Recenzia – Erin Morgenstern: Nočný cirkus

Nočný cirkus

Máte radi cirkus? Kúzelníci, klauni, artisti… Nie je však kúzelník ako kúzelník. Väčšina si pomáha rôznymi trikmi a dômyselnými zariadeniami, aby predstavenie vyzeralo dôveryhodne. No sú tu aj takí, ktorí žiadne triky nepotrebujú. Oni kúzlia naozaj.


Stávka dvoch egoistov

Hector Bowen, známy pod umeleckým menom Prospero, je jedným z najslávnejších kúzelníkov. Alexander, ktorého všetci oslovujú pán A. H., je jeho konkurent. Obidvaja sú skvelí a… iní. Schopnosti, ktorými disponujú, sa vymykajú chápaniu bežných smrteľníkov. Oni čarujú naozaj a dokážu oveľa veľkolepejšie veci, než byť atrakciou v divadle či varieté. Majú aj ďalšiu zvláštnosť. Stávky o to, čí žiak je lepší. Keď Bowen zistí, že jeho dcéra Celia je magicky nadaná, je pripravený na novú stávku. Avšak potrvá dlhé roky, kým sa začne súťažiť. Pán A. H. si totiž žiaka najskôr musí nájsť. Čas v tomto prípade nehrá žiadnu rolu.

Marco je sirota, preto si ho Alexander vyhliadne. Začne ho učiť a pripravovať na súboj. S pribúdajúcimi rokmi chlapec svoje schopnosti prehlbuje, znásobuje silu a dá sa povedať, že je z neho mocný mág. Presné pravidlá duelu nepozná ani jeden z aktérov. Netušia prečo zápolia, ani čo je v stávke. Nemajú predstavu, kedy sa súboj skončí a akým spôsobom určia víťaza. Vyhrá Marco či Celia? Čas dozrel, zápolenie môže začať. No na to treba kulisy a obecenstvo. Tentokrát je pripravené veľkolepé divadlo!


Cirque des rêves *

Hector Bowen s Alexandrom postavia nevšedný cirkus, Cirque des rêves, ktorý prichádza bez ohlásenia, otvára sa v noci a zatvára za úsvitu. Cirkus je priam umelecké dielo stvorené preto, aby v ňom prebehol jediný duel. Vystupuje v ňom množstvo umelcov, ktorí netušia, pre koho v skutočnosti pracujú. Sú to obyčajní cirkusanti, ale aj neobyčajní, akými sú aj Celia s Marcom. Obaja postupne pridávajú ďalšie atrakcie a svojou mágiou udržujú cirkus v chode.

Každý neobľubuje cirkusové a kabaretné vystúpenia. Erin Morgenstern však ukazuje, že cirkus nemusí byť len o artistoch, drezúre zvierat a klaunoch. Pod šapitó v tomto príbehu prebieha výnimočné zápolenie, v ktorom sú hlavní hrdinovia, dvaja magici, iluzionisti, kúzelníci (na názve nezáleží), prinútení bojovať proti sebe, hoci to nechcú. Je to súboj, v ktorom sa hlavných aktérov nikto nepýtal na názor. Budú hrať až do konca, či sa tým dvom sebeckým, namysleným a magicky obdareným mužom postavia a získajú slobodu?

Atrakcie čitateľa uchvátia. Sú nevšedné, vymykajú sa tradičnej predstave cirkusu a samozrejme, sú skutočné alebo sa tak tvária. Návštevníci tu nájdu kus čarovného sveta zo svojej fantázie, odhalia tajné priania, splnia sa im želania a môžu sa dozvedieť svoju budúcnosť. Je to krehký a éterický svet, ktorý vybudovali a držia pohromade dve ľudské bytosti. Cez toto univerzum sú navzájom previazané aj ich životy. Cirkus snov sa pre nich stáva krajinou, mestom aj domovom. Ako tvoria atrakciu za atrakciou, približujú sa koncu stávky, ale aj k sebe navzájom. Arénu nevytvárajú len Celia s Marcom, no oni dvaja im vdychujú život. Čo bude s ostatnými zamestnancami, keď sa súboj skončí? Niektorí medzičasom zistia krutú pravdu. Stali sa bezvýznamnými štatistami, bezmocnými bábkami v hre niekoho iného. Dokážu sa vyrovnať s tým, že s nimi neustále niekto manipuluje?

Autorka stavila na svieže dialógy, netradičné postavy a najmä na množstvo obrazov, ktoré v čitateľovi vyvolávajú celú škálu pocitov. Práve vďaka tomu sa ponoríte do sveta vlastnej fantázie a sami si v hlave postavíte svoj súkromný Cirkus snov. Rovnako do deja zasahuje aj doba, v ktorej sa odohráva. Je to prelom 19. a začiatok 20. storočia, kedy sa nosili dlhé šaty, rukavičky, páni si pri pozdrave zdvíhali klobúky a dámy bez šnurovačky nevyšli z domu. Spoločnosť bola pripravená zabávať sa, ale aj objavovať nevšedné zážitky. Napriek tomu bola zošnurovaná prísnymi pravidlami a konvenciami.


Poézia nevšednosti

Cirkus je kulisa, v ktorej sa odohráva väčšina rozprávania. Je dôležitý a zároveň vôbec dôležitý nie je. Zo začiatku sú Celia s Marcom pripravení bojovať a obaja chcú zvíťaziť. Tvoria jednotlivé súčasti cirkusu, vkladajú do nich svoju predstavivosť a kus svojho srdca, až sa časom stane celý cirkus ich ľúbostným listom. Cez jednotlivé atrakcie sa spoznávajú, zanechávajú si odkazy, ich mágia splýva a vzájomne sa dopĺňa. Čitateľ to vníma všetkými zmyslami. Krásu Ľadovej záhrady i smútok Jazera sĺz. Cíti vôňu jabĺk v karameli, škoricových slimákov a čaju, túži zapáliť sviecu na Strome želaní a zohriať si ruky pri nevšednom bielom ohni. Aktéri však stále presne nechápu, o čo vlastne v súboji ide. Je to skutočne o tvorení či si od súperov vyžiada oveľa väčšiu obeť?

Ak sa začítate do tohto románu, učaruje vám. Jeho svet sa skladá z čiernej, sivej a bielej, no napriek tomu je farebnejší než jesenná príroda. Oplýva vôňami, chuťami a emóciami. Dotkne sa vašej duše nežne, akoby to boli krídla motýľov. Sú tu, trepocú sa a vystavujú na obdiv svoju krásu, aby vzápätí odleteli a zanechali vás ešte dlho premýšľať nad ich nevšednosťou. Presne taký je tento príbeh.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Nočný cirkus si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Nočný cirkus si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nočný cirkus
Žáner: fantasy
Autorka: Erin Morgenstern
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Tamara Chovanová
Väzba: pevná
Počet strán: 367
ISBN: 978–80–566–2168–4


* Cirque des rêves – Cirkus snov


Súvisiaci link

Predstavujeme – Erin Morgenstern: Nočný cirkus


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


15. júna 2021
Ena
Zdroj informácií