Recenzia: Deadpool

O Mŕtvom jazierku

deadpool a teenager
deadpool - Videli ste tohto muza
deadpool - Angel v bare
Deadpool - Wade a jeho laska
deadpool a colossus
deadpool zly chlapec

Superhrdinských filmov, resp. širšie komiksových adaptácií je v ostatnom čase toľko, že by si už zaslúžili vlastnú taxonómiu. Ríša Vizuálnych, oddelenie Audiovizuálne, trieda Kinofilmové alebo Televízne, rad Ľudské či Nadľudské, Seriózne sa tváriaca čeľaď spolu s Odľahčenou, rody napríklad Marvel, DC a iné.

Aj keď v prípade Marvelu a DC možno uvažovať rovno o čeľadiach, pretože komiksové adaptácie DC sú (alebo chcú byť) seriózne, kým filmovo-seriálový svet Marvelu je skôr chcene/nechcene srandovný.

Rad Nadľudských môže zahŕňať aj podrady podľa spôsobu, akým hrdina získal svoje schopnosti. Napríklad Vrodené (Superman), Získané vedecky (Spider-man) alebo Magicky (Wonder Woman), prípadne špeciálna kategória získané Mimoriadne nelogicky (Green Lantern, Ant-man).

Pre puntičkárov by sme mohli založiť triedenie aj podľa spôsobu, akým superhrdina získal svoje meno. Či si ho dal sám, bolo mu dané cielene alebo davovo (verejnosťou). Tu by boli ako opozitá napríklad Batman s Kick-Assom alebo najnovšie s Deadpoolom a v pozadí by sa so svojou psou známkou škeril Wolverine.

Celý teoretický úvod sa snažil zaškatuľkovať najnovšieho pána kín, majiteľa neodolateľného zadku a potomka dvoch škaredých avokád – Deadpoola. Tento spadá pod Marvel, konkrétnejšie pod X-men, je viac menej nadľudský a meno si dal sám (skúšal aj Kapitán Deadpool). A – predovšetkým – je vtipný tým správnym spôsobom.

Wade Wilson (Ryan Reynolds) bol členom špeciálnych jednotiek a po prepustení žoldnierom so špecializáciou na ochranu slabších. Žil v podstate spokojný život, našiel pravú lásku (Morena Baccarinová), hral s ňou Balls to Wall a plánoval spoločnú budúcnosť. Do cesty sa mu však priplietla el cáncer a osud (a záporáci) rozhodli, že všetko bude inak. Experimentálna liečba mutagénom X z neho vytvorila veľmi škaredú verziu Wolverina bez pazúrov a prinútila ho zvoliť si superhrdinské meno a ušiť všetkozahaľujúci kostým.

Zvyšok filmu je časovo nelineárny (Deadpoolove flashbacky) ale inak podľa klasickej holywoodskej trojaktovej schémy. Wade berie zohavené nohy na škaredé plecia a mizne zo života svojej nádhernej priateľky. Sústredí sa na hľadanie zašlého pôvabu, aby ako správny hrdina dospel ku kríze, ktorá ho pošle k zemi. Potom sa otrasne otrasie, aby mohol v závere zamieriť k zapadajúcemu slnku so vztýčenou hlavou a názorom, že na kráse nezáleží. Pretože nádej neumiera posledná – za ňou je ešte čierny (a vo Wadovom prípade aj vulgárny) humor.

Film je oproti iným superhrdinským bijákom unikátny v kontakte, resp. priam v konverzácii s divákom. Klasická postmoderna, s odvolávaním sa na iné diela, je dovedená až do absurdna, Deadpool si robí srandu z Marvel univerza, špeciálne z X-men, ale zároveň aj z hercov, ktorí X-men hrajú. A je chvályhodne nekorektný – indický taxikár a slepá černoška dostanú z vtipnej kaše rovnako ako prudérny oceľový kolos či tentoraz mimoriadne urastená Gina Carano ako mutantka Angel Dust.

Film je v podstate premiérou pre režiséra aj scenáristov, o to viac poteší zručnosť, s akou je natočený. Od úvodných titulkov až po záverečné (vrátane) je to kompaktná a priamočiara jazda, s citom pre scénu, s parádnou kamerou a slušnými hereckými výkonmi. Ryan Reynolds je síce väčšinou pod maskou, ale priam z neho srší radosť, že už nie je v zelenom. Užívajú si aj vedľajšie postavičky, osobitne komik T. J. Miller ako barman Weasel a Karan Soni ako taxikár s pre nás dvojnásobne zábavným menom Dopinder. Poteší aj Morena Baccarinová, ktorá sa nám v komiksovom svete pekne zabývala (Gotham, Flash, v animovaných Batmanoch bola hlasom Talie al Ghul) a okolo Deadpoola sa väčšinou promenáduje v podväzkoch, prípadne rovno bez nich.

V čeľadi Odľahčených nám skrátka pribudol skvelý zástupca, ideálny na znovupozretie spolu so Strážcami Galaxie, prvým Thorom prípadne aj s prvou polovicou kapitána Ameriku.

Alebo ako vraví Dopinder: „Dovidenia, pán Pool Boy!“


Deadpool
Žáner: scifi, akčný
Réžia: Tim Miller
Scenár: Rhett Reese, Paul Wernick
Výroba: USA, 2016, 108 min.
Hrajú: Ryan Reynolds, Karan Soni, Ed Skrein, Michael Benyaer, Stefan Kapicic, Brianna Hildebrandová, T. J. Miller, Isaac C. Singleton Jr., Morena Baccarin, Gina Carrano a ďalší.


15. februára 2016
Rastislav Weber