Recenzia – Frank Herbert: Duna (audiokniha)

Duna - audiokniha

S odstupom štyroch desaťročí od prvého vydania sa Duna stala klasickým dielom science fiction, veľkolepou ságou s prepracovaným svetom umiestneným do ďalekej budúcnosti. Rozsiahlo komponované dielo s viacerými tematickými vrstvami nedávno vydalo vydavateľstvo OneHotBook ako audioknihu v interpretácii Mareka Holého a Jany Strykovej. Monumentálny rozsah 22 hodín umožňuje naplno vyniknúť epike románu. Počúvanie pritom nie je únavné, pretože jednotlivé kapitoly majú primeranú dĺžku.

Ukážka z audioknihy Duna

Frank Herbert (1920 – 1986) napísal viacero kníh nadväzujúcich na Dunu a vlastnú sériu odohrávajúcu sa v rovnakom fikčnom svete vytvorili Kevin J. Anderson a Brian Herbert (syn Franka Herberta). Duna ovplyvnila aj svet filmu a počítačových hier, svoju filmovú verziu natočil David Lynch a minisériu (naša recenzia, Duna – niečo o tvorcoch) sfilmoval Sci-Fi Channel.

Dunu prijali čitatelia aj kritici oslavne už od prvého vydania, pričom do súčasnosti nestratila nič zo svojej geniality. Dej aj témy sú viacvrstvové, komplexné, prepracované do detailov. Na začiatku sa mladý Paul Atreides s rodičmi (Jessicou a Letom) sťahujú na púštnu planétu Arrakis, prezývanú Duna. Leto Atreides sa má stať z poverenia cisára jej správcom, čo je v príkrom rozpore s predstavou baróna Vladimíra Harkonnena, ovládajúceho planétu do príchodu Leta. Na Dune sa ťaží korenie podporujúce dlhovekosť a pre celú galaxiu má zásadný význam. Po sérii dramatických udalostí sa Jessica ocitne s Paulom na púšti medzi pôvodnými obyvateľmi Arrakisu, Fremenmi. Podľa ich legiend sa má objaviť mesiáš z cudzieho sveta a veria, že je ním Paul. Na porazenie Harkonnenov sa začnú vytvárať nezvyčajné koalície a takmer každý sleduje vlastné ciele súvisiace s bohatstvom planéty. Púšť navyše skrýva nebezpečenstvo v podobe gigantických červov schopných požierať celé mechanizmy na ťažbu korenia.

V románe Herbert zakódoval nemálo tém, na jedno vypočutie ani je možné všetky postihnúť. Vymenujme len tie najzásadnejšie: ekológia, náboženstvo, mesianizmus, politika, mocenské boje, lobbing, manipulácia, intrigy, ľudské prežitie v extrémnych podmienkach. Pozoruhodné je v Dune využitie jazyka: rôznorodé slová majú perzský a arabský pôvod a napríklad Fremeni využívajú pojmy typické pre islam a autor im privlastnil dokonca aj niektoré koncepty známe zo zen budhizmu. Spiritualita a kultúra Fremenov okrem toho zahŕňa aj vieru v proroctvá o spasiteľovi a pretvorení Arrakisu na prívetivé miesto pre život všetkých bytostí.

Dej je rozprávaný nielen dialógmi medzi postavami a rozprávačom, hojné sú tiež vnútorné monológy plné emócií, pozorovania ostatných ľudí, mysticizmu, vízií a projekcií možných budúcností (predovšetkým v prípade Paulovom , ale aj jeho mamy, Jessicy). V Dune nájdeme pomerne veľa reflexií, pomalých pasáží, takmer meditácií, napr. o čase, vnútorných pohnútkach človeka, vzťahu prostredia a bytostí v ňom žijúcich. Zdôrazňujú to aj úryvky z myšlienok, postrehov, životopisných poznámok a iných textov princeznej Irulan, ktorými začína každá kapitola. Oproti tomu vedel Herbert zvýrazniť dej akčnými scénami osobných súbojov na úrovni gladiátorov alebo havárií strojov veľkých rozmerov. Technológie sú však v Dune zámerne na okraji záujmu, v centre stojí človek a sociálne inštitúcie.

Ako už bolo uvedené, voľba na hlas v audioknihe padla na Mareka Holého (celý dej) a Janu Strykovú (úvody kapitol z textov princeznej Irulan). Je naozaj obdivuhodné, ako rôznorodo dokázal pri jednotlivých postavách Holý meniť intonáciu. Vynikajúci je napríklad v jeho podaní barón Vladimír Harkonnen – panovačný, arogantný, chlipný intrigán posadnutý mocou. Vydanie Duny ako audioknihy môže sprostredkovať tento brilantný román aj novej generácii priaznivcov sci-fi, rozhodne by nemala uniknúť nikomu, kto vyhľadáva diela, nad ktorými môže uvažovať ešte dlho po ich dočítaní, respektíve dopočúvaní.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Duna
Audiokniha
Žáner: sci-fi
Autor: Frank Herbert
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2016
Interpreti: Marek Holý, Jana Stryková
Dĺžka trvania: 22 hodín 1 minúta

Audioknihu Duna si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


28. júla 2016
Ján Blažovský