Recenzia – Jan Hlávka a Jana Vybíralová: Chlad chiméry

Chlad chiméry - obálka

Záchrana kráľovnej Viktórie spôsobila na Menabarane riadny chaos. Panovníčkin život sa začína upokojovať a ten manželský konečne naberá správny smer. Pravdou zostáva, že ak sa môže niečo pokaziť, pokazí sa niekoľkokrát. Aj na Viktóriu čakajú problémy. Menabaranský premiér siaha po neobmedzenej moci a Newell sa chystá na vojnu… Z Chladu chiméry vás chvíľami zamrazí, občas zase zaleje horúčava. Usaďte sa, pripútajte, space opera Algor práve štartuje štvrtú časť!


Čo bolo?

Zem sa stala neobývateľnou a ľudstvo našlo nový domov v ďalekom vesmíre, na planétach Algor, Menabaran, Viridian a Newell. Ľudská rasa nevyhynula, tiene pozemskej minulosti však zostali. Princezná Viktória opustila rodný Viridian a nedobrovoľne sa vydala za panovníka mrazivej planéty Algor. Hoci to vyzeralo, že rovnako chladný bude aj ich vzťah, ľady sa roztopili. Menabaranský premiér Avrian Dann je bezohľadný muž túžiaci po neobmedzenej moci. Obetuje pre to všetko a každého. Trieskou v oku mu je odboj sústredený na Newelle. Ženou v pozadí, ktorá politiku na Menabarane riadi, je Luciana. Je nebezpečná a velí armáde nezničiteľných bojovníkov S-19. Sestry Natalie a Nikola Vanbergové sú na úteku. Natalie vidí budúcnosť a odkedy sa ocitli v Lucianinom hľadáčiku, ide im o život. Odlietajú preto s čudákom pilotom Darrenom Iversonom a Gillom Daleym do hlbín vesmíru. Všetci štyria musia zmiznúť a zároveň sa potrebujú dostať k nejakým peniazom. No musia riešiť problém za problémom a zdolávať dobrodružstvo za dobrodružstvom. Za zadkom majú jedného S-19, a ten nezmizne, kým Natalie s Nikolou nezabije.


Intrigy, špionáž a skryté úmysly

Oslobodenie kráľovnej Viktórie na Menabarane sa podarilo. Polovica hlavného mesta je v troskách, zranilo sa a zomrelo nemálo ľudí. Na premiéra Avriana Danna vyvíja Luciana silný tlak. Záležitosti nejdú podľa jej predstáv a Dann sa niekedy cíti ako jej bábka. Snaží sa využiť tragédiu vo svoj prospech. Cíti, že od absolútnej moci ho delí už iba krôčik. Spriada plány, v ktorých už Luciana nemá miesto. Ním podplatení viridianskí spojenci presadzujú kúpu bojovej jednotky dronov menabaranskej výroby. Transakcia má aj mnoho odporcov, ktorí očakávajú podraz.

Po udalostiach na Menabarane sú vzbúrenci na Newelle v pohotovosti a pripravujú sa na najhoršie. Je im jasné, že Dann využije možnosť zaútočiť. No Newell má problém, o ktorom zatiaľ netuší. Jeden z najlepších Lucianiných agentov S-19 je stále na planéte a s novými rozkazmi. Podarí sa niekomu, kto už ani nie je človekom, infiltrovať newellský odboj? Bude vedieť pri svojich nadľudských schopnostiach a sile splynúť s davom? Jedného dňa stratí S-19 spojenie s Lucianou. Je zvyknutý poslúchať, dokáže zrazu samostatne myslieť a rozhodovať sa? Udalosti sa hýbu, na Newelle sa objavili ďalší agenti. S-19 vie, čo sa stane. Čo urobí?


Z dažďa pod odkvap?

