Recenzia – Edward Lee: Tramvaj č. 1852

Tramvaj č. 1852

Varovanie!
Ak patríte k ľuďom, ktorí broja proti erotike či majú pocit, že sa o veciach, ktoré patria k sexuálnemu uspokojeniu, nemá verejne rozprávať a písať, recenziu ani nečítajte. Predídete tým zbytočným nedorozumeniam, spravodlivému hnevu a pohoršeniu.

Písaním kníh sa uživí málokto. Niečo o tom vedel aj H. P. Lovecraft. Hoci publikoval a bol istým spôsobom slávny, na zaplatenie všetkých účtov to nestačilo. Keď dostal ponuku prispieť svojou poviedkou do erotického časopisu, nezaváhal. Nevadilo mu ani to, že časopisy takéhoto razenia sú protizákonné. Šek na zálohu vo výške 500 dolárov totiž riešil všetky jeho existenčné problémy. Vitajte v USA tridsiatych rokov minulého storočia. Vitajte v alternatívnej realite…


Smrad, davy a sex

USA postihla kríza, všade sa prepúšťa. O miesto prišiel aj profesor humanitných vied Morgan Phillips. Neupadol do depresie, ale považoval tento fakt za výzvu k tomu, aby sa presťahoval do New Yorku. V tomto odporne páchnucom a preľudnenom meste žije Phillipsova sestra Selina, ktorá sa mu už dlhý čas neozvala. Na ruch veľkomesta si zvyká ťažko. Navyše polícia vo veci Selininej nezvestnosti nekoná, veď prečo aj? Buď je mŕtva alebo šľape, ako tisíce iných nezamestnaných žien, ktoré k predávaniu vlastného tela dohnal hlad. Polícia má dôležitejšiu prácu než hľadať nejakú cundru z ulice. Morgan si preto nájde podnájom, slabo zaplatenú robotu a denne sa túla ulicami a hľadá svoju milovanú mladšiu sestričku. Je mu jedno, či sa živí poctivo alebo prácou v bordeli. Nevzdáva sa. V živote aj v knižných príbehoch sa často stáva, že pomôže náhoda, prípadne nočný vrátnik Erwin z firmy, pre ktorú Morgan robí. Spoločne nastúpia do tajomnej električky číslo 1852 a vydajú sa v ústrety radovánkam v exkluzívnom pánskom klube, ktorému velí madam Aheb. Erwin s predstavou sexu, Morgan s nádejou, že niektorá zo slečien možno pozná jeho sestru. No hľadanie sa skomplikuje. Morgan je vtiahnutý do radovánok všetkého druhu, čo v ňom vybudí vedecké zmysly a zvedavosť na najvyššiu možnú mieru. Je ochotný podstúpiť veľké riziko, a to by ho mohlo stáť život.

New York je bludisko. Koho raz pohltí, nezvykne vydať späť. Prečo by to malo byť tentokrát inak? Pretože nádej zomiera posledná alebo kvôli Morganovej túžbe nájsť sestru živú? Kým sa bývalý profesor dopátra pravdy, nech je akákoľvek, bude si musieť prejsť množstvom nových skúseností, zistiť pár krutých právd o živote, mystike a vesmíre. Ale hlavne spoznať sám seba.


V Lovecraftovej koži

Edward Lee sa pohral s myšlienkou, ako by to asi vyzeralo, keby H. P. Lovecraft napísal erotickú poviedku. Vystihnúť spisovateľovo myslenie, ducha doby, v ktorej žil, a jazyk, dalo určite dosť námahy, no Lee to zvládol na jednotku s hviezdičkou. Taktiež dokázal skvelo využiť Lovecraftovu záľubu v prapodivných prastarých božstvách. Leeho koncept božstiev vychádza práve z toho Lovecraftovho, no je prispôsobený tak, aby dokonale sadol do erotickej poviedky. Bohovia a ich služobníci sú odporní, bezcitní, no zároveň aj čímsi krásni a vzrušujúci. Kniha je svojím spôsobom porno, no nie len to. Je drsná, takže nečakajte, že sa autor vyhýba témam akými sú incest, či znásilnenie. Aj keď to je kvôli istému zjemneniu podané v kontexte: Si cundra, tak nám musíš byť po vôli. Máš to v náplni práce.

Lee dokázal využiť všetky prostriedky a spôsoby erotiky, aké sa mu hodili. Opísané jazykom tridsiatych rokov vyznievajú ešte divokejšie a zároveň vďaka nim prestupuje celý príbeh silný závan dôb dávno minulých. Veľmi sugestívne vás vtiahne do americkej spoločnosti plnej extrémov, v ktorej ľudia, ktorí presadzujú tvrdé zákony morálky, ich vzápätí sami s chuťou porušujú a vrhajú sa do nemravností každého druhu.

Novela vyšla vo Vydavateľstve Carcosa. Prekladu sa zhostil Milan Žáček. Odviedol vynikajúcu prácu, plnú šťavnatých slov, synoným a hlavne k prekladu pristupoval bez predsudkov. Vydavateľstvo Carcosa už má istú tradíciu v netradičných knihách, ktoré nie sú určené každému čitateľovi (C. Mellick III.). Tramvaj č. 1852 im teda krásne zapadá do edičných plánov.

Takže ak beriete sex a veci s ním spojené za bežnú súčasť života, neprivádza vás k zúrivosti existencia bordelov, pouličných sociálnych pracovníčok ani sa nepohoršujete nad faktom, že ľudia majú rôzne chúťky a predstavy o sexe, Tramvaj č. 1852 oživí vašu domácu knižnicu. Pokiaľ máte svoje zásady a názory a nemienite o nich diskutovať a už vôbec ich meniť, publikáciu hrajúcu fialovými odtieňmi zďaleka obchádzajte.

Knihu Tramvaj č. 1852 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Tramvaj č. 1852 si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tramvaj č. 1852
Autor: Edward Lee
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Preklad: Milan Žáček
Väzba: brožovaná
Počet strán: 144
ISBN: 978–80–88243–25–0

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


20. marca 2020
Ena