Recenzia – Dalibor Vácha: Rudá

Rudá

Po nehode v Temelíne sa otvoril priechod do inej dimenzie a na náš svet začala unikať šedá. Čo je šedá za hmotu, nikto nezistil. Avšak v niektorých jedincoch prebudila mimozmyslové schopnosti. K tomu, čo dokážu, sa radšej nepriznávali, keďže im hrozilo, že skončia ako pokusné králiky. Nuž a najnovšie si armáda z tých, o ktorých vedela, spravila experimentálne zbrane.


Bude svetu vládnuť Rudá?

Zlá správa je, že to tak vyzerá. Rusko sa nedávno zmietalo v občianskej vojne a je spustošené a vyhladované. Nový vodca rozhodol, že dobyje západ. Slovensko obsadili, je načase preniknúť do Čiech a zmocniť sa Temelína. Tam je žriedlo šedej, o ktorú majú enormný záujem.

Jenovéfa sa po úteku z Domova pre opustené deti ukryla u svojho strýka Miša. Cirkus je miesto, kde dokáže každý nadaný splynúť s davom bez toho, aby na seba upozornil. Jej život sa však radikálne mení, lebo otehotnela. Vie, že musí z cirkusu odísť, no netuší kam. Potrebuje si utriasť myšlienky a vyrovnať sa s tým, že zostane s dieťaťom sama.

Jeden z obrancov Čiech je Karel. Vojaci rýchlo zistili, že boj je nad ich sily. Rusi totiž nasadili do boja zvláštne oddiely, ktorých členovia sú iní. Dokážu na diaľku zdecimovať stovky vojakov aj civilistov. Zapaľujú, búrajú, vnucujú svoju vôľu. Dostali názov Kosteji. Keď českému veleniu dôjde, že ruskou smrtiacou zbraňou sú telepatické schopnosti iných, rozhodne sa to oplatiť rovnako. Veď ako sa do lesa volá, tak sa z lesa ozýva. No českí talentovaní nemajú žiaden výcvik, nikdy nebojovali, netušia, čo vojna prináša. Aj Karel so svojimi kolegami dostanú jedného na starosť. Je to ešte chlapec, no v boji sa ukáže, že jeho nadanie je skutočne smrteľná zbraň.

Jenovéfu cesta unavuje a navyše nie je v dobrom psychickom stave. Prechádza opustenými dedinami, prespáva v prázdnych domoch a budovách. V jednej stodole stretne zvláštneho muža. Odkedy je v jej blízkosti, stratila svoje nadanie. Nechápe, že je také niečo vôbec možné, a premýšľa, kto je ten muž. Je to vari jeho dar – vynulovať schopnosti ostatných? Je takýchto ľudí viac?


Smer Temelín

Všetkých to ťahá do Temelína. Deti obdarené mimozmyslovými schopnosťami, uja Miša, Jenovéfu aj partičku okolo neznámeho muža zo stodoly. Do Temelína okupovaného ruskými oddielmi sa dostane aj zajatý Karel. Rusi robia so šedou pokusy na nič netušiacich obyvateľoch. Karel vidí množstvo mŕtvych, ktorí po pokusoch zostávajú, a je rozhodnutý, že sa pomstí za všetkých zabitých spolubojovníkov aj neznámych zohavených šedou. Je zlomený zo straty priateľov a rozhodnutý tvrdo odplatiť Kostejom hru, ktorú s ním a s oddielom, v ktorom slúžil, zohrali. Československá armáda má ťažkú úlohu obrániť vlasť proti okupantom. Všetky nitky sa zrejme spoja na jednom mieste. Stane sa skutočným víťazom ten, kto prežije?


Alternatívna história

Dalibor Vácha má rád históriu. Romány Šedá a Rudá patria síce do alternatívnej minulosti, no napriek tomu vyznievajú veľmi realisticky. Čitateľa nad stránkami občas až zamrazí.

Rudá plynulo nadväzuje na prvý diel – Šedú. Pokračuje v rozprávaní osudov mimozmyslovo mimoriadne nadanej Jenovéfy, ktorej život tentokrát zamotá tehotenstvo. Objavia sa starí známi aj nové postavy, akými sú divní ľudia deaktivujúci zvláštne vlohy.

Postava Jenovéfy pôsobí prirodzene. Je to obyčajná, sotva dospelá žena, ktorá si už v živote všeličo preskákala. Nie je to neohrozená hrdinka, ktorá vďaka schopnostiam mávnutím ruky zlikviduje nepriateľa a odvráti každé nebezpečenstvo. Má fyzické aj psychické zábrany, limity a prežíva ťažké obdobie, ktoré však trvá už akosi pridlho. Snaží sa riešiť problémy, no často je bezradná. Zostala bez rodiny, domova a ocitla sa uprostred krvavých bojov. Vie, že porodí výnimočné dieťa a že musí dôjsť do Temelína. S napätím sledujeme jej cestu, počas ktorej prežije nebezpečenstvá, fyzické aj psychické strádanie, ale konečne nájde samú seba a dá svojmu životu zmysel.

Autor dokázal realisticky vykresliť napätú a bezútešnú situáciu počas okupácie, a práve tieto pasáže vyznievajú veľmi desivo. Na čitateľov rovnako zapôsobia opisy opustených dedín, ľudí na úteku, hlad, strach a beznádej. Ak tu putujete, je lepšie sa ľuďom vyhnúť, pretože nikdy neviete, či budú priateľskí alebo vás pri prvej príležitosti podrežú.

Dalibor Vácha napísal skvelú knihu, pútavú nielen čitateľsky, ale aj ľudsky. Aby sme porozumeli všetkým aspektom príbehu, je vyrozprávaný v troch dejových líniách. Udalosti sledujeme z pohľadu Jenovéfy, uja Miša a vojaka Karla. Každý prechádza vlastným osobným peklom, vyrovnáva sa so smrťou blízkych, vojnou a svojimi zlyhaniami. Hlboko v „duši“ sú poznačení stratami a z toho často plynie aj ich osamelosť, viditeľná aj vnútorná. Postavy sú napísané citlivo, takže sa s nimi dokážeme stotožniť. Chápeme ich konanie, prežívame s nimi šťastné aj traumatické okamihy.

Autor nezaspal na vavrínoch a nezľavil z nárokov, a preto román Rudá jednoznačne stojí za prečítanie. Možno pre nás pripravuje ďalšie pokračovanie, veď osudy Jenovéfy sa ešte neuzavreli. Tipnete si, akej farby bude?

Hodnotenie: 90 %

Knihu Rudá si môžete kúpiť v Martinuse momentáne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Rudá si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rudá
Žáner: fantasy, alternatívna história
Autor: Dalibor Vácha
Vydavateľstvo: Epocha
Edícia: Fantastická Epocha
Počet strán: 429
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–278–0033–9


Súvisiaci link

Recenzia – Dalibor Vácha: Šedá


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


29. marca 2022
Ena
Zdroj informácií