Recenzia – Elan Mastai: Dnešok nie je na naposledy

Dnešok nie je na naposledy - obálka

Elan Mastai sa narodil a žije v Kanade, kde je známy ako úspešný scénárista. Vždy ho fascinovali staré sci-fi antológie, ukryté v knižnici jeho prarodičov. Ilustrácie zachytávajúce 21. storočie, ako si ho predstavovali ľudia v päťdesiatych rokoch minulého storočia, mu poskytli impulz k napísaniu jeho debutovej knihy Dnešek není naposled.

Tom Barren je muž po tridsiatke a neskutočný smoliar. Jeho otec tvrdí, že je priemerný, bez nápadov a je jeho obrovským životným sklamaním. Ale na druhej strane… vyrastať v tieni geniálneho fotra, vynálezcu cestovania časom, je ťažké. Verte, ani vy by ste nedokázali prekročiť tieň neomylného rodiča, akým Barren senior je.

Tomáško žije svoj život vo svete, ktorý je splnením všetkých ľudských fantázií a prianí. Nie je síce celkom dokonalý, nepozná punk, rock a dokonca ani niektoré kultové romány, známe v našej časovej línii. No takto je aspoň nastolená akási vesmírna rovnováha, aby nám nebodaj nebolo ľúto.

Vďaka úžasnému vynálezu Lionela Goettreidera existujú v roku 2016 Tomovej reality veci, o ktorých my len snívame. Kriminalita takmer neexistuje a každý má to, čo potrebuje, aby sa mohol… zabávať. Teleportáciu, lietajúce autá, syntetizéry jedla či recyklátory oblečenia. A ak po tom zatúžite, môžete odletieť na dovolenku na niektorú z mesačných základní.

Ľudia však zostali rovnakí. Leniví, nešťastní, výnimoční či vypočítaví. Aj oni prežívajú pocity márnosti, nudy, nadšenia, vzrušenia či sklamania. Možno aj preto sa mohlo stať to, že táto spoločnosť nepozorovane zmizla. Vinníka nik nehľadá, pretože okrem Toma niet človeka, ktorý by si tú úžasnú utopickú realitu pamätal.

Začalo sa to tragédiou. Tá priviedla Victora Barrena k myšlienke dať svojmu synovi Tomovi šancu. Zamestná ho vo svojej firme ako náhradníka veliaceho chrononauta. Prazvláštnou náhodou je geneticky kompatibilný s najskvelejšou cestovateľkou v čase Penelopou Weschlerovou, ktorá ho priam hypnoticky priťahuje. Netrvá dlho a bezhlavo sa do nej zaľúbi. Nuž a práve v tomto okamihu vstupuje do hry jeho „mužská pýcha“.

„Je neuveriteľné, koľko škody môže napáchať jeden penis.“

Zrazu sa celý Tomov svet obráti hore nohami. Následky noci plnej vášne ho privedú k neočakávaným činom. V návale psychicky nezvládnutých udalostí impulzívne odcestuje do minulosti, a tým zmení… všetko. Úplne všetko. Pretože totálne prevrátiť svet aj priľahlé oblasti univerza, dokáže Barren mladší skutočne dokonale.

Teraz musí čeliť následkom spôsobeným jeho neuveriteľne krátkou, zato ale intenzívnou kariérou chrononauta. Po tom, čo spôsobil, už bolo zbytočné klásť si otázku, či to stálo za všetky nepríjemnosti, ktoré Toma po jeho ceste do roku 1965 zavalili. Zistil, že vzory často nie sú také, ako nám tvrdí história a budúcnosť… alternatívna prítomnosť, dokelu… či je to… minulosť? nemusí byť vôbec taká, ako očakávame.

Kniha je manuál plný praktických rád ako čo najrýchlejšie a najistejšie zničiť svoju realitu. Dnešek není naposled je vtipná story. Rozprávanie o vážnych veciach, ktoré v rôznych obmenách zažíva každý z nás, navyše podané pútavou formou, odľahčené svojským humorom, sa veľmi dobre číta. Občas vás privedie k zamysleniu, inokedy sa budete s hlavným hrdinom smiať či nadávať. A to možno oveľa nevyberanejšie, ako on.

Román je pripomienka toho, že si máme vážiť to, čo máme. Možno sa tomu ťažko verí, no každá náhoda, nehoda či drobnosť môžu kompletne zmeniť našu budúcnosť a spolu s nami tieto zmeny zasiahnu aj tých, ktorých milujeme. Je preto dôležité naučiť sa tešiť z ľudí, vecí aj každej všednej drobnosti. Snažiť sa spraviť si svoj život čo najlepší, pretože iná alternatíva nášho sveta alebo vesmíru by mohla byť oveľa väčšie fiasko, ako si myslíme. A to môžete Tomovi Barrenovi fakt veriť. Všetko si vyskúšal na vlastnej koži a vie o tom svoje. My buďme radi, že nám o tom iba porozprával.

Knihu Dnešok nie je na naposledy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Dnešok nie je na naposledy si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dnešok nie je na naposledy (orig.: All Our Wrong Todays)
Autor: Elan Mastai
Preklad: Róbert Hrebíček
Vydal: Ikar
Rok vydania: 2017
Počet strán: 424
ISBN: 9788055153605


30. novembra 2017
Ena