Recenzia: John Ringo - Ostrý dráp

Dvojtretinové ostrie

Ostrý dráp

Spisovateľ John Ringo býval profesionálnym vojakom a na bojovom poli operuje aj vo svojich knihách. U nás mu vyšli tri military sci-fi série, z ktorých najzaujímavejšia je zrejme Zrkadlo, do ktorej patrí aj recenzovaný Ostrý dráp.

Zrkadlové príbehy sa odohrávajú v našej súčasnosti, odlišnej len tým, že sa nám nešťastnou náhodou podarilo otvoriť brány na iné svety a dostať sa do pozornosti agresívnej civilizácie Dreen, ktorá pomaly pohlcuje blízky vesmír. V prvej knihe (Za zrcadlem, Brokilon 2010) sa ľuďom podarilo brány zavrieť, ale v ďalších dieloch vychádza najavo, že zabuchnutie dverí nestačilo a klasickým vesmírom postupuje flotila Dreen a brúsi si asimilačné zuby nosorožích tankov a mozgových lodí. Dreen sú totiž čosi ako bioBorgovia.

Od druhej knihy série sa ľudstvo pokúša dostať do vesmíru a hľadá spojencov a nové technológie. Na palube prvej vesmírnej lode Vorpalový meč sa preto nachádza vedecký, vojenský a improvizačný výkvet ľudstva a za vírenia bubnov a rečí plných pátosu sa homo sapiens šinie prázdnotou.

Inak klasické vesmírne dobrodružstvá sú korenené skutočnou „science“. Konzultantom Ringovej série je totiž reálny vedec s doktorátmi z jadrovej fyziky, strojárstva a elektroinžini­erstva. Travis S. Taylor je nepredstaviteľnou kombináciou Sheldona a Bradleyho Coopera a v knihách vystupuje aj jeho alter ego, Bill Weaver. Vďaka nemu sa dozvieme napríklad o tom, akou prekážkou je hrana slnečnej sústavy, ako sa lovia kométy a čo za častice sú troubiony.

V tretej knihe sa posádka Vorpalového meča dostane do konfliktu s Dreen a získa/zachráni nečakaných spojencov, Hexosehrov. Tí nám sľúbia pomoc s budovaním vesmírnej flotily a prvým výsledkom ich snaženia je Vorpalový meč II, nástupca zničeného predchodcu a dejisko štvrtého dielu série – románu Ostrý dráp.

Prvá tretina knihy je strašná. Odohráva sa na Zemi a opisuje strasti života čerstvého dôstojníka a jeho novomanželky. Doslova opisuje. Dej sa nedeje, ale je opisovaný z pohľadu rôznych postáv. Netrpezlivý čitateľ môže túto tretinu úplne preskočiť, jej dej nemá žiaden vplyv na udalosti zvyšku knihy.

Potom už pridusený motor naskočí a až do poslednej strany sa ženie ako dobre namydlený Dreen. Akcia je špikovaná vedeckými intermezzami a humoru, vyplývajúceho z nepochopiteľných hexosehrskych technológií, je tak akurát. Aj Bill Weaver prechádza na dôstojnícky mód (nuda, nuda) a jeho „spockovskú“ úlohu preberá lingvistka Miriam. Tá pôsobením mimozemskej entity nepozná problém bez riešenia a topánkou s ihlovým opätkom mláti do reaktora s rovnakou chuťou ako do zelených hláv svojich kolegov.

Vo finále dôjde aj na stret flotíl v dobrom duchu Wing Commandera a čitateľ by mal byť spokojný. Záver je oproti rozvláčnemu začiatku možno až priveľmi rýchly, ale kto čítal staršie Ringove veci, nebude prekvapený.


Najvýhodnejšie knihu kúpite ako e-book na palmknihy.sk :)

Ostrý dráp
Autor: John Ringo, Travis Taylor
Vydavateľ: Brokilon
Počet strán: 466
Séria: Cyklus Zrcadlo
Diel: 4
Rok vydania: 2013
ISBN: 978–80–7459–159–7
Hodnotenie: 60%


29. augusta 2013
Rastislav Weber