Ledva si Darren Iverson, Gill a Nikol so sestrou Natalie vydýchli, už sa ocitajú na palube algorského bojového krížnika. Je iróniou, že ušli vraždiacemu mutantovi a chvíľu na to padli do zajatia. Keďže Darren je bývalý člen algorskej armády, čakajú ho komplikácie. Netrápi ho ale hrozba trestu, deptá ho, že milovaná kozmická loď Udatný Achiles je na šrot… Všetci sú deportovaní na tajomstvami opradenú a obávanú planétu menom Mŕtva diera. Majú neveselé vyhliadky. A to zatiaľ netušia, s kým sa na tomto kúsku skaly stretnú. Nikol sa obáva o svoju mladšiu sestru Natalie. Musí za každú cenu utajiť jej schopnosti, pretože jej vidiny budúcnosti by mohol hocikto ľahko zneužiť. Nádej však zomiera posledná a veci sa ešte vždy môžu pohnúť nečakaným smerom…


Za všetkým hľadaj Viridian

Viktóriinmu bratovi došlo príliš neskoro, že Dannovi škaredo naletel. Milovaná žena je mŕtva a on sám je otrasený. Prišiel o podporu v parlamente, mal by sa snažiť udržať si korunu, no má nejakú šancu?

Viktória bratovi nedokáže odpustiť. Napriek všetkému, čo po únose prežila, sa rýchlo otriasla a vrátila sa k povinnostiam. Nič netrvá večne. Čoskoro Viktóriina novozískaná rovnováha dostane trhliny. Situácia sa riadne komplikuje a ona musí využiť posledné zvyšky síl a rozumu a odletieť na Viridian. Aby toho nebolo málo, po dlhých rokoch sa objavila matka jej manžela. Samozrejme že neprišla len tak. Pre Viktóriu sa svokrina tvrdá povaha stáva oveľa ťažšou skúškou, než bol jej nedobrovoľný pobyt na Menabarane. Začína byť jasné, že za všetkým treba hľadať Avriana Danna. Čoskoro zistia, že je tu ešte niekto oveľa nebezpečnejší. Luciana má svoje plány a keď si spraví nečakaný výlet, udalosti sa zamotávajú.


Hľadá sa eso v rukáve

Tajné služby pracujú na plné obrátky. Špióni, infiltrovaní agenti, utajené zdroje… Informácie o spojencoch a nepriateľoch sú vzácnou komoditou. Z Menabaranu odletel Tad Limley, vyšetrovateľ, ktorý si od začiatku kladie tie správne otázky. Kvôli pravde riskuje život. Budú odpovede stáť za riziko ktoré podstupuje? Podarí sa konečne niekomu odhaliť Lucianinu pravú tvár?

Eso teraz drží v rukách Algor. Možno je ním Darren Iverson a jeho vedomosti. Či Natalie Vanbergová s vidinami budúcnosti, ktoré niečo vysvetľujú a našepkávajú, keď tajné služby zlyhali? Hoci… Šéf viridianskej rozviedky má súkromný archív, v ktorom sa dajú nájsť mnohé odpovede. Treba iba vedieť hľadať.


Trpezlivosť ruže aj Algor prináša

Ďalšie pokračovanie space opery Algor je na svete. Bol to ťažký a dlhotrvajúci pôrod, no román, ktorý nedávno uzrel svetlo sveta, je veľmi vydareným potomkom svojich rodičov. Duo Hlávka a Vybíralová to rozbalili vo veľkom štýle. Okrem rozuzlenia niektorých záhad a nedoriešených situácií z predchádzajúcich častí čitateľov znovu priklincujú k stoličkám novými záhadami, rozohratými partiami a nedokončenými dejovými líniami. Takže síce získame pár odpovedí, no na tie rozhodujúce si budeme musieť zase počkať. Autori si vedia udržať čitateľskú pozornosť aj priazeň. Občas síce ohnú dej či charakter postavy podľa potreby a sem-tam sa vrhnú aj romantike do náručia. Avšak je to k maximálnej spokojnosti nás všetkých.

Drahí čitatelia, neexistuje dôvod váhať. Zvlášť, keď si počas karantény môžete odskočiť na výlet do hĺbok vesmíru, na štyri planéty, ktoré osídlili tí, ktorí unikli z neobývateľnej Zeme. Bude to parádna jazda. A ja za všetkých fanúšikov Algoru dúfam, že posledného pokračovania sa výnimočne dočkáme veľmi skoro.

Knihu Chlad chiméry si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Chlad chiméry si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Chlad chiméry
Cyklus Algor, 4. kniha
Žáner: Space opera
Jazyk: český
Autori: Jan Hlávka a Jana Vybíralová
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2020
Počet strán: 673
ISBN: 9788074564901


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


19. novembra 2020
Ena
Zdroj informácií