Recenzia – Jozef Karika: Priepasť

Priepasť - obálka

Sú to už dva roky, čo horor Trhlina z pera Jozefa Kariku rozvíril domáce literárne vody a okamžite sa stal bestsellerom, ktorému neodolali dokonca ani tí, ktorí okrem správ na Facebooku nič nečítajú.

Domáce a ľahko dostupné lokality, vzkriesenie starej legendy, prelínanie fikcie a reality, stupňujúce sa napätie. To všetko a zrejme oveľa viac stálo za úspechom Trhliny, takže nie je sa čo diviť, že ďalší autorov horor vzbudzoval rovnaké očakávania.

Na prvý pohľad sa zdá, že Priepasť sa odohráva podľa podobného scenára. Opäť sa stretávame s málo známou legendou a tribečské lesy tentokrát vystriedalo prostredie Vysokých Tatier, ktoré je oveľa populárnejšie. Všetko nasvedčuje tomu, že Jozef Karika svoju vlastnú latku posunie ešte o niečo vyššie a čierne srdcia hororových fanúšikov zaplesajú. Alebo nie?

Hor sa do hôr!

Hlavným hrdinom Priepasti a rozprávačom je mladík menom Adam, ktorý pracuje v informačnom centre vo Vysokých Tatrách. Vďaka nudnej práci má zdanlivo bezproblémový život, no v skutočnosti každý deň bojuje s vlastnými démonmi a fóbiou z výšok, ktorou trpí od smrti svojho otca.

Vytiahnuť z ulity sa ho snaží iba kamarát Miro, ktorý pracuje ako horský záchranár a v príbehu funguje ako presný protipól k introvertnému Adamovi. Na jednej spoločnej túre sa dostanú do neprístupnej doliny, kde objavia telo mladého turistu. Zdá sa, že mladík dobrovoľne skočil zo skalnej plošiny nad ním, no postupné odkrývanie minulosti ukáže, že celá dolina je už od nepamäti magnetom na podivné nehody a samovraždy.

Koľko pravdy sa skrýva v povedačkách, že neznáma sila v doline núti ľudí skočiť do priepasti? Potreba čeliť vlastnej fóbii a zistiť pravdu Adama privedú späť, aby sa na vlastnej koži presvedčil, aké je to stáť na hrane prázdnoty, príčetnosti a reality.

Kaskadér, kaskadér… skočil do čiernych dier

Priepasť nie je horor a ani sa o to nesnaží, bez ohľadu na to, do akých kategórii ju zaraďujú kníhkupectvá. Nie že by nejaké prirovnanie potrebovala, ale zo všetkých autorových kníh sa najviac podobá na Tmu.

Aj v tomto prípade ide o minimalistický thriller s veľkým dôrazom na psychiku. Čitatelia, ktorí očakávajú zimomriavky a rýchlejšie tempo, môžu byť sklamaní. Priepasť je hĺbkovou sondou do ľudského podvedomia, venuje sa fóbiám a vnútornému konfliktu, kde na jednej strane stojí morbídna zvedavosť a na druhej pud sebazáchovy. Nastavuje nám zrkadlo, ktoré však neodráža pravdu, ale ukazuje zraniteľnosť a pokrútenú logiku našej mysle, na ktorú sa nemôžeme spoliehať. Práve to je v príbehu hlavným zdrojom úzkosti, ktorú čitateľ pociťuje na každej stránke. Najväčšou slabinou románu sú príliš časté psychologické úvahy a opakujúce sa myšlienky, ako by sa autor obával, že čitateľ ich na prvýkrát nepochopí.

Odhliadnuc od toho však ide o skvelý román nasiaknutý napätím, ktorý by nemal prehliadnuť nikto, kto už vo Vysokých Tatrách bol alebo sa tam chystá. Vďaka turisticky obľúbeným miestam a téme, ktorá sa tak trochu dotýka nás všetkých, má slušné šance vyvolať pozornosť aj za našimi hranicami.

Knihu Priepasť si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Priepasť si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Priepasť
Žáner: psychotriler
Autor: Jozef Karika
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2018
Počet strán: 272
Väzba: pevná
ISBN: 9788055164014


Viac článkov Michala Hosťoveckého si môžete prečítať na jeho blogu.


22. novembra 2018
Michal Hosťovecký