Recenzia - Giovanna a Tom Fletcherovci: Posledná ilúzia

Posledná ilúzia

Ľudia raz ponesú následky za všetko, čo Zemi spôsobujú. Znečistenie, množstvo vyhynutých zvierat, rastlín… Príroda si robí poznámky a je len otázkou času, keď všetko podčiarkne a zráta. Čo sa stane? Máme na výber. Možno prídu tornáda, záplavy, suchá. Alebo sa ženy stanú neplodné. Vlastne, stačilo by, ak by sa nerodili žiadne dievčatá a ľudstvo by sa ocitlo na pokraji vyhynutia. Veď ako by to asi na planéte vyzeralo, keby na nej žili iba muži? Bordel ako v staromládeneckom byte? Zrejme. Ak chceme prežiť, čaká nás boj. S ľudstvom.


A boh vzal Adamovo rebro a stvoril Evu…

Ak ste čítali prvý diel série Dcéra ľudstva, viete, že už päťdesiat rokov sa nenarodilo žiadne dievča. Ženy boli buď neplodné, alebo rodili chlapcov. Jedného dňa sa stal zázrak. Na svet prišlo dievčatko, Eva. Spoločnosť EPO, na čele ktorej stála chladná Vivian, s ňou mala veľké plány. Zatvorili ju do Veže vysoko v oblakoch a obklopili ilúziou dokonalého sveta. Nie každý s takýmto riešením súhlasil, mnohí bojovali za Evine oslobodenie. Dostala vzdelanie, život v zlatej klietke, lekársky dohľad a prípravu na svoju jedinú úlohu, stať sa matkou dcér. Aby sa necítila osamelá, mala zvláštnu spoločníčku, rovnako starú Holly. Eva rýchlo zistila, že Holly je podobná hologramu, no riadia ju živí ľudia. Skutočne si rozumela len s jediným človekom ukrytým za hologramom. Vytvorili si silné puto. Spozná ho, keď ho konečne uvidí? V istom momente sa udalosti vymkli kontrole EPO. Eva sa búri a zdá sa, že prvé plánované tehotenstvo je ohrozené. Ako toto šialenstvo dopadne?


Láska hory prenáša aj unáša

Príbeh Evy pokračuje knihou Posledná ilúzia. Bram je muž, ktorý sa vďaka technológiám stal Evinou najbližšou Holly. Podarilo sa mu dievčinu dostať z Veže. Eva šla dobrovoľne, no Vivian tvrdí, že ju niesol. Úkryt nájdu v podzemí, u ľudí, ktorí za Evinu slobodu bojujú už roky. Dievčina spoznáva tvrdú realitu, nových priateľov a zisťuje, čo stál jej útek. Plánuje sa k Vivan vrátiť. Nechce žiť s vedomím, že sa kvôli nej ktosi obetoval. Je nutné to bláznovstvo zastaviť. Ale existuje nejaký spôsob, pri ktorom by zostali nažive? Nemožné! Museli by mať pomoc zvnútra Veže…

Eva s Bramom sa snažia odhaliť, čo sa deje a kto za všetkým stojí. No okolnosti sa menia a ešte viac zamotávajú. Odpovede sú šokujúce. Koľko životov bude pravda stáť? Kým nepriatelia chystajú odvetný útok, Brama s Evou pohlcujú vzájomné city. Je to niečo nové, neznáme, lákavé a prirodzené. Ožívajú znovu po rokoch zákony prírody?


Čo by bolo keby…

Zoznámte sa s bezútešným svetom, ktorý ovládli muži, a tak to aj dopadlo. Globálna katastrofa zdvihla hladinu morí, ľudstvo strašia zvyšky radiácie, niet čo jesť. Navyše aj vymierame. Táto realita je v protiklade k tej umelo vytvorenej, v ktorej žije hlavná hrdinka. Má svoju oddanú ochranku, matky, ktoré jej zasvätili život, a obrovskú úlohu – stať sa spasiteľkou. To spolu tvorí zaujímavú východiskovú kulisu pre YA príbeh. Obaja manželia Fletcherovci sú skúsení autori, ktorí vedia pritiahnuť pozornosť čitateľov. Napriek tomu, že dej je často predvídateľný, je napísaný pútavo a akčne. Mnohí poznáte obrázky Londýna či ste toto mesto už navštívili, takže väčšina reálií vám bude známa. Fletcherovci tým poskytujú skvelú živnú pôdu vašej predstavivosti. Londýn zaliaty vodou, so stále funkčným Big Benom a s Vežou čnejúcou takmer do neba. Aj keď romány nie sú príliš objemné, postavy sa vyvíjajú a prechádzajú vnútorným aj názorovým prerodom. Niekedy stačí na spoznanie pravdy chvíľka, inokedy je to dlhodobý proces. A niekedy ju nespoznáte nikdy, pretože nechcete otvoriť oči a prijať ju.

Hoci sa v knihách riešia dôležité otázky, akými sú osobná sloboda, ekológia, právo na sebaurčenie či právo rozhodovať o vyššom dobre, stále je to najmä rozprávanie o mladom dievčati, mužovi a ich vzťahu. Práve tým, že sa všetky tieto dôležité konflikty riešia na pozadí rodiacej sa lásky, stávajú sa oveľa bližšími a atraktívnejšími aj pre mladších čitateľov. K tomu prispieva aj to, že celá story je vyrozprávaná v prvej osobe hlavnými aktérmi. Preto sa čitatelia oveľa intenzívnejšie a rýchlejšie stotožňujú s hrdinami oboch kníh a dej prežívajú takmer na vlastnej koži.

Príbeh sa odohráva vo vzdialenej budúcnosti, keď je technika na vysokej úrovni. Hoci s ňou aktéri denne pracujú a obklopuje ich, nekladie sa na ňu prílišný dôraz. Avšak je zaujímavé čítať o hibernácii, holografických ľuďoch či imitantoch, v ktorých driemu skutočné ľudské mysle a sú od nás na nerozoznanie.

Obe knihy, Dcéra ľudstva aj Posledná ilúzia, sú veľmi reálne YA. Jazyk je zrozumiteľný mladým aj skôr narodeným, milovníkom vedy aj ochrancom životného prostredia. Zajasá každá romantická dušička a bojovníci za slobodu sa stotožnia so zápasom za Evine práva. A možno s úžasom zistíte, že je vo vás ukrytá každá z týchto podôb. Preto skúste navštíviť postapo Britániu a vybojovať vojnu o záchranu sveta aj lásky, v každej z jej mnohých podôb. Ale vedzte, že tento príbeh a zápas sa ešte zďaleka nekončia.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Posledná ilúzia si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Posledná ilúzia si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Posledná ilúzia
Séria Dcéra ľudstva, 2. kniha
Žáner: YA, postapo
Autori: Giovanna a Tom Fletcherovci
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 311
ISBN: 978–80–556–4835–4


Súvisiaci link

Predstavujeme – Giovanna a Tom Fletcherovci: Posledná ilúzia


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


29. decembra 2020
Ena
Zdroj informácií