Recenzia – Jakub Hoza: Do pekla a zpět

Do pekla a zpět

Namiesto úvodu

Tato kniha je beletristické dílo. Jakákoli podobnost s událostmi a osobami žijícími či zesnulými je v této knize čistě náhodná, však to znáte. A nic nemá společného s ničím. Ani s ilumináty, chemtrails apod. Akorát bacha na jednorožce (zvlášť ty růžový), to jsou echt zákeřný mrchy. (str. 4)

Počuli ste slovo autorovo…

Kde bolo, tam bolo, stalo sa to v dobách, keď voda už dávno nebola bez farby a chuti a ľudia boli radi, že zostala aspoň tekutá.


A teraz fakt vážne

Predstavte si, že v tých časoch vás a ďalších dvanásť chlapov vyhodia z lietadla. Ste nahodení v elegantnom oranžovom overale a s padákom na chrbte. Všetci ste väzni a padáte do presláveného New Yorku, otvoreného nápravného zariadenia, ktoré sa nachádza medzi vrchmi Jelenka a Koruna v Orlických horách. Je to niečo ako tábor v prírode. Riadne opevnený a plný zločincov, ktorí nemajú čo stratiť. Avšak, vy sa na zločinca iba hráte.

Niekde na tomto území z neznámych dôvodov spadol vrtuľník a vás vyslali zachrániť istú záujmovú osobu nežného pohlavia. Keďže ste dobrák od kosti, nemôžete nechať krásku v ťažkostiach. Byť ženou v oblasti plnej najzvrhlejších indivíduí nie je práve výhra. Takže si natiahnete pracovný kostýmček, vezmete si tých pár zbraní, ktoré vám zadávateľ úlohy dal, a skočíte. S vedomím toho, že dobrovoľne dopadnete rovnými nohami do poriadnej sračky…

Takto sa začína román Jakuba Hozu Do pekla a zpět. Zápletka príbehu je jednoduchá – stratená agentka a jej záchrana. Hlavný záchranca je svojský chlapík, ktorý má samozrejme zmysel pre dosť surový humor. Bez toho by svoju prácu ani vykonávať nemohol, pretože posttraumatický syndróm je sviňa. Preto si pomáha všetkým, čím sa dá. Ale je to gavalier, o čom sa presvedčí aj zopár ženských väzenkýň tohto zvláštneho zariadenia. Čitateľ, rovnako ako aj hrdina, bude od začiatku cítiť príšerný smrad, ktorý sa naokolo neprestajne šíri. Celá akcia totiž smrdí viac, než dobre uležané prepotené ponožky. Napriek tomu sa nedá odmietnuť. No čo už? Problémy sú tu na to, aby sa riešili.

Zrovna jsem skončil s prvním značkováním teritoria a oklepával jsem poslední kapky, když jsem koutkem oka zahlédl pohyb… (str. 81)


Len si predstavujte ďalej

Jedním výsřelem jsem mu provedl tracheotomii a pikosekundu po ní i operaci páteře. Můj repertoár chirugických zákroků se utěšeně rozrůstal… (str. 246)

Máme tu hrdinu, veľmi flexibilného a efektívneho armádneho špecialistu na čierne operácie. Zjednodušene, zabijaka v službách štátu. Len niekoľko ľudí vie, že skutočne existuje a iba jediný mu velí. Tentokrát prácu zadával Pán Oblek. Od pohľadu slizký chlapík s príliš veľkým egom, ktorému je jedno, či to náš obetavý záchranca prežije. Vidno, že ho nepozná, pretože inak by ho schopnosti chlapíka s krycím menom Strašák strašili v snoch. Momentálne sa Strašák potuluje po jednotlivých väzenských opevneniach, občas sa k niečomu pripletie, sem-tam zasiahne a tí problémoví zrazu problémy robiť prestanú. Vyzvedá, sleduje, hľadá stopy. Všetky však vedú na jedno miesto. Do bývalej psychiatrickej liečebne pre narušených zločincov, v ktorej sídli Honorace…

Autor nás prevedie celým územím väznice. Spoznáme primitívnych zloduchov aj intelektuálov, ktorí skĺzli po šikmej ploche. Hrdina prežíva v drsnej prírode, navyše obklopený ľuďmi, pre ktorých je kanibalizmus jediným spôsobom, ako sa konečne dosýta nažrať. Ak ho nezabije Honorace, je možné, že ho dostihne osud pečeného bravčového kolena. Spoločne so Strašákom musíme vymyslieť plán, vďaka ktorému prenikneme do nedobytnej pevnosti plnej psychopatov a dozorcov, ktorí idú svojim zverencom vzorom. Navyše bude treba nájsť agentku a nenápadne ujsť. Samozrejme, všetko sa niekoľkokrát poserie. Improvizácia je nevyhnutná a zmena je život. Alebo je to dobrý kamoš?

Jakub Hoza prevetral vody akčnej fantastiky. Jeho príbeh je ukážkou splatterpunku. Potešia vás odseknuté končatiny, špajza plná ľudského mäsa, mučenie, pár psychopatov, Mad Maxov, návštevníkov Modrej ustrice, Amazoniek a to všetko náležite zmiešané s krvou z tepien aj žíl, ochutené kúskami mozgovej hmoty a projektilov, ozdobené polevou z RAW humoru a ironických hlášok. Román sa číta ľahko a tak rýchlo, že slabšie povahy sa ani nestihnú pohoršovať nad obsahom žalúdkov a čriev mŕtvol. Takže ak ste fanúšikmi splatteru, užijete si parádnu jazdu do hlbín zabijakovej aj zločineckej dušičky. Schuti sa pri tom zasmejete na bohatom vnútornom živote hlavného hrdinu a jeho komentároch. Oddychových jednohubiek nikdy nie je dosť a táto je fakt zábavná.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Do pekla a zpět si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Do pekla a zpět si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Do pekla a zpět
Žáner: akčná fantasy
Autor: Jakub Hoza
Vydavateľstvo: Mystery Press
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 278
Väzba: brožovaná s klopami
ISBN: 9788075882912


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. decembra 2021
Ena
Zdroj informácií