Recenzia – John Ironmonger: Nezabudnite na veľrybu

Nezabudnite na veľrybu

(Upozornenie: V recenzii sú prezradené časti deja.)


Môže umelá inteligencia predpovedať katastrofu? Ako sa počas svetovej krízy prejaví ľudská povaha? A ako to vlastne bolo s tou veľrybou?


Aktuálna téma

Táto kniha sa začína tým, že na pláži v dedinke St. Piran v Cornwalle sa objaví neznámy nahý muž. Nik nevie, odkiaľ tento človek je, a on sám sa do svojej minulosti vracia iba v spomienkach. Joe Haak totiž pracoval ako analytik vo finančnej inštitúcii Lane Kaufmann, kde pod vedením svojho šéfa Lewa Kaufmanna vytvoril systém Cassie, schopný predpovedať budúce pohyby trhov. Jedného dňa však program zlyhá a Joe sa za stále záhadných okolností ocitá na pláži ďaleko od Londýna. Jeho povesť tajomného muža prehĺbi aj záchrana uviaznutej veľryby či koketovanie s reverendovou manželkou. Joe si však ani na odľahlom mieste, kde internet treba pracne hľadať, nedá pokoj a Cassie spustí. Tá mu ukáže, že sa blíži silná chrípka z Číny, ktorá všetkých položí na kolená. Tak sa začnú veľké prípravy na katastrofu.

Pre pandemickú tému je veľmi komplikované túto knihu zhodnotiť. V origináli vyšla pred piatimi rokmi, keď sme o žiadnom svetovom víruse ani nechyrovali, a tak by sa dala zaradiť medzi apokalyptické knihy. Avšak teraz, keď už reálne podobnú situáciu zažívame, je to skôr variácia na realitu. Jediným scifi prvkom tak ostáva AI Cassie, ktorá síce je dôležitá, avšak v konečnom dôsledku pôsobí iba ako kulisa.


Vzťahy

John Ironmonger sa svoju knihu snažil napísať odľahčeným štýlom, ktorý miestami pripomína Backmanovo či Jonassonovo dielo. Avšak zatiaľ čo spomínaní autori dokážu naivným a banálnym spôsobom rozosmiať alebo poukázať na ťažké témy, Ironmongerov štýl skôr nudí. Rozhovory sú strojené, postavy neuveriteľné, hlavne v dejovej linke odohrávajúcej sa v St. Pirane. Trochu uveriteľnejšie sú scénky z firmy a spomienky na sestru a matku. Niekedy je ťažké orientovať sa v deji, keďže si Joe uprostred jednej scény spomína na niečo z minulosti.


Kniha s dobrým koncom

Hlavnou premisou knihy je to, že ľudia v skutočnosti nie sú hnaní egoizmom a dokážu si vo chvíľach krízy nezištne pomáhať. Záver je vyskladaný ako happy end, aj keď milovníkov romantiky a dobre opísaných vzťahov môže sklamať plochosť a podivné rozhovory bez štipky iskrenia. Epidemická situácia sa tiež vyrieši, no ak by sa to nestalo a obyvatelia St. Piran by naozaj vyplytvali za jeden večer toľko potravín, asi by sa len potvrdila teória o egoizme. Veď ako by ste dokázali ochrániť a udržať v pohode skupinu ľudí, ktorí musia ručne ťahať vodu z jedinej studne, nemajú teplo, elektrinu, benzín a nakoniec ani jedlo, lebo im pokradli zvieratá, a navyše sa blíži zima?


Symboly

Osud Joa Haaka pripomína príbeh z Biblie o Jonášovi a veľrybe. Toho Boh poslal, aby šiel do Ninive a viedol ľudí k pokániu. Jonáš sa ale rozhodol neposlúchnuť, nasadnúť na inú loďku a ujsť. Na mori sa však strhla búrka. Jonáš sa spolucestujúcim priznal, čo vykonal, a povedal, že sa Božieho hnevu zbavia, keď ho hodia do mora. Tak sa aj stalo. Boh však poslal veľkú rybu, aby Jonáša zhltla. Po troch dňoch sa pútnik objavil na súši živý a zdravý. Keďže učinil pokánie, išiel do Ninive a varoval tamojších obyvateľov pred zničením ich domova. Tí celí vystrašení tiež vykonali pokánie, za čo ich Boh ušetril. V podstate je aj kniha Nezabudnite na veľrybu prerozprávaná štýlom miešania minulosti, v ktorej Joe zachráni dedinčanov, a budúcnosti, keď sa o ňom už len rozprávajú príbehy a slávi sa slávnosť na jeho počesť.

Autor sa veľmi snaží. Motá jednu tému cez druhú a podľa mnohých recenzentov sa mu to vraj darí. Na inú časť čitateľov však kniha pôsobí pomerne nezáživne a plocho. Je zaujímavé, že niektoré v zahraničí vychvaľované a propagované knihy často neskôr u skúsenejších čitateľov vypália ako čosi priemerné a nie až také zaujímavé.

Hodnotenie: 50 %

Knihu Nezabudnite na veľrybu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nezabudnite na veľrybu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nezabudnite na veľrybu
Žáner: scifi
Autor: John Ironmonger
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Marína Gálisová
Počet strán: 384
Väzba: pevná
ISBN: 9788056622483


Súvisiaci link

Predstavujeme – John Ironmonger: Nezabudnite na veľrybu


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


19. októbra 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií