Recenzia: Deadpool 2

deadpool 2
Deadpool 2 so susedkou
deadpool 2 väzni
Deadpool 2 teenagerky
Deadpool 2 výberové konanie
Deadpool 2 Colossus

Keď pred dvoma rokmi Wade Wilson v červených dupačkách prevalcoval plátna kín, bola to taká mentálna črevná sprcha. Na prvýkrát napoly šokujúce, napoly srandovné, napoly príjemné, ale všetky tieto polky proste vypláchli z našich hláv každodenný balast a aspoň chvíľu bolo v bedni čisto. Toho roku sa Marvelovci rozhodli upratať druhýkrát.

Trailery ponúkali všetko možné, z čoho nedočkavý divák mohol vydedukovať jediné: Nádej, že ani tentokrát sa to hádam nebude myslieť príliš vážne. A už prvé sekundy filmu dávajú nedočkavcom za pravdu, čo potvrdí deväť z desiatich predajcov akčných figúrok. Vytvorením absurdne šibnutého antihrdinu, na ktorého sa logicky nabaľujú ďalšie absurdné (príp. šibnuté) postavy, producenti nastavili zrkadlo sami sebe. A parodovať sám seba, to je umenie, pretože to môže dopadnúť buď veľmi dobre, alebo veľmi trápne.

Vo všeobecnosti sa traduje, že keď máme mať kvalitného hrdinu, musí oproti nemu stáť kvalitný záporák. Ale čo keď je hrdina niekto ako Deadpool? Bez pátosu, bez vznešených ideálov, bez neprestajnej potreby zachraňovať vesmír. Jednoducho chlapík, ktorý nechce nič viac než žiť si svoj normálny ľudský superhrdinský bezrakovinový život, mať pravidelný sex so svojou najdrahšou, pozrieť si dačo dobrého v telke, vypiť si vo svojej obľúbenej krčme a pomedzi to zlikvidovať nejaké tie organizované zločinecké siete.

Lenže život nie je fér. A ani záporáci nie už sú to, čo bývali. Wade Wilson má preto pred sebou nový cieľ. Lenže dosiahnuť ho je z dôvodu jeho mutácie dosť komplikované. Na Deadpoolovej ceste za touto métou sa automaticky pribalia ďalšie okolnosti, spolu s ďalšími priateľstvami a nepriateľstvami. To má za následok, že spočiatku jednoznačná smerová šípka je ku koncu taká poohýbaná, že sever sa možno v skutočnosti nachádza na juhu.

Funguje to skvelo. Akčná, komediálna, romantická i vážna línia sú takmer dokonale vyvážené a divák rád odpustí tvorcom tých pár vtípkov, ktoré už pôsobili trochu lacnejšie. Film je opäť napumpovaný drsnými bitkami, prestrelkami a drsným humorom, ale aj množstvom odkazov, ktoré ocenia fanúšikovia Marvelu, DC, hudby z 80. rokov a kultových filmov a seriálov. Dokonca došlo aj na Boj snežného pluhu s mafiou. Dúhové poníky z prvého filmu nahradilo ľadové kráľovstvo a scéna, ktorú sprevádza Morten Harket unplugged, bola skutočne zimomriavková, niektorým možno aj slza vybehla. Občas sa veru zamyslíte, ako sa tvorcom podarilo do poslednej chvíle tajiť, o čom vlastne bude dvojka, keď už v preprodukcii museli osloviť toľko ľudí a vysporiadať toľko právnych záležitostí.

Nie je žiadnym tajomstvom, že do úlohy Cablea bol obsadený Josh Brolin, a tvorcovia z tohto herca a jeho pozadia vytĺkli, čo sa dalo. Aj doslova. Doslova sa tu vytĺklo viac pozadí, pričom sa čosi ušlo aj Colossusovi („Bože moj!“), Teenagerke so strašne dlhým menom, ba aj taxikár Dopinder si chvíľami prišiel na svoje. Pre Deadpoola je už typické, že sa občas svojimi komentármi obracia priamo na diváka alebo komentuje scenár k filmu, aj keď teraz je podobných barličiek menej. O to viac nájdete fundovaných „medziodborových“ exkurzov či krátkych záberov, alebo replík, ktoré v sále vyvolávajú salvy smiechu a pri ktorých sa tešíte, že si ich doma pozriete znova a doprajete si na ne toľko času, koľko potrebujete. Schválne: Kto hral Vanishera?

Nuž, ak ste sa obávali, ako môže dopadnúť pokračovanie životného príbehu ušomraného chlapíka v červenom, môžete si vydýchnuť. Výsledkom je film, ktorý vás na prvýkrát pobaví tak, že máte chuť zbehnúť naň hneď ešte raz. Lekári by ho mali predpisovať nielen ako črevnú sprchu, ale najmä ako antidepresívum. Takže nešetrite na sebe, doba je ťažká, na Slovensku obzvlášť, a dve hodiny s človekom, ktorý má na vyriešenie vážneho problému tridsať sekúnd, vám urobia len dobre.

PS: Neutečte z kina pred druhou potitulkovou scénou.


Deadpool 2
Žáner: akčný, komédia, sci-fi
Výroba: USA, 2018
Dĺžka: 119 min.
Réžia: David Leitch
Scenár: Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds
Hrajú: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Brianna Hildebrand, Zazie Beetz, Bill Skarsgård, T. J. Miller, Terry Crews, Rob Delaney, Stefan Kapicic a ďalší.


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM.


Súvisiaci link:

Recenzia: Pool. Dead. Teší ma.


17. mája 2018
Alexandra Pavelková