Recenzia – Ivan Kučera: Prasa

Prasa - obálka

V roku 2011 vyhral v súťaži Martinus Cena Fantázie cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku Ivan Kučera s textom Prasa. O nejaký čas autor príbeh rozvinul v drabble poviedke publikovanej v antológii 66 + 6 hororov v 100 slovách. Konečnú podobu našlo Prasa v románe, ktorý žánrovo patrí medzi horory bez jednoznačného fantastického ozvláštnenia. Priaznivci tohto žánru by nemali knihu obísť, pretože ide o zručne napísaný príbeh, nie je v ňom núdza o napätie ani o pár poriadne nechutných scén. Autora poznáme nielen ako spisovateľa (autora kníh Obchádza nás temnota, Lesy, Kozí ľudia), ale aj ako filmového recenzenta a publicistu (napr. na Fandom.sk sa venuje rubrike Retro).

Hlavná postava, policajt Enzechštejn, sa počas pôsobenia v Bratislave stretával s brutálnymi prípadmi, čomu zodpovedali aj jeho metódy riešenia problémových situácií. Po prehodnotení rodinnej situácie sa s ťažko chorou manželkou presťahoval do dediny Ostrý Pichliač, odkiaľ pochádzal. Pritom dostal ponuku riadiť obecnú políciu v počte štyroch mužov, vrátane neho samého. Do dediny sa prisťahovala aj agresívna a početná rodina Rosinských, ktorej členovia neváhajú kradnúť, šikanovať obyvateľov dediny, ba neprekáža im ani násilie. V snahe riešiť vzniknutú situáciu sa Enzechštejn stretne s otcom rodiny, čo následne prinesie viacero brutálnych konfrontácií. Popritom sa v lesoch okolo dediny objaví hladné prasa – ľudožrút, jeden mladý muž sa rozhodne spáchať samovraždu a kombinácia týchto okolností sľubuje drsný čitateľský zážitok.

V knihe sa odvíjajú dve samostatné dejové línie. Nepretnú sa, no ukazujú potenciál hlavnej postavy. Rosinskí so svojou potrebou provokovať a pôsobiť ako gang vtlačia Enzechštejna do roly nekompromisného policajta. Ten sa síce snaží nájsť prijateľné riešenie, no trpezlivosť aj bolesť majú určité limity a keď sa nepodarí dohodnúť, nastupuje na obidvoch stranách hrubá sila. Druhá línia sa venuje len vyčíňaniu prasaťa postupným nachádzaním jeho obetí a poľovačke na toto beštiálne stvorenie. Oproti zápletke s Rosinskými, ktorá je skôr kriminálna, má zápletka s prasaťom už výrazné hororové prvky, požieranie jeho obetí vyvoláva naozaj nepríjemné pocity. Určité prvky fantastiky sa vyskytujú len v poverách ľudí a ich zábranám chodiť hlbšie do okolitých lesov. V tomto bode ide aj o odkaz na autorov román Kozí ľudia, pričom odkazov na jeho vlastnú tvorbu nájdeme v Prasati viac. Z pohľadu zrozumiteľnosti ale vôbec nie je potrebné predchádzajúce diela poznať.

Kučera vhodne zvolil rozdelenie textu na krátke kapitoly, takže dej plynie rýchlo. Nevyskytujú sa tu ani slepé miesta, dokonca by sa dalo povedať, že určité prvky románu by si zaslúžili väčší priestor, hlavne povery súvisiace s lesmi a lesy samotné. Scény požierania ľudí prasaťom sú pomerne naturalistické, žánrovo sa blížia exploatačnému hororu. Osviežením textu je aj využitie náhľadu na dej z pohľadu samotného prasaťa, príležitostný čierny humor síce odľahčí, no občas pôsobí nadbytočne. V závere knihy navyše nájdeme dodatok, v ktorom Ivan Kučera vysvetľuje chronológiu troch próz súvisiacich s románom. Prasa je román, ktorý určite obohatil slovenskú hororovú tvorbu a zároveň svojím čitateľom znepríjemní chodenie do lesa.

Knihu Prasa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Prasa si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Prasa
(Krvavý masaker na slovenských kopaniciach)
Žáner: horor, triler
Autor: Ivan Kučera
Vydavateľtvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2019
Počet strán: 192
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–8201–054–4

Literárny publicista Ján Blažovský píše recenzie pre domovskú stránku Medziknihami.sk, o fantastike pre Fandom.sk a príležitostne publikuje v SME, v prílohách Kultúrny život a Magazín o knihách. Pod týmto linkom nájdete všetky články Jána Blažovského na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Predstavujeme – Ivan Kučera: Prasa (Krvavý masaker na slovenských kopaniciach)

Cena Fantázie 2011 – vyhlásenie víťazov

Pozvánka: Na Slavcone bude aj krst knihy 66 + 6 hororov v 100 slovách

Recenzia – Ivan Kučera: Obchádza nás temnota


19. decembra 2019
Ján Blažovský