Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Budúcnosť

Glukhovsky - Budúcnosť

Aká je budúcnosť, kde môže byť každý večne mladý? Aká môže byť spoločnosť, kde nikto neumiera? Aký je človek, ktorý má iba jedinú povinnosť – žiť?


Nesmrteľnosť

Svet našej nie príliš vzdialenej budúcnosti je svet pokrytý nekonečnými mrakodrapmi. Obyvatelia Ameriky, Európy a hŕstka oligarchie v ostatných štátoch vďaka genetickému lieku vypili čašu nesmrteľnosti až do dna. Smrť limitujúca ľudstvo konečne ostala porazená. Ruka v ruke s novozískaným božstvom však prišli aj netušené problémy. Európa – centrum kultúry, altruizmu a demokracie sa zmieta v preľudnení rovnako ako zvyšok sveta. Okrem toho musí chrániť hranice pred migrantmi, ktorí prichádzajú a žiadajú to jediné, čo nemajú – večnú mladosť. A ešte sú tu aj tí, ktorí protiprávne rodia deti bez povolenia. Spodina spodiny. Niekto, kto musí byť bez milosti potrestaný. Na scénu preto prichádzajú Nesmrteľní – detskí bastardi odvlečení od svojich nezodpovedných matiek, pretvorení v bojovníkov. Ich výchova a tréning sleduje jediné poslanie: očistiť dokonalý svet od všetkých, ktorí okrádajú druhých o predrahý priestor a komfort. Pretože toto jediné sa neodpúšťa.


Ošemetná záležitosť

Jan Nachtigal je tiež jedným z neslávne známych Nesmrteľných. Čitateľ sa s ním zoznamuje vo chvíli, keď prichádza na stretnutie s najvplyvnejším mužom Európy senátorom Schreyerom. Jan ako lojálny člen svojej falangy dostane za úlohu delikátnu záležitosť, vďaka ktorej ho konečne budú môcť povýšiť na veliteľa tisícky. Nejde o nič menej ako o vypátranie vodcu strany Život Rocamoru a jeho tehotnej ženy. Rocamora je totiž dlhodobo tŕňov v oku všetkých mocipánov a jeho zdiskreditovaním by sa veľa vecí vyriešilo. Ale ako sa zdá, v Janovom živote je priveľa nezodpovedaných otázok, priveľa intríg a primálo priateľov. To, čo sa zdalo ako krištáľovo jasné, nadobúda kontúry bezcitnej Apolónovej masky, za ktorou sa chvejú pomstychtivé oči minulosti. Zostáva jediné, zistiť, o čo sa tu vlastne hrá. Prípadne aspoň neumrieť.


Pasca

Zrejme neexistuje čitateľ sci-fi, ktorý by nečítal Metro 2033 alebo 2034 od svetoznámeho ruského spisovateľa Dmitryho Glukhovskeho. Príbehy kruté a ponuré, kde sú si ľudia horší ako vlk vlku. Inak to nie je ani v jeho románe Budúcnosť, ktorú slovenských čitateľom prinieslo vydavateľstvo IKAR v roku 2015.

Autor predstavuje alternatívnu budúcnosť ľudstva, kde vyhralo genetické inžinierstvo a donieslo vytúžené víťazstvo nad odvekým nepriateľom – smrťou. Technický pokrok však až taký úspešný nie je, a preto cesty do vesmíru sú stále veľkou utópiu, prípadne sa na ne rezignovalo. A tak sa čitatelia nachádzajú na mieste, kde ich Glukhovsky má najradšej – v preplnených bezútešných pasciach priestoru a času. Nesmrteľnosť na obmedzenej ploche maličkej Zeme, ktorú sa pomocou vládnych reštrikcií snažia korigovať, pôsobí ako nezadržateľná hnisavá rana otravujúca celé svoje okolie. Čas prestal byť zaujímavý a je možné ním plytvať, čo sa prejavuje na úpadku morálky aj životných cieľov. Autor ukazuje perspektívu psychológie bezhraničnosti živočíšneho druhu, ktorý na to nebol stavaný. Očami hlavného hrdinu Jana – cynického, chladnokrvného zabijaka bez štipky ľútosti čitateľ postupne preniká do krutých intríg pomyselných olympských bôžikov.

Vďaka bravúrnej štylizácii spolu s Janom cítite všetky emócie, pachy, chute, vášeň či zhnusenie. Glukhovsky bravúrne vykresľuje každý detail, každú myšlienku, každý obraz a pritom bez väčších ťažkostí vťahuje do víru akcie. Nenúteným spôsobom odkrýva karty motivácií postáv, necháva ich umierať, ožívať a robiť malé či veľké veci. Autor si tiež vie výborne poradiť s vykreslením postáv, ktoré pôsobia autenticky, a s ich následným vývojom. Nič nepôsobí chaoticky, čitateľ sa nenudí a spolu s postavami nenávidí, zabíja, šalie.

Jediným negatívom môže byť, že román Budúcnosť nie je určený pre citlivé povahy. Obsahuje pomerne drastické scény krutosti a živočíšny sex. Na druhej strane sú stále v kontexte celého príbehu a nie sú samoúčelné. Od románu tiež netreba očakávať technologické novinky. Autor ide do jadra človeka, do jeho podstaty a predostiera až komorný rodinný príbeh.

Pochvalu si zaslúži skvelý preklad Martina Sliza, celkový dizajn knihy neurazí, no Apolónova maska mohla byť vydarenejšia.


Hodnotenie: 90 %

Knihu Budúcnosť si môžete objednať napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Budúcnosť si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Budúcnosť (orig.: Buduščeje)
Žáner: sci-fi
Autor: Dmitry Glukhovsky
Vydavateľstvo: IKAR, a.s.
Rok vydania: 2015
Jazyk: slovenský
Preklad: Martin Sliz
Počet strán: 528
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–4201–2


Tatiana Lajšová je veľká fanúšička kvalitného sci-fi, príležitostná recenzentka slovenských autorov a autoriek a vraj neoficiálna členka Ľudenov. Občas vytvára nové rubriky pre rôzne časopisy. S jej recenziami sa môžete stretnúť aj na jej blogu. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Tatiany Lajšovej na Fandom.sk.


23. februára 2022
Tatiana Lajšová
Zdroj informácií