Recenzia: Jednotka samovrahov

Suicide Squad

E, B, P,... aaa... S
aha co mam na kritikov
co vy na moju novu tapetu
master chef - gothic version
najdi 5 rozdielov
sme strazcovia galaxie... alebo tak nejak
skupinove objatieee

Po dlhokánskom čakaní, slintaní nad všakovakými verziami trailerov, teróriách a dohadoch či utrapách hercov s trollovaním Jokera je tu konečne veselá samovražedná tímovka. Odložte katany, obujte kroksy, zapáľte cigaretku, vezmite plyšového jednorožca a dajte si Margotku – Leto je tu! Jednotka zločincov sa konečne vyberie na svoju prvú misiu.

Najväčšia drsňáčka v americkej vláde Amanda Wallerová sa rozhodne vytvoriť oddiel do zálohy, ak by mimozemšťanovi v červených trenkách náhodou preplo. A má celkom slušnú zbierku: Jokerovu frajerku, magora do zbraní, prerasteného krokodíla, šplhajúceho týpka, dobráckeho pyrokinetika, exota s bumerangom a duo-balenie mladučkej archeologičky so šialene mocnou čarodejnicou. Táto hŕstka expertov je povolaná v momente, keď si pradávne monštrum urobí zo stanice metra pieskovisko. Netrvá dlho a svetu hrozí pohroma – ako obvykle. A preto musí chudák plukovník Rick Flag dotiahnuť tento školský zájazd z cvokhausu na miesto činu, aby ich čarovné osobnosti tento koniec sveta odvrátili.

Rovnako ako gangsterka Wallerová ani film sa s ničím nebabre. Po krátkom intre s uväznenými exemplármi nám Amanda capne zložky na stôl a to, čo by sme si užili v režisérskom zostrihu, nám vykecá v stručnej montáži. A ide sa rovno k prvému konfliktu plukovníka s odpadlíkmi a k všetkým tým srandičkám, čo už z trailerov vieme aj citovať. Okrem toho je film naozaj len jemne okorenený scénami s vyškereným klaunom. Veru zo zvláštne poňatej štruktúry dejovej línie si spočiatku nebudete pospevovať Bohemian Rapsody, ale sympatické postavy a hlavne prvá šarvátka vás preberie. A možno sa objaví aj známa tvár…

Pod vedením režiséra Davida Ayera sa zišla pestrá zostava hercov. Najviac sme sa tešili na nezbednú Harley, ktorú bravúrne stvárnila Margot Robie. Ak sa vám nepáčil hoci celý film, na ňu by ste sa nesťažovali. Najzvučnejšie meno v obsadení – Will Smith –, sa zo svojho účinkovania tešil asi rovnako ako my. Len si pozrite, ako herec reagoval, keď sa na scéne objavil jeden ikonický automobil. Jeho postava bola jedna z dôležitejších, a tak si užijeme viac z jej pôvodu. Viola Davis si zaslúži nomináciu ceny Chucka Norrisa, rovnako ako jej postava, ktorá nemá len drsňácke kecy, ale vie sa aj obracať. Z plejády hereckých talentov a aktraktívnych charakterov ešte pozitívne vyčnieva Kapitán Boomerang s tvárou Jaia Courtneyho, tiež známeho ako Kurnik-ten-týpek-je-všade. Všetky tie rôznorodé role, úspechy, pády a nakoniec výnimka z predsavzatia nehrať v komiksovej adaptácii sa hercovi i nám vyplatilo. Austrálsky ozembuch s plyšovým jednorožcom je naozaj kvalitný šteklič bránic. Veliteľ Flagg, tajomná čarodejnica, či maskovaná šermiarka z Japonska, všetky tieto postavy svoj obmedzený priestor na plátne využili obdivuhodne. Dúfame, že v pokračovaní sa o nich dozvieme viac. A cena za najviac nevyužitý potenciál poputuje gothamskému princovi zločinu. Letný Joker bol veru dôvodom nespokojnosti nejedného fanúšika. Ostáva nám už len šetriť chechták i nádeje na blu-ray.

Musím sa priznať, že mojím prvotným dojmom z filmu bolo mierne sklamanie. Už som nemala ďaleko k hejtovaniu. No po dôkladnom uvážení som dospela k záveru, že hlavnou príčinou úspechu či neúspechu sú očakávania. A tých sme si za ostatný rok stihli nahrabať neúrekom. To, že sa tie moje nesplnili (nevybuchla mi hlava a neslintala som ako Kapitán Boomerang v oddelení plyšákov v Dráčiku) ešte neznamená, že film nebol dobrý. Napriek slabšej zápletke a nevyužitému potenciálu si Jednotka samovrahov nadbehla celkom slušne. A preto sa pokúste odhodiť prehnané predpoklady, zabudnite na ufňukaných filmových kritikov a predstavte si, že film režíroval váš kamoš. A skúste si tú farebnú jazdu proste užiť.

Hodnotenie: 75 %


Jednotka samovrahov (orig. Suicide Squad)
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy, komédia
Výroba: USA, 2016, 123 min
Réžia: David Ayer
Hrajú: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Cara Delevingne a iní.


12. augusta 2016
Mária Antoničová