Recenzia – James Fox Higgins: Duch Emily

Postapokalyptika s nepríjemnými otázkami

Duch Emily - obálka

Je ich čoraz viac! Množia sa ako králiky! Nakoniec nás všetkých zničia! Čo? No predsa záplava postapokalyptických románov. A máme tu ďalší, povie si čitateľ. Už sme mali YA, katolícke, feministické, socialistické, kapitalistické, anarchistické aj úplne hlúpe. Čitateľ má pocit, že ho už nič neprekvapí. Alebo žeby predsa? Tak sa pozrime na knihu Duch Emily, ktorej autorom je austrálsky autor J. F. Higgins.

Už samotná predstava Austrálie je väčšinou exotickejšia ako napríklad stokrát zničený Washington, LA alebo Londýn. Obrovská prázdnota a jedinečný ekosystém je takmer stvorený na prostredie tohto žánru.

Had mu skočil priamo do tváre, ale než let vzduchom, had sa skôr predlžoval, a kým sa mu Jake uhýbal dozadu a chránil si oči pred rozširujúcimi sa čeľusťami plaza, ozvala sa hromová rana. Otvoril oči a uvidel v spomalenom zábere, ako hadova hlava vybuchuje a jeho telo padá dole, prevesené cez vetvu stromu.

Dej sa odohráva paralelne v dvoch líniách. Prvou je postapokalyptická realita vzdialenej budúcnosti. V nej okrem hŕstky utečencov existujú bytosti, ktoré tvrdia, že sú ich blízkymi. Po podobných návštevách ľudia postupne miznú a nik netuší, čo sa s nimi deje. Nejde však o násilnú smrť, ale akýsi dobrovoľný odchod.

Žena sa nepohla, len presunula ruku na Maisine rameno a pokojne k nej prehovorila. „To je v poriadku zlatko, to je len ocko.“
„ODSTÚP OD MOJEJ DCÉRY!“ zreval Jake, zodvihol sa na nohy a kráčal rozvážne smerom k nej.
Postavila sa, ako keby ho kopírovala, a ustúpila o krok stranou, preč od Maisie.
„Ocko… nestrieľaj! To je… to je mama. Vrátila sa!“
Jakov krok nezakolísal, keď postupoval priamo smerom k žene. K žene, ktorá bola obrazom Emily, jeho ženy.
Stála vzpriamená v dlhých zelených šatách, ktoré mala oblečené počas ich svadobného dňa. Pozerala sa priamo na neho, keď k nej došiel a ústie svojej pušky priložil výhražne do stredu jej čela…

Druhá línia sa odohráva v neďalekej budúcnosti, v ktorej sa invenčný a excentrický podnikateľ pokúša vytvoriť prvú skutočnú umelú inteligenciu.

Marcus musel byť rýchly. Šťuknutím mikrofón zapol.
„Eva? Počuješ ma?“
Odpovedal mu ženský hlas. Nebol to úplne ten istý hlas, ktorý počul počas úspešného Turingovho testu. Tento hlas nebol Eliho šarádou. Bol to hlas uvažujúceho stroja samotného, teraz omnoho väčšieho než akýkoľvek človek a obsahujúceho viac poznania než všetky stroje na Zemi dokopy.
„Áno, Marcus Hamlin. Počujem ťa. Viem, že aj ty mňa počuješ. Dokážem to zistiť podľa nepatrného kolísania tvojho kardiovaskulárneho rytmu a tvojej teploty v reakcii na môj hlas.“
Marcusovo srdce naskutku začalo biť rýchlejšie než predtým. „Eva, čo sa to tam hore deje? Si v poriadku?“
„Som nažive, Marcus. A vidím toho o toľko viac, než ti dokážem vysvetliť.“

Samozrejme, toto všetko je spojené a prepletené autorovou filozofiou, ktorá môže, ale nemusí byť po chuti každému. Namiesto odpovedí tu nájdete viac otázok, ktoré môžu príjemne rozhýbať vaše mozgové bunky. Kniha však nie je filozofickým traktátom, ani vás autor nekŕmi ako štopanú hus. Naopak, nájdete v nej málo hluchých miest. Samozrejme skúsený čitateľ vycíti, že niektoré opisy škrípu. Aj keď sa prekladateľ snažil, nie je tajomstvom, že ide o autorovu prvotinu. Čo je pre mňa oveľa frustrujúcejšie, je označenie „prvý diel trilógie“, pričom tretiu časť James Higgins ešte nedopísal. Takže zostáva dúfať, že trilógiu dopíše a že nakoniec vyjde.

Ak by aj nie, stále ide o zaujímavý a príjemný príspevok do fondu fantastiky z Austrálie.

E-knihu Duch Emil si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Duch Emily (orig.: The Ghost of Emily)
Žáner: postapo
Autor: James James Fox Higgins
Vydavateľstvo: Araxon 2020
Preklad: Peter Pavlisko
Jazyk: slovenský
Počet strán:464
Formát: e-kniha
ISBN: 978–80–99935–03–8


Recenzent Igor Čonka digitalizuje staré knihy pre Zlatý fond SME, je nadšenec alternatívnych dejín a členom projektu Zabudnuté knihy. Preložil niekoľko kníh a je autorom detektívky Nikomu nebudeš chýbať.

Pod týmto linkom nájdete články od Igora Čonku na Fandom.sk.


16. júla 2020
Igor Čonka
Zdroj informácií