plány slávneho grófa nestroskotali, tak nadišiel váš čas. Azda najznámejší upír všetkých čias sa nielen že dostal do Londýna, ale dokonca sa usídlil v Buckinghamskom paláci, z kráľovnej Viktórie spravil svoju manželku a nakoniec…v tmavých uličkách Whitechapelu rozpútal krvavé peklo.

Kim James Newman, anglický spisovateľ a žurnalista, patrí medzi autorov, ktorí svojím dielom prispievajú predovšetkým v oblasti literárneho hororu. Pre jeho tvorbu je charakteristický alternatívny svet, v ktorom sa spájajú historické osobnosti s fiktívnymi knižnými alebo filmovými postavami. Tieto sú zasadené do dobových kontextov a vo väčšine prípadov sú konfrontované s krvilačnými nosferatu. Práve takýmto príbehom, popretkávaným množstvom literárnych odkazov, je aj Anno Dracula, podľa mnohých považovaný za najvýraznejší upírsky román 20. storočia.

Newman si ako hlavné dejisko príbehu zvolil viktoriánske Anglicko. Obraz Londýna v roku 1888 zachytáva všetky historické charakteristiky a paradoxy vtedajšej doby: bohatstvo a chudobu, lesk a špinu, hodnoty a morálnu prázdnotu. Na čele krajiny stojí kráľovná Viktória spolu s manželom – grófom Draculom. Značná časť britskej elity pozostáva z upírov. Zaujímavosťou však je, že príbeh nie je klasickým zobrazením boja dobra proti zlu, teda boja „teplokrvného“ obyvateľstva proti krvilačným upírom. Upírska tematika je len pozadím, do ktorého Newman vložil hlavnú dejovú líniu so znakmi detektívky: pátranie po Whitechapelskom vrahovi mladých upírok.

Ústrednými postavami Newmanovho románu sú predstavitelia naoko znepriatelených rás: večne mladá Geneviève Dieudonné pochádzajúca z prastarej línie upírov a predstaviteľ „teplokrvných“ ľudí Charles Beauregard. Obaja sa stretávajú za účelom vyriešenia mimoriadne sadistických vrážd mladých upírok, ku ktorým sa po čase prihlási vrah so pseudonymom Jack Rozparovač.

Práve cez spojenie Geneviève a Charlesa v jeden spoločný cieľ môžeme vidieť autorovo vnímanie upírskej problematiky. Pri stretnutí ľudskej rasy s upírmi nemusí nutne dôjsť ku konfliktu. V príbehu dokonca môžeme pozorovať isté náznaky asimilácie oboch rás. Ukážkovou je situácia, keď sa umiernené krídlo elitných upírov snaží o presadenie zákonov umožňujúcich spolužitie či cielené vyhľadávanie potravy v radoch zvierat, nie ľudí. Autor totiž vykresľuje upírov ako rasu rôznorodú a pomerne stratifikovanú; mnohí upíri pochádzajú zo starších oveľa vznešenejších rodov, než gróf Dracula. Jedným z posolstiev príbehu je teda myšlienka, že nie všetko zjavné zlo musí byť zlom skutočným.

Azda jedinou výčitkou románu Anno Dracula je pomerne veľké množstvo postáv v úvode príbehu, čo môže na neskúseného čitateľa pôsobiť chaoticky. Avšak vzhľadom na to, že žiadna z postáv nezohráva dôležitú úlohu a má skôr krátky epizodický charakter, tento fakt výrazne nenarúša dejovú líniu. V skutočnosti ide o charakteristickú črtu tvorby Newmana, ktorý do príbehu vložil všetky reálne aj fiktívne postavy viktoriánskeho Anglicka. Anno Dracula je teda výbornou voľbou nie len pre milovníkov vampirizmu, kriminálnych zápletiek, ale aj fanúšikov intertextových literárnych odkazov.

Ak vás recenzia navnadila, knihu Anno Dracula si môžete kúpiť na Martinuse so zľavou 5 % kliknutím na tento link


Anno Dracula
Žáner: horor, historická detektívka
Autor: Kim Newman
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2015
Preklad: Milan Žáček
Väzba: pevná
Počet strán: 414
ISBN: 9788071933748


5. novembra 2015
Katarína Kamhalová